• Kézmosás világnapja 2014 - 20 másodperc az egészségért

    Szerző:
    WEBBeteg

    Október 15. a kézmosás világnapja. Ezt hallva elsőre bizonyára sokan megvonják a vállukat, hogy miért is érdemes egy ilyen mindenki számára egyértelműnek gondolt tevékenységről beszélni.

    WC ülőke és fertőzések

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC ülőkén nem látható látványos kosz vagy folyadék. WC ülőke és fertőzések>>

    Azonban felmérések alapján a 21. században sajnos még mindig nem természetes a kézmosás; például napjainkban hét emberből átlagosan egy nem mos kezet, miután lehúzza a WC-t. Sőt, vannak olyanok is, akik egyáltalán nem szoktak kezet mosni. Ez igazán elgondolkodtató adat, főleg akkor, ha egy kézfogás után készülünk elfogyasztani ebédünket, vagy például megosztozunk egy szendvicsen valakivel.

    Egy kutatás szerint, melynek során nyilvános mellékhelységekben vizsgálták az emberek kézmosási szokásait, megállapították, hogy húszból mindössze egy ember mos alaposan kezet WC használat után. A többség egyáltalán nem vagy helytelenül teszi ezt – minden tízedik embert pedig teljesen hidegen hagy a kézmosás kérdése. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az emberek 95 százaléka nem is tudja, hogyan kell alaposan kezet mosni. A többség mindössze 6 másodpercet szán erre, míg legalább háromszor ennyi időt kellene fordítani rá.

    Hirdetések

    „A helytelen kézmosás könnyen okozhat hasmenést, hányást, ételmérgezést, valamint elősegítheti az influenza vagy a fertőző májgyulladás terjedését” – nyilatkozta Dr Fekete Ferenc, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa. A tiszta kezekért azonban nem kell sokat tenni, elég csupán 20 másodpercig meleg vízzel és szappannal alaposan megmosni kezeinket.

    Hogyan mossuk helyesen?

    A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a rendszeres kézmosás. Nagyon sokan nem használnak szappant, vagy túl rövid ideg mossák a kezüket. A kézmosás fontos: Hogyan mossuk helyesen?

    „A hétköznapok során mi magunk is megfigyelhetjük, hogy vannak emberek, akik csak bevizezik kezeiket, majd lerázzák és mennek is tovább. Mindez megkönnyíti a kezünkön található baktériumok és vírusok terjedését, hiszen ilyenkor a távozó nedvességgel adjuk azokat tovább” – tette hozzá a szakértő.

    Leggyakoribb viselkedéstípusok

    A nyilvános mellékhelységeket vizsgálva alapvetően három fő viselkedéstípust különböztethetünk meg:

    •    a „kezet nem-mosó”, aki még egy pillantást sem vet a csap irányába mielőtt elhagyja a mellékhelységet

    •    a „látszat ember”, aki gyorsan bevizezi a kezét mielőtt sietve elhagyja a toalettet

    •    a „nem túl okos okostelefon használó” akinél még a WC fülkében is egyfolytában pittyeg a telefon, miközben a dolgát végzi – miért tenné azt le később egy kézmosás kedvéért?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Előbbi típusok főleg a férfiakra jellemzők. A kutatás ugyanis arra is rávilágított, hogy az erősebbik nem képviselőinek 15 százaléka egyáltalán nem mos kezet, míg a nők esetében ugyanez az arány 7 százalék.

    Egészségünk megóvásának mai napig egyik legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb módja lehet a rendszeresés alapos kézmosás. „Kézmosáshoz használjunk szappant és meleg vizet és alaposan dörzsöljük át ujjainkat és kézfejünket. Itt azonban még nem ér véget a tevékenység, ügyeljünk arra is, hogy megfelelően megszárítsuk kezeinket. A kézmosás hatékonyságának fokozása érdekében használjunk antibakteriális szappant” – tette hozzá Dr. Fekete Ferenc.

    Az alapos kézmosás mindössze 20 másodpercet vesz igénybe, és nagyban hozzájárulhat saját magunk és környezetünk egészségének megőrzéséhez.

    (Well pr)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Széntabletta: mikor szedjük, mikor ne?

    Az orvosi szén (aktivált szén, carbo activatus) egyike a legrégebben alkalmazott gyógyszereknek. A faszenet az 1800-as években gyulladt bőrfelületek borogatására használták, az 1900-as évek elején pedig az emésztési zavarokat faszénpor itatásával kezelték.

    Fertőzéses eredetű hasmenés - Kiváltó okok és kezelés

    A gastroenteritis, vagyis a fertőzéses eredetű hasmenés olyan gyulladással járó állapot, amelyben a gyomor mellett a vékonybél is érintett. Legfőbb tünetei a hasmenés, hányás és a hasi görcs.

    A norovírus-fertőzés kialakulása, rizikófaktorai és megelőzése

    A norovírus-fertőzés egy akut gyomor-bélrendszeri megbetegedés, melyet az azonos nevű vírus okoz. Heves hányással és erős hasmenéssel jár. A panaszok többnyire néhány nap alatt maradandó károsodás nélkül lecsengenek, azonban kisgyermekekre és idős emberekre nézve veszélyes lehet a vele járó nagymértékű folyadékvesztés miatt.

    Milyen betegségekre utalhat a széklet megváltozása?

    A tápanyagbevitel végeredménye a székelés, ami nagyon fontos az egészségre nézve, ugyanis ez a test természetes módja a salakanyagok kiválasztására. Az emésztési folyamat alapos megismerése segíthet megállapítani, mi a probléma, ha a székelés nem a normális módon működik.

    Gyermekbetegségek - Mikor forduljunk orvoshoz?

    Néha nehéz eldönteni főként egy kezdő szülőnek, hogy a gyermekével feltétlenül azonnal orvoshoz kell fordulni, vagy lehet várni néhány napot amíg magától is elmúlik a betegség. Fontos a tünetek pontos megfigyelése, hiszen ez segíthet a döntéshozatalban.

    Az ünnepekkel járó gyomorproblémák

    Az ünnepek nem kímélik a gyomrot. December elejétől folyamatos terhelésnek van kitéve, a mikuláscsomag tartalmától a karácsonyi vacsorákon át egészen a szilveszteri pezsgőzésig. A túlzott étvágy álmatlan éjszakákkal, puffadással és gyomorfájással bosszulja meg magát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA