• Megvan az agy kalandvágyó központja

    Szerző:
    WEBBeteg

    Brit tudósok felfedezték az agy kalandvágyó központjának pontos helyét, derült ki a Neuron című agykutatással foglalkozó szaklap csütörtöki internetes számából.

    Fejlett vizsgálati módszerekkel sikerült megtalálni azt az agy "primitív" részében elhelyezkedő csomópontot, ami akkor lesz aktív, ha valaki az ismeretlen megoldásokat választja.

    A University College of London kutatói szerint ez arra utal, hogy szerencsét próbálni olyan ősi emberi tulajdonság, amely komoly előnyt jelenthetett az evolúció során.

    Hirdetések

    A tesztek során az önkénteseknek egy sor olyan képes kártyát mutattak, amelyet már láttak korábban is. Minden képpel különböző nagyságú jutalomhoz lehetett jutni, és ki lehetett következtetni, melyik képkombinációval jár a legnagyobb nyeremény.

    Amikor ismeretlen kártyákkal egészítették ki a játékot, a tesztelők gyakrabban próbáltak szerencsét és húztak új kártyát, mint ahányszor a biztonságos megoldást, azaz a már ismert képeket választották volna.

    A fejlődésért felelős rész a legaktívabb

    A játékosokat eközben MRI készülékkel vizsgálták, amely a véráramlást méri az agyban és megmutatja, mely részek a legaktívabbak. A váratlan döntéseket hozók fejében a striatum ventrális része "gyulladt fel", azaz vált a legaktívabbá. Ez az agy fejlődésért felelős területén található.

    Mint a kutatást vezető Bianca Wittman elmondta, "ismeretlen megoldásokat választani egy alapvető magatartási hajlam, amely emberekre és állatokra egyaránt jellemző. Azért van értelme szerencsét próbálni (az ismeretlen megoldásokat választani), mert azok hosszú távon előnyösebbek lehetnek."

    Például egy banánt evő majom, amely más élelmet választ a dzsungel másik táján, lehet hogy sokkal táplálóbb ennivalóhoz jut.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók szerint az új megoldások választása olyan vegyi anyagokat bocsát ki az agyban, mint a jókedvért felelős dopamin, ami valószínűvé teszi, hogy a jövőben is könnyebben vágunk kalandba.

    Nathaniel Daw, a New York University professzora szerint azonban komoly mellékhatásai is vannak a szerencsét próbálásnak: az embereknél az újdonság keresése szerepet játszhat a szerencsejáték- vagy a kábítószer függőségnek, mivel mindkettőt a dopamin-kibocsátó központ rossz működése okozhatja.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Befolyásolható az agyi képességek fejlődése

    Amikor egy gyereket sokféle impulzus, inger ér, az agyban található agyi őssejtek is aktivizálódnak. Így az ingergazdag környezet hatással lesz a későbbi felnőttkori agyi kapacitására is.

    Az agysejtek állapota befolyással van az egész szervezetre!

    Ahhoz, hogy jól döntsön az ember és hogy képes legyen a jó döntéseket végigvinni, szükséges, hogy az agysejtek jó állapotban legyenek. Fontos tehát az agy számára elengedhetetlen B-vitaminok, omega-3, omega-6 zsírsavak fogyasztása.

    Önt veszélyezteti a stroke? Segítünk felmérni a kockázatot!

    A stroke vagy agyvérzés Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok, és az egyik leggyakoribb rokkantságot okozó betegség. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint azoknak, akik rizikófaktorokkal élnek, rendkívül fontos a rendszeres ellenőrzés.

    Az összetett munka megelőzheti az elbutulást

    Egy tanulmány szerint, melyet a Dél Floridai Egyetem öregedéstudományi tanszékén végeztek, azoknál, akiknek a munkája az átlagosnál összetettebb, jelentősen kisebb az esélye az Alzheimer- kór és demencia (időskori elbutulás) kialakulásának.

    Új idegsejtcsoportot fedeztek fel az agyban a NAP kutatói

    Az agyvelő regenerációs folyamatainak megértését segítheti a Semmelweis Egyetem kutatóinak felfedezése: a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) „B” alprogramja keretében olyan új idegsejtcsoportot írtak le az agyvelőben, amelyek arra szolgálnak, hogy egy adott célterület felé irányítsák az újonnan képződő sejteket.

    Hatalmas előrelépést jelenthet a multiparametrikus MRI a prosztatarák diagnosztizálásában

    Hatalmas előrelépést jelenthet a multiparametrikus - több paraméterre kiterjedő - MRI-vizsgálat a prosztatarák pontosabb felismerésében - állítják brit szakemberek, akik szerint a módszer csaknem kétszer annyi rosszindulatú daganat felismerését teszi lehetővé.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA