• Ezek a régiós betegségek!

    Szerző:
    WEBBeteg

    A cukorbetegség dunántúli, míg az asztma jellemzően alföldi betegség a felnőttek körében. A legtöbb orvos-beteg találkozó Észak-Magyarországon történik, ebben a régióban a legmagasabb a rendszeresen dohányzók aránya a férfiak körében. Górcső alá vettük a KSH adatait.

    Alsó-légúti panaszok és asztma

    Mentők, ügyelet, házi orvos?
    Az idült alsó légúti fertőzések tekintetében Borsod-Abaúj-Zemplén megye vezet toronymagasan: több a megbetegedés (40 579), mint Pest megyében – Budapestet is beleértve – összesen (32 937). Öt év alatt 12 százalékkal emelkedett az alsó-légúti megbetegedések száma országszerte (2007-ben 325 192, 2011-ben 367 222 esetet regisztráltak). A teljes statisztika ide kattintva olvasható.

    Az asztma kialakulása a felnőtt korosztálynál viszonylag alacsony, a gyerekeknél viszont magas. A listavezető Pest megye 27 595 esettel, mögötte nem sokkal lemaradva Hajdú-Bihar megye 21 476-tal majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 19 363 esettel. Öt éves távlatban az asztmás betegek száma országosan 24 százalékkal nőtt!

    Hirdetések

    Cukorbetegség, magas vérnyomás, daganatos betegségek

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több, mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A leggyakoribb daganatok első tünetei>>

    Magyarországon körülbelül 500 ezer cukorbeteg él, azaz a lakosság mintegy 5 százalékát érinti közvetlenül. A diabétesz leginkább a Nyugat- és Dél-Dunántúlon élő felnőttekre jellemző, a legkevésbé érintettek az észak-magyarországiak. Az OEP adatai alapján 100 biztosítottra átlagosan 5,34 cukorbeteg jut.

    Magas vérnyomással kapcsolatba hozható betegségek a magyar lakosság csaknem egyharmadát érintik. A listavezető Pest megye és Budapest, kiugróan magasak a számok Borsodban és Szabolcsban is.

    A daganatos betegségek tekintetében Budapest vezet, mögötte szorosan Borsod-Abaúj-Zemplén majd Baranya megye. Szomorú tény, hogy a legtöbb megyében csaknem megduplázódott a rosszindulatú daganatos betegségek száma, bár ez a szűrések hatékonyságának, a szűrési hajlandóságnak is köszönhető.

    Alzheimer-kór, pajzsmirigy-problémák

    A bejelentkezett pajzsmirigy betegek többsége a 2011-es adatok alapján a dél-dunántúli településeken él, míg Közép-Dunántúlon jóval kevesebben vannak, a középmezőnybe az északi régiók kerültek. 1999-től tíz év elteltével négyszeresére nőtt az pajzsmirigy-betegek száma.

    Azonosított Alzheimer-kórban Budapest és Pest megye mellett Csongrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye vezet, az 1999-hez képest 34 százalékkal több esetet regisztráltak 2011-ben.

    Alkoholfogyasztás

    Alkoholos májbetegség terén a listavezető Pest megye, valamint Budapest. 2009 és 2011 között sajnos emelkedő tendencia figyelhető meg, csakúgy, mint az alkohol okozta mentális és viselkedészavarokszámában is, melyben Pest megye és Borsod megye vezet kimagaslóan.

    Ha a kalóriatöbblet miatt elhízott gyerekek arányát nézzük, kiderül, hogy az észak-magyarországi régió az élen jár, Közép-Magyarországon, így a fővárosban is kevesebb 18 év alattinál jelentkezik ez a probléma.

    Sötét képet mutatnak a csont-izomrendszer és kötőszövet betegségei (Spondylopathia) Dél-Dunántúl mellett Észak- és Dél-Alföldön, valamint Észak-Magyarországon. Egész Magyarországot nézve elég riasztó adatot találunk: csaknem másfél millióan szenvednek ilyen panaszoktól.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A rendszeresen dohányzók aránya a férfiak körében Észak-Magyarországon a legmagasabb, 37 százalék, a nőknél viszont a dél-dunántúliak vezetnek 33,4 százalékkal. A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt a déli régiókban fogyasztják, a szegediek és a pécsiek vezetnek. Észak-Alföldön, így pl. a Nyírségben is jól fogynak a gyümölcsök.

    Születéskor várható élettartam

    Hogy pozitívadatokkal is szolgáljunk, meg kell nézni a születéskor várható élettartamot, mely minden megyében növekvő tendenciát mutat: 1990-hez képest csaknem 15 évvel nőtt a várható élethossz.

     - Az egészség a testi, lelki szociális jól-lét állapota. Az egészséget és a betegséget az öröklött és szerzett tulajdonságok, a környezeti hatások, az életmód, és a pszicho-szociális tényezők határozzák meg. Az egészségmegőrzéshez jelentősen hozzájárul az egészségtudatos magatartás. Egy országon belül a régiók egészségi állapota, a betegségek előfordulási gyakorisága különbségeket mutathat. A befolyásoló tényezők feltárásához több szakterület kutató munkája szükséges – véli Dr. Árki Ildikó, a WEBBeteg orvos szakértője.

    Betegforgalom és ágyszám

    Egy háziorvosra és gyermekorvosra az Észak-Alföldön és Közép-Dunántúlon jut a legtöbb, 1606 páciens, Dél-Dunántúlon ez a szám 1441. Ha a betegforgalmat nézzük, akkor Észak-Magyarországon regisztrálták a legtöbb orvos-beteg találkozót 2012-ben, 20 876-ot. A középső régióban ez a szám 14 835.

    Dél-Dunántúlon 10 ezer lakosra 73,7 ágy jutott 2012-ben, ezzel szemben az ország másik végén, az Észak-Alföldön csak 63,5 ágy. A Dél-Alföldön és Közép-Dunántúlon sem jobb a helyzet (64,4 és 66 ágy). Az ágykihasználás a legtöbb régióban 70 százalék környéki, egyedül Közép-Dunántúlon közelíti meg a 80 százalékot.

    A kórházi ápolás átlagos tartama a dél-alföldi kórházakban a legkevesebb: 7, 1 nap, Észak-Magyarországon a legtöbb: 9,1 nap. A legtöbbet a fővároson és Pest megyén kívül Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön költjük az egészségügyre, ott az egy családra jutó éves kiadása 33-42 ezer forint. A legtöbb pénzt gyógyszerekre fordítjuk, átlagosan 24 800 forintot.

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró; Forrás: http://statinfo.ksh.hu/Statinfo/index.jsp)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A sóterápia az allergiások légzését is könnyíti

    A sóterápia során a légtérben jelen lévő só megköti az apró szennyező elemeket, így tisztítja a levegőt, és csökkenti az allergia, asztma tüneteit. Belégzéskor a gyógyító sórészecskék elérnek a hörgőkig, ott feloldódnak, majd a szennyeződések megkötése után azokat a beteg felköhögi, és megszabadul a nyálkahártyát irritáló szennyeződésektől, illetve a véráramba kerülve elhagyják a szervezetet. Azokban a helyiségekben, ahol sóterápiás levegőt állítanak elő, ami mentes a csíráktól, fertőzést okozó baktériumoktól, az allergia, asztma tüneteitől szenvedő betegek szó szerint fellélegezhetnek.

    Több mint TestŐr előzetes

    Az orrdugulás, a megfázás vagy az asztma nemcsak az alvást, de a napközbeni légzést is megnehezíti. Sóterápia egykor és most.
    A bőrrák közel 10 százaléka a szemhéjon alakul ki. Az UV sugárzás számos káros hatása eddig ismeretlen volt. Most összegyűjtjük őket.

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Az éjszakai műszak a feje tetejére állítja a bioritmusunkat

    Tapasztalták már, hogy egy át nem aludt éjszaka után másnap képtelenek koncentrálni, fejfájással, szédüléssel küszködnek? A rossz komfortérzethez az is elég, ha rosszul és kevesebbet alszanak ahhoz képest, amit megszokott a szervezetük. Elképzelni is nehéz, hogy miként élik meg a nappali ténykedésüket azok, akik rendre éjszakai vagy váltott műszakban dolgoznak.

    Magas vérnyomás - A lakosság 20 százaléka nem tudja, hogy beteg

    A magas vérnyomás napjainkban Magyarországon és az egész világon népbetegségnek számít. Hazánkban az előfordulási gyakorisága igen nagy, a felnőtt lakosság közel egynegyedét érinti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA