Nemdohányzók védelme: legtöbbször közterületen sértik meg a szabályokat

ÁNTSZ
megjelent:

A közterületen tiltott helyen dohányzók ellen indítottak az idén legtöbbször eljárást a népegészségügyi szakigazgatási szervek. A különböző közforgalmú intézmények, a munkahelyek, vendéglátóhelyek, szinte maradéktalanul betartják a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásait. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalához 2014. december 15-ig beérkezett adatok szerint az idén több mint 27 ezer egységet ellenőriztek.

A buszmegállókban, vasútállomásokon, pályaudvarokon találkoznak a legtöbbször tilosban dohányzókkal a közegészségügyi felügyelők, tisztiorvosok. A mögöttünk hagyott évben az összes bírság háromnegyedét ilyen esetek miatt, magánszemélyekre szabták ki. Jóval kevesebb esetben került sor bírságolásra közforgalmú intézményben, szórakoztató, vendéglátó-ipari egységben és közoktatási intézményben, munkahelyeken. A legmagasabb bírság az eddig beérkezett adatok szerint 250 ezer forint volt, amit egy egészségügyi intézmény dolgozójának kellett befizetnie.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartását a megyei/fővárosi kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei járási/kerületi intézetei ellenőrzik. 2014-ben összesen több mint 27 ezer egységet kerestek fel, közel 200 esetben pedig a társhatóságok (közterület-felügyelet, rendőrség) jelzése alapján jártak el. Bírságolásra 120 esetben került sor, ennek során 3.3 millió forintnyi pénzbüntetést szabtak ki.

2012. január 1-jén lépett hatályba a Nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amely megtiltotta a dohányzást többek között a nyilvános zárt helyeken és a megállókban. Érzékelve azt, hogy a legtöbb probléma a közlekedési eszközök megállóiban, állomásokon tapasztalható, az ÁNTSZ jövő évre kiemelt munkatervi feladatként határozta meg ezek ellenőrzését.

(ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.