• Erősíteni kívánják az alapellátás kapuőr szerepét

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kormány elkötelezett az ország egészségügyi helyzetének további javítása mellett. Elkészült az Egészséges Magyarország 2014-2020 stratégia. A tervekről, a fontosabb célkitűzésekről kérdeztük az államtitkárságot.

    Egyik legfontosabb célkitűzése a kormánynak, hogy folyamatosan javuljon a magyar lakosság egészségi állapota. A megelőzés mellett fontosnak tartják a betegek gyógyulási esélyeinek javítását, a területi egészség-egyenlőtlenségek csökkentését, valamint a társadalmi kockázatközösségen alapuló egészségügyi ellátó rendszerhez való hozzáférés lehetőségeinek javítását – olvasható az "Egészséges Magyarország 2014-2020" stratégiában, amelyből az is kiderül: az egészségügyi infrastruktúra korábban nem látott mértékű fejlesztésen megy keresztül, közel 400 milliárd forint értékben történt és történik beruházás a célok elérése érdekében.

    Hirdetések

    "A stratégiában bemutatjuk azokat a prioritásokat, fejlesztési területeket, intézkedéseket, amelyek az elkövetkező kormányzati döntések alapját jelenthetik, egyben az uniós fejlesztési források lehívásának megalapozásául szolgálhatnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy az egészségügy 2020-ig terjedő ágazati stratégiája - mint minden más stratégia - az irányokat határozza meg. A dokumentum társadalmi vitája lezajlott, az észrevételek összegzése és a végleges dokumentum elfogadása a későbbiekben várható" - válaszolta kérdésünkre az Egészségügyért Felelős Államtitkárság.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A prevenció terén jelentős szerepet szánnak az alapellátásban dolgozóknak, így a háziorvosi szolgálatoknak, a védőnőknek. Erősíteni kívánják az alapellátás „kapuőr” szerepét azáltal, hogy kiemelten kezelik azokat a tevékenységeket, amelyek a népegészségügyi szempontból fontos szűréseken való részvétel ösztönzését támogatják. Mindez komplex és folyamatos feladat, végrehajtása több területet érintően, több lépcsőben zajlik.

    Jövőkép

    A következő időszak általános ágazati célkitűzései, amelyek tükrözik az ágazat hatékonyságának növekedését:

    • a születéskor várható, egészségben eltöltött életévek növelése 2 évvel 2020-ra (EU-átlag elérése 2022-re),
    • a születéskor várható élettartamot nők esetében 78,3 évről 80 évre, a férfiak esetében 70,3 évről 72 évre emeljük,
    • 10%-al csökkentjük a standardizált halálozási arány mértékét,
    • a fizikai és mentális egészség egyéni és társadalmi értékének növelése,
    • egészségtudatos magatartás elősegítése, egyéni felelősségvállalás érvényesítése,
    • a területi egészség-egyenlőtlenségek, illetve a születéskor várható élettartamban mutatkozó különbségek csökkentése.
    Létrejön az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK)

    Átalakításra kerül az egyes egészségügyi szolgáltatók feletti középirányítói jogokat gyakorló szervezet, így a GYEMSZI-ből, átszervezést és hatáskör átcsoportosítást követően létrejön az ÁEEK. A változás legfontosabb eleme, hogy az új szervezet kizárólag az intézményfenntartói/középirányítói funkciókra összpontosít a kórházak feletti fenntartói feladatok hatékonyabb ellátása érdekében. A beteg számára az intézkedés elvárt hozadéka, hogy az egészségügyi szolgáltatók hatékonyabb működésén keresztül a betegellátás eredményessége növekedjen – közölte az államtitkárság.

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Itt nem számít a kapcsolatrendszer és a pénz

    Napjainkban több millió magyar ember él országhatárainkon kívül - kalandot keresnek, szerencsét próbálnak vagy egyszerűen csak belekényszerülnek. Néhány évvel ezelőtt a WEBBeteg.hu egykori orvosszakértője is úgy döntött, hogy inkább egy olyan országban nyújt segítséget, ahol a kapcsolatrendszer és a pénz helyett a tehetség és az elvégzett munka számít. Gondolatok a hazai oktatási rendszerről, az egészségügyről és a magyarok megítéléséről - beszélgetés Dr. Csuth Ágnessel.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

    EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

    Még az orvosok is tanulják az elektronikus receptek felírását, de indul a lakosság részletes tájékoztatása is az e-egészségügyről.

    Országos népegészségügyi program indult

    Az alapellátás, a népegészségügy, a betegbiztonság és környezet-egészségügy átfogó módszertani fejlesztése érdekében indult országos program 11,43 milliárd forintos uniós támogatással.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA