• Jól alvó tinédzserből egészséges felnőtt

    Szerző:
    WEBBeteg

    A naphosszat az ágyban ejtőző kamaszokról kialakult képpel szemben úgy tűnik, a korosztály tagjai mégsem alszanak eleget. A legfrissebb kutatás szerint valójában épp ellenkezőleg, súlyos alváshiányban szenvednek, ami viszont kedvezőtlenül hat a fejlődésükre.

    Az alváshiány egészségügyi kockázatai

    Napjaink rohanó világában nehéz mindenre időt szakítani, ezért kompromisszumot kell kötnünk. Ez gyakran az alvás rovására megy. Egy jó könyvre vagy televízió műsorra szánt idő feláldozása helyett inkább lecsípünk egy kicsit az éjszakai alvásidőből. Az alváshiány egészségügyi kockázatai>>

    A Pediatrics folyóiratban megjelent kutatás szerint az Egyesült Államokban, az elmúlt húsz év alatt jelentősen lecsökkent a tinédzserek alvásideje. Az 1991 és 2012 közt zajló kutatásban vizsgált 272,077 fiatal közül, a legjelentősebb visszaesés a 15 évesek körében történt. 1991-ben még a csoport 72 százaléka állította, hogy napi 7 órát, vagy többet alszik. 2012-ben ez már csak 63 százalék esetében volt igaz, elsősorban a lányok, illetve az alacsonyabb társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkezők körében.

    Az alvásidő csökkenésének pontos okai nem ismertek, de a kutatók úgy vélik, fontos szerepet játszik a megnövekedett internet és közösségi média használat, illetve az egyre nagyobb elvárások, a felsőoktatási felvételire való felkészülés.

    A kutatás azonban arról is beszámol, hogy nem szabad feltétlenül csak a tankönyvi adatokra hagyatkozni. Habár a National Sleep Foundation (NSF) szerint a tinédzserek átlagos napi alvásszükséglete 8-10 óra, lehetnek és vannak is egyéni eltérések. A résztvevők közül többen is úgy érezték, hogy a napi 7 óra alvás után is kipihenten ébredtek, az iskolában is jól teljesítettek.

    Hirdetések

    Az egyéni szükségleteink különbözőek lehetnek. Probléma akkor adódik, ha a kamasz napközben fáradt, az iskolában nem tud koncentrálni, fejfájásra panaszkodik, az életkori sajátosságokon túl is nehezen kezelhető, rendszeres hangulatingadozásai vannak, nyűgös – sorolja azokat a jeleket, amikor már érdemes beavatkoznunk dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a JóAlvás Központ főorvosa.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ilyen esetben természetesen először a szokásokon kell változtatni: korábban lefeküdni, az ágyban kerülni az interneten böngészést, tévézést. Érdemes elalvás előtti rutint kialakítani, olyan tevékenységeket, amiben a kamasz le tud csendesedni, ellazulni. Ha ezek nem vezetnek eredményre, szakorvos tud segíteni a probléma megoldásában.

    Számos, kamaszkorban is jelentkező alvászavart ismerünk, amelyek jól kezelhetők. Ilyen például a narkolepszia, az inszomnia, vagy az alvási apnoe. Ilyenkor mindig a kiváltó okot kell kezelni, ellenkező esetben az alváshiány komoly panaszokat okoz, melyek egy része csak később, felnőttkorban jelentkezik. A túl kevés, vagy nem megfelelő minőségű alvás hozzájárul a magas vérnyomás, elhízás és cukorbetegség kialakulásához is.

    (orvostkeresek.hu; forrás: www.joalvaskozpont.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Miért veszélyes az erős horkolás?

    Normális esetben az orrunkon keresztül szívjuk be a levegőt, amely tisztítja, szűri és felmelegíti azt. Ha azonban ezt a rendszert, vagyis az orrlégzést valami gátolja, kénytelenek vagyunk szájon át lélegezni.

    Gyakran érzi fáradtnak magát? - Mi lehet az oka?

    A fáradtság fogalma orvosilag nehezen definiálható, a fáradtság szubjektív, mindenki másképp éli meg. A fáradtság legtermészetesebb oka az alváshiány, ám hátterében betegségek is állhatnak.

    Horkolás miatt is kialakulhat hörghurut?

    Krónikus bronchitisz esetén érdemes alvásvizsgálatot végeztetni - erre hívják fel a figyelmet dél-koreai kutatók. Vizsgálatuk szerint ugyanis a rendszeres horkolás és a tartós hörghurut gyakran együtt jelentkezik és kialakulhat alvás közbeni légzéskimaradás is.

    A horkolás növeli a stroke kockázatát

    A stroke legtöbbször az alvás idején és az ébredést követő órákban alakul ki. Számos adat utal arra, hogy az alvási apnoe fennállása szerepet játszik a stroke kialakulásában.

    Táskás szemek - Mi okozhatja?

    Az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban jelennek meg a szem alatti táskák. A szemmozgató izmok az évek során fokozatosan gyengülnek, a normálisan jelenlévő zsírszövet az alsó szemhéj területére vándorol, emellett a szemhéjak területén a folyadék is felgyülemlik.

    Hajlamos Ön az alvási apnoe kialakulására?

    Az alvási apnoe egyaránt kialakulhat fiatal- vagy időskorban, illetve férfiaknál és nőknél, sőt még a gyerekeknél is. Ismertek azonban bizonyos tényezők, melyek fokozzák a betegség kialakulásának kockázatát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA