Bab, lencse, borsó - Ezért fontos a hüvelyes növények fogyasztása

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

A hüvelyesek jó forrásai a fehérjéknek, a telítetlen zsírsavaknak, a rostoknak, és magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Közéjük sorolhatóak az alábbiak: bab (száraz, zöld, lóbab stb.), lencse (barna, vörös, sárga stb.), borsó (zöld, sárga, csicseri), valamint a szója. Fogyasztásuk rendszeresen, hetente minimum egyszer ajánlott.

Magas fehérjetartalmuknak köszönhetően önálló fogásként is fogyaszthatjuk, a hús kiváltására igen alkalmasak. A vegetáriánusok, vagy vegánok étrendjében ideális és alapvető fehérjeforrásnak számítanak.

Húsmentes étrend esetén figyelni kell a hüvelyesek aminosav-tartalmára, ugyanis a húsokkal ellentétben nem számítanak teljes értékű fehérjeforrásnak. Ez annak köszönhető, hogy amíg a húsokban minden esszenciális fehérje egyaránt megtalálható, addig a hüvelyesekben néhány aminosav (például a metionin) kisebb mennyiségben van jelen. Gabonafélékkel kiegészítve (például kukorica, barnarizs, köles, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek) azonban teljes értékű fehérjékhez juthatunk.

Helyes táplálkozás - de hogyan?
Az egészséges táplálkozás sosem lehet egyoldalú, hiszen szervezetünknek számos vitaminra, nyomelemre, zsírsavra van szüksége. Összeszedtük Önöknek, hogy mi mindent kell étrendjükbe iktatni, ha étkezéseikkel egészségüket akarják szolgálni.

Zsírtartalmuk alacsony, azon belül is az egészségesebb, többszörösen telítetlen zsírsavak találhatóak meg bennük, ezáltal jól beilleszthetőek zsírszegény diétán élők étrendjébe, fogyókúrába.

Annak ellenére, hogy viszonylag magas a szénhidráttartalmuk, bátran fogyaszthatják cukorbetegek is, hiszen a glikémiás indexük alacsony, kis mértékben, és fokozatosan emelik meg a vér glükózszintjét, gátolják a hirtelen vércukorszint-emelkedést. Nyersen történő fogyasztásukat érdemes mellőzni, mert úgynevezett antinutritív (emésztést, hasznosulást gátló) anyagokat tartalmaznak, mint például különböző enzimgátlók és lektinek. Ezeket magas hőmérsékletű behatással (főzés, sütés) lehet hatástalanítani.

Rosttartalmuk kimagasló, amelynek köszönhetően segítik a bélműködést, jótékony hatással vannak az emésztőrendszerünkre. Ha rendszeresen, változatosan fogyasztjuk ezeket a hasznos növényeket, megelőzhetjük többek között az elhízás, a cukorbetegség, az emésztési problémák, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a béldaganatok kialakulását. Csökkentik a magas koleszterinszintet, és a vérnyomást is.

Vitamin- és ásványi anyagok szempontjából változatos összetételűek. Magas a B5-, E-vitamin- és biotintartalmuk, gazdagok kalciumban, káliumban, rézben, folsavban, magnéziumban és vasban.

A könnyen beszerezhető és olcsó hüvelyes növényekkel változatossá és egészségessé tehetjük az étrendünket, fogyasztásukkal elűzhető a téli depresszió, és nem utolsó sorban számos betegség megelőzésében és gyógyításában is nagy szerephez jutnak. Az év bármely szakában főzhetünk belőlük levest, főzeléket, köretet, egytálételt, püréket, de akár szendvicskrémeket, pástétomokat is. Az őrleményeikből (például szójaliszt, borsóliszt) készíthető ételeknek pedig csak a képzeletünk szab határt.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.