Jól alvó tinédzserből egészséges felnőtt

Orvostkeresek Egészségmagazin
megjelent:

A naphosszat az ágyban ejtőző kamaszokról kialakult képpel szemben úgy tűnik, a korosztály tagjai mégsem alszanak eleget. A legfrissebb kutatás szerint valójában épp ellenkezőleg, súlyos alváshiányban szenvednek, ami viszont kedvezőtlenül hat a fejlődésükre.

A Pediatrics folyóiratban megjelent kutatás szerint az Egyesült Államokban, az elmúlt húsz év alatt jelentősen lecsökkent a tinédzserek alvásideje. Az 1991 és 2012 közt zajló kutatásban vizsgált 272,077 fiatal közül, a legjelentősebb visszaesés a 15 évesek körében történt. 1991-ben még a csoport 72 százaléka állította, hogy napi 7 órát, vagy többet alszik. 2012-ben ez már csak 63 százalék esetében volt igaz, elsősorban a lányok, illetve az alacsonyabb társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkezők körében.

Az alvásidő csökkenésének pontos okai nem ismertek, de a kutatók úgy vélik, fontos szerepet játszik a megnövekedett internet és közösségi média használat, illetve az egyre nagyobb elvárások, a felsőoktatási felvételire való felkészülés.

A kutatás azonban arról is beszámol, hogy nem szabad feltétlenül csak a tankönyvi adatokra hagyatkozni. Habár a National Sleep Foundation (NSF) szerint a tinédzserek átlagos napi alvásszükséglete 8-10 óra, lehetnek és vannak is egyéni eltérések. A résztvevők közül többen is úgy érezték, hogy a napi 7 óra alvás után is kipihenten ébredtek, az iskolában is jól teljesítettek.

Az alváshiány egészségügyi kockázatai

Napjaink rohanó világában nehéz mindenre időt szakítani, ezért kompromisszumot kell kötnünk. Ez gyakran az alvás rovására megy. Egy jó könyvre vagy televízió műsorra szánt idő feláldozása helyett inkább lecsípünk egy kicsit az éjszakai alvásidőből. Az alváshiány egészségügyi kockázatai

Az egyéni szükségleteink különbözőek lehetnek. Probléma akkor adódik, ha a kamasz napközben fáradt, az iskolában nem tud koncentrálni, fejfájásra panaszkodik, az életkori sajátosságokon túl is nehezen kezelhető, rendszeres hangulatingadozásai vannak, nyűgös – sorolja azokat a jeleket, amikor már érdemes beavatkoznunk dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a JóAlvás Központ főorvosa.

Ilyen esetben természetesen először a szokásokon kell változtatni: korábban lefeküdni, az ágyban kerülni az interneten böngészést, tévézést. Érdemes elalvás előtti rutint kialakítani, olyan tevékenységeket, amiben a kamasz le tud csendesedni, ellazulni. Ha ezek nem vezetnek eredményre, szakorvos tud segíteni a probléma megoldásában.

Számos, kamaszkorban is jelentkező alvászavart ismerünk, amelyek jól kezelhetők. Ilyen például a narkolepszia, az inszomnia, vagy az alvási apnoe. Ilyenkor mindig a kiváltó okot kell kezelni, ellenkező esetben az alváshiány komoly panaszokat okoz, melyek egy része csak később, felnőttkorban jelentkezik. A túl kevés, vagy nem megfelelő minőségű alvás hozzájárul a magas vérnyomás, elhízás és cukorbetegség kialakulásához is.

(Forrás: www.joalvaskozpont.hu)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.