• Egyértelmű helyzetekben történhet a baj az ünnepek alatt

    Szerző:
    WEBBeteg

    Néhány nap és az év legmeghittebb ünnepéhez érkezünk, de gyakran előfordul, hogy a legszebb pillanatok néhány másodperc alatt pokolivá változnak. Hogy az ünnep valóban a szépsége miatt maradjon emlékezetes, nem árt néhány jó tanácsot megfogadni.

    Karácsonyi veszélyek

    A média nem ritkán jelentős szerepet tulajdonít a karácsonyi balesetek és vészhelyzetek reflektorfénybe állítására, azonban a hazai statisztikák szerencsére ezt nem támasztják alá. Mindemellett nem árt, ha legalább kicsit ilyenkor átismételjük, vagy éppen megalapozzuk elsősegélytudásunkat. Karácsonyi veszélyek>>

    A Karácsony a meghittségről, a szeretetről, a családról szól, de vitathatatlan, hogy a várakozás időszaka rohanással, kapkodással, stresszel és feszültséggel telik. Van, amely elkerülhetetlen, de a baleseteket könnyedén megelőzhetjük. Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ szakmai vezetőjeként széles körű tapasztalattal rendelkezik az alapján, milyen sérülésekkel keresik fel leggyakrabban baleseti ügyeletüket.

    A sütés, főzés minden családban rutinszerű elfoglaltság, de egy apró figyelmetlenség miatt  is szenvedhet valaki súlyos égési sérülést, miközben benyúl a sütőbe, vagy odateszi  a fazekat a tűzhelyre.

    Ha megégette a kezét, azonnal tegye folyó, hideg víz alá legalább tíz percre, hiszen így csökkentheti a fájdalmat és elkerülheti a bőr további elhalásának terjedését. Ha a sérülése csupán egy-két centis, bőrpír, vagy apró hólyagok alakultak ki, nem kell feltétlenül orvoshoz sietni. Ne tegyen semmit a sérült testrészre, bármilyen népi gyógymódot is ismer, inkább pihentesse rövid ideig a kezét, majd a fájdalom csökkenésével, megszűnésével folytathatja a megkezdett munkát. Ha nagyobb, több ujjnyi területet érintő sérülést szenvedett, nagyobb hólyagok jelentek meg, azonnal keressen fel egy orvost, hogy ő lássa el.

    Hirdetések

    Tipp: legyen körültekintő és egy védőkesztyű a legkisebb munkafolyamat esetében is jól jöhet.

    Sebek és vérzések ellátása

    Ha nem csak könnyen csillapítható hajszálérvérzést látunk, értesítsük a mentőket, a segítség megérkezéséig pedig igyekezzünk csökkenteni a vérveszteséget, figyelve a higiénés szabályokra is! Sebek és vérzések ellátása>>

    Ugyancsak nem árt az óvatosság, miközben pucoljuk a halat, vagy szeleteljük a pulykát, hiszen könnyedén megvághatjuk kezünket. Ha nagyobb vágás keletkezett, már csak saját megnyugtatásunk miatt is célszerű megmutatni végtagunk egy orvosnak, hogy kiderüljön, nem sérültek-e mélyebben a rétegek, esetleg idegek.

    Tipp: lehetőség szerint vágassa megfelelő méretre a halat, pucoltassa meg, így nemcsak időt spórolhat, hanem elkerülhet egy esetleges sérülést is.

    Mielőtt megszólalnak a csengők, nekiállunk függönyt mosni, takarítani, hogy minden a legszebb pompájában díszelegjen az ünnepekre. Létrára mászunk, porszívózunk, felmosunk. Ezek azok a házimunkák, amelyek során a leggyakrabban kificamodik a boka, vagy húzódik meg a derék, legrosszabb esetben eltörik valamelyik végtag.

    Tipp: kérjen segítséget valamelyik családtagtól, amíg felmászik a létrára, hogy még stabilabban tartsa a létrát. Porszívózás közben figyeljen a madzagra, használja a hosszabbított csövet, hogy elkerülje a derékfájdalmakat és vegyen fel gumitalpú papucsot, vagy zoknit, hogy ne csússzon el felmosás után.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Karácsony egyik legszebb pillanata, amikor a család együtt díszíti a fát. Általában a férfiak faragják a talpba a növényt, gyakran súlyos vágásos-, csonttöréssel, zúzódással járó sérülést okozva ezzel maguknak.

    Tipp: célszerű a faárusoknál befaragtatni a fenyőt a talpba, ha otthon teszi, védőszemüveget viselve kerülheti el az esetleges faforgács, tűlevél okozta szemsérüléseket. A védőkesztyű itt is jó szolgálatot tehet.

    Sok magyar háztartásban ilyenkor hal kerül az ünnepi asztalra, de a szálka sok problémát okozhat. Amennyiben 1-2 falat kenyér lenyelése után sem szűnik meg a panasz, és továbbra is éles, szúró érzés tapasztalható és a nyelés is nehézségekkel jár, haladéktalanul fel kell keresni egy ügyeletet. A fül-orr-gégész egy speciális eszközzel távolítja el a szálkát, amely idővel akár olyan területre is vándorolhat, ahonnan még nehezebb lesz kiszedni.

    Tipp: vásároljon filézett halat, passzírozza le a leveshez, vagy ha egyik sem illik bele az elképzelésekbe, a hal fogyasztása közben figyeljen oda minden falatra!

    És ami a legfontosabb, mindig legyen rajta a szemünk gyerekeinken, nehogy olyat egyenek, tegyenek, amely miatt kezelésre szorulhatnak az év legszebb ünnepén!

    (emineo.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Nagyobb ütésektől, akár a sportolás közben is sérülhet a központi idegrendszer

    Számos sportban szinte rendszeresnek mondható a fejet ért ütés. A boksznál, de akár a rendszeres fejeléseknél is sérülhet az agy. A központi idegrendszer sérülésével az immunrendszer működésében is zavar alakulhat ki, vagy akár neurodegeneratív betegségek is kialakulhatnak.

    Olajban sütés, kirántás - Beleillik az egészséges étrendbe?

    Egy étrend összeállításakor számos összetevővel találkozhatunk, amely kritikus pont lehet az egészségmegőrzés szempontjából. Különböző nézőpontok és érvek szólnak a szénhidrátok, a zsírok, illetve a fehérjék mellett vagy épp ellen. Ezek között sokszor elég nehéz kiigazodni, hiszen nap, mint nap jelennek meg egymásnak ellentmondó kutatási eredmények. Az egyik ilyen terület a zsiradékok használata a konyhatechnológiában.

    Achilles-sérülés - Oly könnyedén elkerülhető!

    Az átlagembernek csupán komoly kellemetlenséget, a sportolónak azonban igazi sorscsapást jelent az Achilles-ín gyulladása és részleges vagy teljes szakadása, amely sajnos egyike a leggyakoribb sportsérüléseknek.

    Mire figyeljünk, hogy meghitten tölthessük a karácsonyt?

    A karácsony az emberiség és az év egyik legszebb ünnepe. Azonban ahhoz, hogy ez a néhány nap mindenki számára valóban boldog és meghitt hangulatban teljen, nem árt, ha néhány dologban kellőképpen elővigyázatosak és körültekintőek vagyunk. Nem is gondolnánk, hogy ez a családi ünnep milyen veszélyeket rejt magában.

    Karácsonyi stressz - Van, aki eltörölné az ünnepet

    A karácsony napjainkban nem csak a szeretet ünnepét jelenti, hanem óriási stresszt és kapkodást - legalábbis a nők számára. Közel minden harmadik nő arról számol be, hogy a karácsony előtti időszakot különösen stresszesnek éli meg.

    Ne idealizáljuk túlságosan a karácsonyt!

    A karácsonynak kötelező mindenképpen mézes-mázas boldogságban telnie? Nem feltétlenül, éppen ellenkezőleg: az erőltetett jókedv és boldogság végtelen szomorúságba és depresszióba csaphatnak át. A pszichiáterek mindenkit lebeszélnek az ünnep idealizálásáról.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA