Egészséges nyári viselet: tippek a maximális kényelemért

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A perzselő nyári meleg gyakran okoz izzadást és hőkiütést. Azonban megfelelő ruházat viselésével, okos öltözködéssel ezek a problémák elkerülhetők, és a meleg legyőzhető. Íme, néhány tipp, mit vegyen fel a forró napokon.

Ragaszkodjon a pamuthoz!

A műszálas anyagok helyett válassza a természetes összetételű ruhákat, például a pamutból készülteket, amelyek elnyelik a testről az izzadságot, és lehetővé teszik, hogy az szabadon elpárologjon. A pamut úgy működik, mint egy törülköző: felitatja a nedvességet a bőrről, ezzel pedig megakadályozza a baktériumok és gombák szaporodását. Tökéletes viselet nyárra, mert nem csak hűvösen tart, de megakadályozza a fertőzéseket is. Érdemes a legmelegebb időszakban az ágyneműjét is pamut anyagúra cserélni.

A szintetikus alapanyagokból készült textíliákat amennyire csak lehet, kerülje, mert ellentétben a természetes anyagokkal, a legtöbb szintetikus szövet nem szellőzik! Ez azt jelenti, hogy ha izzad, a verejték nem szárad meg, vagy párolog el, mint ahogy kellene.

Válasszon világosabb színeket!

A fehér, sárga, bézs és egyéb világos színek segítik a testet hűvösen tartani, mivel visszaverik a napsugarak nagy részét. A sötét színű ruhadarabok ezzel ellentétben elnyelik a fényt és a meleget, így ezek viselésekor melege lesz! Ha ragaszkodik a karcsúsító árnyalatokhoz, válassza a fekete ruhadarabok helyett a mintásakat: egy fekete-fehér vagy világos alapon mintás felsőben biztosan nem kell tartania a melegtől.

Viseljen laza ruházatot!

Nyáron ne viseljen feszes ruhákat, melyek akadályozzák a vérkeringést! A vérerek nyáron jobban kitágulnak, hogy a szervezet képes legyen lehűteni magát azáltal, hogy a meleg a bőrön át távozik. Éppen ezért a laza, szellős ruházat viselése ajánlott!

Válassza ki a megfelelő stílust!

A nyár szinte egyet jelent a shortok, atléták, ujjatlan ruhák viselésével, noha nem ezek a legideálisabb ruhadarabok ebben a szezonban. Ezek mind kiteszik a bőrét a nap ártalmas UV-sugárzásának, így ezek viselésével növeli a hőkiütés kialakulásának kockázatát! A meleg emellett kiszárítja a bőrt, ami emiatt merevvé válik, és hajlamosabb az öregedésre, ráncosodásra.

Gondoljon csak bele, a közel-kelet sivatagaiban élők tetőtől talpig laza ruhával takarják el magukat, hogy védekezzenek a perzselő hőségtől. Az ideális választás a nyári melegre a laza, bőszárú nadrág vagy hosszú szoknya, ehhez illő felsővel vagy laza tunikával!

Cs. K. (indiatimes.com)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos; Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.