Idén közel száz kiválóságot köszöntött a nagyközönség és a szakma

Astellas-díj
megjelent:

Itt veszíteni nem lehet, akit ugyanis betegei, vagy szakmai környezete a jelöléssel elismer, az csak nyertes lehet – hangzott el pénteken este a 2014-es Év orvosa és a Média az orvosokért pályázat legjobbjait köszöntő Astellas Díjátadó Gálán.

„A tavaly ősszel életre hívott De Châtel Rudolf–emlékdíj, a MOTESZ Ifjú Kiválóság Díj, valamint a Magyar Kórházszövetség Csoportos Szakmai Díjának meghirdetésével a nyolc évvel ezelőtti kezdeményezésünk valóban igazi társadalmi és szakmai összefogássá érett, hisz mára valamennyi gyógyító terület kiválóságainak méltó elismerése lehetővé vált – fogalmazott az ünnepségen Dr. Major László, a díjalapító Astellas Pharma igazgatója. A két órás ceremónián az ünneplő közönség tapsával 12 egyéni és 3 csoportos nyertest, valamint 15 további döntőst köszöntött. A díjátadón a jelentős társadalmi súlyú, ugyanakkor a nyilvánosság által kevésbé ismert, példaértékű kezdeményezések elismerésére életre hívott, évente egy alkalommal odaítélt Astellas-különdíj átadására is sor került.

Az ünnepségen vehették át elismeréseiket a 2014-es Év orvosa pályázat legsikeresebb közönségjelöltjei is, akik a zsűri értékelése és az internetes közönségszavazás összesített eredménye alapján a legmagasabb pontszámot érték el. A nyertes e kategóriában Dr. Debreczeni Béla Zoltán, a MH EK Honvédkórház I. Sebészeti Osztály Esztétikai Plasztikai Sebészeti Részleg főorvosa lett, így ő vehette át az idei Astellas-közönségdíjat. Őt a rangsorban Dr. Cseh Botond, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Neurológiai és Pszichiátriai Intézet neurológus főorvosa követte, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Dr. Homoki Ildikó, abonyi házi gyermekorvos léphetett fel.

A betegek gyógyulása érdekében végzett áldozatos munka, valamint a kiemelkedő szakmai és emberi teljesítmények csoportos elismerésére 2014 őszén életre hívott De Châtel Rudolf-emlékdíjat az ünnepségen az alapítók nevében Prof. Dr. Perner Ferenc mutatta be. Beszéde végén az elismerést a 34 felterjesztett csoport két idei legjobbjának, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Csecsemő- és Gyermekszívsebészeti Anaesthesiológiai Intenzív Részleg és a Heim Pál Gyermekkórház Sebészeti és Traumatológiai Osztály dolgozóinak adta át.

Az Év orvosa pályázat szakmai jelöltjeiről a hazai orvosi szakma kiválóságaiból álló szakmai zsűri ezúttal is az ünnepséget megelőző órákban döntött, a szakmai Astellas-díjak idén hat kategóriában találtak gazdára. Az alapellátás kategória nyertese idén Dr. Szabó János, Heves város háziorvosa lett, mellette a döntőben Dr. Oláh Ilona Budapest-Csepel Önkormányzat háziorvosa, valamint Dr. Antalics Gábor, a budapesti XVII. kerület háziorvosa végzett.

Az orvosi diagnosztikai kategóriadöntősei közül a zsűri értékelése alapján Dr. Nagy Margit, a XV. Kerület Egészségügyi Intézménye Szakorvosi Rendelőintézet radiológus szakorvosa bizonyult a legjobbnak. Mellette a díjátadón nagy tapsban részesült e kategória további döntőse, Dr. Seres Erika, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Központi Klinikai Laboratórium vezető főorvosa is.

A sebészeti jellegű eljárások kategória döntőseinek nemes versengéséből ebben az esztendőben Dr. Bezsilla János, a BAZ Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Sebészeti Osztály osztályvezető főorvosa került ki győztesen. Mellette a dobogón Dr. Tunyogi-Csapó Miklós, a PTE Mozgásszervi Sebészeti Intézet Ortopédiai Klinikai Tanszék egyetemi adjunktusa, valamint Dr. Tóth Lajos Barna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Általános Sebészet osztályvezető főorvosa végzett.

A konzervatív jellegű eljárások kategóriában az első helyre Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára került. Mellette az ünneplő közönség a döntőben Dr. Maráz Anikó, a SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika egyetemi adjunktusa, valamint Dr. Rotyis Mária, az Országos Mentőszolgálat Szeged Mentőállomás mentőorvosa személyében két további kiválóságot is köszöntött.

A rehabilitációs és krónikus ellátás kategóriában idén Dr. Vén Ildikó, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet osztályvezető főorvosa vehette át az Astellas-díjat. Mellette a dobogón Dr. Hódi Zsuzsanna, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Rendelőintézet és Onkoradiológiai Központ főorvosa, valamint Dr. Gál János, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Reumatológiai Osztály osztályvezető főorvosa végzett.

A klinikai csecsemő- és gyermekgyógyászat kategória nyertese Dr. Kovács Lajos, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanársegéde lett, aki mellett a döntőben Dr. Máttyus István, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezető egyetemi adjunktusa és Dr. Balla György, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekklinika egyetemi tanára bizonyult a legjobbnak.

A díjátadó ünnepségen - immár hagyományosan - a hazai egészségügyben tapasztalható kivételes kezdeményezések elismerésére életre hívott Astellas-különdíj átadására is sor került. Dr. Major László, a díjalapító Astellas Pharma igazgatója beszédében bejelentette, hogy ezt az elismerést idén a beteg csecsemők gyógyítása terén kifejtett kimagasló emberi és szakmai teljesítményük, áldozatos munkájuk, valamint a mindennapokban megélt példás hivatásszeretetük elismeréseként a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány működtetésében szerepet vállaló munkatársak kapták.

A 2014 őszén első alkalommal meghirdetett MOTESZ Ifjú Kiválóság Díjra felterjesztetteket az ünnepségen Prof. Dr. Karádi István, a MOTESZ megválasztott elnöke méltatta. Beszédében hangsúlyozta: „A díjjal leginkább a jövő orvos generációinak elhivatottságát, az áldozatos munka és a jó teljesítmény méltó elismerését kívánjuk erősíteni. Olyan, 35 év alatti fiatal orvosokat keresünk, akik emberségük, hivatásszeretetük, szakmai felkészültségük, valamint a betegek és a szakmai környezetük által megtapasztalt tevékenységük minősége alapján a gyógyítói pályára készülők és az orvosi hivatást aktívan gyakorló szakemberek számára egyaránt követendő példáként állíthatók.” MOTESZ Ifjú Kiválóság Díjat idén három jelölt, Dr. Brajka István, a Mohácsi Kórház neurológus szakorvosa, Dr. Köves Béla PhD, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet adjunktusa, valamint Dr. Tirczka Zoltán, a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Dunaújváros rezidens orvosa vehetett át.

A Magyar Kórházszövetség Csoportos Szakmai Díját az ünneplő közönségnek Dr. Velkey György, a Szövetség elnöke mutatta be, majd bejelentette az idei győztes nevét. E szerint a díjat idén a Bács-Kiskun Megyei Kórház „Gyógyító Bocsok” programjának megálmodói és működtetői a felterjesztésben bemutatott elhivatottságukkal, áldozatkészségükkel és példaértékű hivatásszeretetükkel érdemelték ki.

Az Astellas Díjátadó Gála zárásaként a Média az orvosokért pályázat díjátadására is sor került. Az idei megmérettetésre az online és nyomtatott sajtó, illetve a televíziós és rádiós újságírás területéről beérkezett 45 nevezést a pályázat öttagú szakmai zsűrije értékelte és döntött a díjazottak személyéről. Az első helyezettnek járó Astellas-médiadíjat a „Ha ezt neonatológusoknak mondom, sokkot kapnak” című cikkéért Hagara-Nagy Nóra, a Dívány.hu portál szabadúszó újságíró, blogger munkatársa vehette át.

A második helyen Schweier Rita és Farkas Erika, az MTVA Kossuth Rádió munkatársai „Női szívműtét két részben” című munkájukkal végeztek. A harmadik helyen a zsűri értékelése alapján holtverseny alakult ki. A megosztott harmadik helyet Kiss Éva újságíró, az Origo kardiológiai alrovatán, a Szívderítőn olvasható „Aki túlélte a halált - egy igaz történet” című cikkéért, valamint Cs. Nagy Tamás, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztő-riporter munkatársa „A katolikus kultúra követei – Dr. Kiss Imre” című rádiós anyagáért kapta. Az eredményhirdetésen három további elismerés átadására is sor került: Szabó Judit felelős szerkesztő, és Besztercey Judit szerkesztő a „Ridikül” c. műsort készítő APROPO Média munkatársaiként „A szervátültetésről őszintén” c. adás elkészítéséért a zsűri különdíját vehették át. Hasonló elismerésben részesült Füssy Angéla, az Omega Hírek felelős szerkesztője az „Életmentők” című filmért, valamint Ayhan Gökhan, az Átjáró blog újságíró munkatársa „A gyógyulás folyamatában a lélek együtt kell, hogy dolgozzon a gyógyszeres kezeléssel” című cikkéért.

(www.evorvosa.hu, www.astellasdij.hu/media)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.