Dextrometorphan tartalmú készítmények használatakor is figyeljünk a kölcsönhatásokra!

szerző: Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Áfra Júlia, gyógyszerész megjelent:

A száraz köhögés a szervezet védelmi reakciójaként alakul ki azzal a céllal, hogy az irritációt okozó tényező mielőbb távozzon a szervezetből. Számos készítmény alkalmazható a kezelésére, ilyenek például a dextrometorphan tartalmú gyógyszerek is. Nem árt tudni azonban, hogy néhány anyaggal e szerek is kölcsönhatásba léphetnek, amely nemkívánatos következményekkel is járhat.

A dextrometorphan egy központi idegrendszerben ható vegyület, amely minimális nyugtató hatást is gyakorol a szervezetre, emiatt más nyugtató hatású készítménnyel együtt használva a hatása felerősödhet.

A dextrometorphan hatóanyagú készítmények alkalmazása ellenjavallt azoknál, akik úgynevezett MAO-gátló, depresszió elleni szereket használnak, továbbá légzési elégtelenségben, fokozott váladéktermelődéssel járó köhögés esetén, valamint asztma és májbetegség fennállásakor is. Egyéb köhögéscsillapítóval és más megfázás elleni szerrel nem szedhető együtt.

Fontos tudni továbbá, hogy mellékhatásként álmosságot, szédülést okozhat, így a vezetést befolyásolhatja, de alkoholfogyasztás mellett sem szedhető.

Mely gyógynövényekkel, illetve táplálékkiegészítőkkel léphet interakcióba?

A kölcsönhatás a dextrometorphan esetében két kockázati szintre osztható: bizonyos anyagokkal kifejezetten kerülendő az együttes használata, mert a kölcsönhatás heves, veszélyes mellékhatásokat is produkálhat. A másik csoportba tartozó szerek korlátozottan, esetleg orvosi felügyelet mellett alkalmazhatók egy időben a köhögéscsillapítóval.

Butamirat és a gyógynövény alapú köhögés elleni készítmények: többet árthatunk, mint gondoljuk!

Mivel az egyik leggyakoribb légúti panasz a köhögés, így a gyógyszerek mellett számtalan házi praktika is létezik, amely segíthet enyhíteni a tüneteinket. Fontos azonban tudni, hogy az általunk választott természetes módszer milyen jellegű kölcsönhatást eredményezhet az orvos által felírt készítménnyel együtt alkalmazva. Butamirat és a gyógynövény alapú köhögés elleni készítmények: többet árthatunk, mint gondoljuk!

Ne alkalmazza egyidejűleg dextrometorphannal az orbáncfüvet, amely gyakran szorongásoldásra, krónikus fejfájásra, illetve máj- és epeműködés javítására használt gyógynövény. A gyógyszer orbáncfűvel együtt szedve központi idegrendszeri izgalmat okozhat, mert fokozza a szerotonin felszabadulását a szervezetben. Ugyanezt a hatást váltja ki a MAO-gátlókkal történő kombináció is.

Szintén kerülendő a gyógyszer hatásának fokozása miatt a stresszoldásra alkalmazott kava (részegítő bors), valamint a SAMe (ademetionin), amely alapvetően a májban termelődő anyag, amit a sportolók étrend-kiegészítő formájában is gyakran alkalmaznak teljesítményfokozásra, ízületi gyulladásokra, valamint kedélyállapot javítására is. A népszerű citrusféle, a grapefruit fogyasztása pedig azért lehet veszélyes, mert csökkenti a köhögéscsillapító hatását.

Csak korlátozott mennyiségben alkalmazható emellett néhány további táplálék kiegészítő. A dextrometorphan hatását kis mértékben fokozza a szorongásos tünetekre, illetve nyugtatókként használt macskagyökér (valeriana), ginseng és aranygyökér, az immunerősítő hatásáról ismert kasvirág (echinacea) és gránátalma, az agyi vérkeringést javító páfrányfenyő (ginko biloba), az ízületi panaszokat enyhítő és fájdalomcsillapító ördögcsáklya és őszi margitvirág, továbbá a légúti panaszok enyhítésére szolgáló eukaliptusz és borsmenta, és a potencianövelőként alkalmazott dehydroepieandrosterone (DHEA).

Ezzel szemben a dextrometorphan hatását kis mértékben csökkenti a D- és E-vitamin készítmények egyidejű szedése is, ezért ezekről is érdemes kezelőorvosával egyeztetnie.

Ne vegye félvállról a kölcsönhatásokat!

Ugyan a köhögést sok esetben ártalmatlan tünetnek tekintjük, a csillapítására használt szerekkel együtt alkalmazott készítmények bizony okozhatnak nem várt mellékhatásokat, amennyiben nem vagyunk körültekintőek. Vannak olyan anyagok, amelyek a hétköznapi tevékenységekre vagy a munkavégzésre (pl. autóvezetés, gyermekfelügyelet, gépkezelés) is negatív vagy veszélyes hatást gyakorolhatnak, ezért a vény nélkül kapható, illetve drogériákban hozzáférhető szerekről is érdemes tájékoztatnia orvosát.

A dextrometorphan tartalmú gyógyszereket megtekintheti a WEBBeteg Gyógyszerkeresőjében

(WEBBeteg - M. J.; Lektorálta: Dr. Áfra Júlia, gyógyszerész)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.