A köszönet és hála kitüntetettjei a 2014-es Év orvosa pályázaton

Astellas-díj
megjelent:

A 2014-es Astellas-díj – Az év orvosa pályázaton a betegtörténettel felterjesztett orvosok, valamint a kórházi osztályok nemes versengésében egyaránt eredmény született. Míg az egyéni jelöltekről az internetes szavazás során a nagyközönség, a csoportos felterjesztettek rangsoráról a díjalapítókból álló zsűri döntött.

A 107 egyéni és 34 csoportos jelölt részvételével zajlott versengés során minden eddiginél több, kiemelkedő emberi és szakmai teljesítményt nyújtó egészségügyi dolgozó került a nyilvánosság fókuszába. A legjobbak elismeréseiket 2015. március 27-én, az Astellas Díjátadó Gálán ünnepélyes keretek között vehetik majd át.

A március 20-án zárult, két héten át tartó internetes közönségszavazáson a páciensek, hozzátartozóik és ismerőseik döntöttek a betegtörténettel felterjesztett, különleges emberségről tanúságot tevő idei jelöltek legjobbjairól. A döntőbe került 107 orvos közül végül az első helyre 2766 ponttal Dr. Debreczeni Béla Zoltán, a MH EK Honvédkórház I. Sebészeti Osztály Esztétikai Plasztikai Sebészeti Részleg főorvosa került. A rangsorban őt 2256 ponttal Dr. Cseh Botond, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Neurológiai és Pszichiátriai Intézet neurológus főorvosa, 2133 ponttal pedig Dr. Homoki Ildikó Abony házi gyermekorvosa követi. Az eredmények alapján Dr. Debreczeni Béla Zoltán Astellas-közönségdíjas orvos lett és ezzel elnyerte „Az év orvosa” címet.

Az elmúlt pályázati évek során gyakran előfordult, hogy a páciensek saját történetük beküldésével nem csak egyetlen orvost, hanem egy komplett osztályt szerettek volna díjra jelölni. Méltatlannak érezték, hogy bárkit is kiemeljenek az ott dolgozók közül, hiszen a kapott jóért mindnyájuknak hálásak voltak. Nem akartak különbséget tenni a megismert orvosok és egészségügyi szakdolgozók munkája, teljesítménye között sem, mert úgy érezték, hogy a megismert csapat együtt érdemes az elismerésre. Ezért a betegek gyógyulása érdekében végzett áldozatos munka, valamint a kiemelkedő szakmai és emberi teljesítmények csoportos elismerésére 2014 őszén néhány magánszemély - Dr. Sótonyi Péter, Dr. Perner Ferenc, Dr. Acsády György, Dr. Monos Emil, Dr. Papp Zoltán, Dr. Tringer László, Dr. Velkey György, Dr. Markovich György és Morva Gábor - a névadó élete és munkássága iránti közös tiszteletük és elismerésük kifejezéseképpen De Châtel Rudolf-emlékdíj elnevezéssel önálló díjat alapított, amelyre az osztályokat a betegek saját történeteik beküldésével terjeszthetik fel. A 2014-es Év orvosa pályázat keretében meghirdetett Emlékdíjra összesen 34 jelölés érkezett be. Az alapítók a jelölő történeteket és a felterjesztett munkaközösségeket megismerve végül úgy döntöttek, hogy a De Châtel Rudolf-emlékdíjat idén az értékelés során első helyre került Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Csecsemő- és Gyermekszívsebészeti Anaesthesiológiai Intenzív Részleg és a Heim Pál Gyermekkórház Sebészeti és Traumatológiai Osztály dolgozóinak megosztva ítélik oda.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.