• Továbbra is többször riasztják a mentőket az átlagosnál

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hétfő délig több mint kétszázszor riasztották a mentőket Budapesten, fiatalok és idősek is rosszul lettek a nagy melegben. Szombaton és vasárnap tíz-húsz százalékkal több volt a rosszulléttel összefüggő riasztások száma egy átlagos naphoz képest, és hétfőre is ez várható - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt hétfőre Budapestre és tíz megyére másodfokú, míg hat megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. A napi középhőmérséklet általában 24 és 27 Celsius-fok között, városi környezetben 27 fok fölött, a legmagasabb hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul.

    Hirdetések

    Győrfi Pál arról számolt be, hogy a hőséggel összefüggésben sok súlyos közlekedési baleset történt a hétvégén. Arra figyelmeztetett, hogy a nagy melegben mindenki fáradékonyabb, emiatt megnő a reakcióidő, így mind az autóvezetőknek, mind a gyalogosoknak óvatosabban kell közlekedniük.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Többen fulladtak vízbe a hétvégén, ezzel kapcsolatban a kijelölt fürdőhelyek használatának és a gyermekek víz melletti folyamatos felügyeletének szükségességét hangsúlyozta.

    A tartós kánikula miatt péntek hajnaltól vasárnap éjfélig hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat másodfokú figyelmeztetését akkor rendelik el, amikor a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, ami indokolja az egészségügyi ellátó rendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását.

    A fürdőzés jogi szabályozása

    Mivel a vízben való tartózkodás több potenciális veszélyforrást is rejteget, erre is vonatkoznak külön jogi szabályozások. >>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Hőguta - rizikófaktorok, tünetek és elsősegély

    Magyarországon ritka a klasszikus hőguta, ám bizonyos rizikótényezők fennállása esetén nagyobb a kockázata.

    Indul a nyaralás! Veszélyek a vízparton és a vízben

    A figyelmeztetések ellenére minden évben történnek vízbe fulladások vagy vízi balesetek, pedig szinte minden esetben ki lehetne védeni a balesetet, a tragédiát.

    Sokkal kevesebben halnak meg infarktusban, de lehet még javítani az arányokon

    Drámaian csökkent az elmúlt egy évtizedben a szívinfarktus okozta halálesetek száma, de javítható még a mutató - hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna műsorában Becker Dávid, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

    Tanácsok hőség esetére várandós anyukáknak, kisgyermekes szülőknek

    A nyári kánikula mindenki számára olyan időjárási környezetet teremt, mintha mediterrán vagy szubtrópusi, trópusi vidékre utazna! Ezért életmódunkat ehhez kell igazítanunk, hogy csökkentsük a kellemetlen közérzetet, elkerüljük a rosszullétet, egészségre veszélyes, károsító hatásokat. Különösen érzékenyek és védelemre szorulnak ilyenkor a várandós és szoptató anyák és a csecsemőik.

    Folyadékpótlás a hőségben - Fontos tanácsok mindenkinek!

    A hőség által kiváltott egészségártalmak kivédésének leghatékonyabb módja a bőséges, napi 2-4 liternyi folyadékfogyasztás, ezért a megfelelő folyadékbevitelre a nagy melegben fokozottan figyeljünk. Magyarországon a csapvíz iható és az ország legnagyobb részén minősége is jó.

    Mire figyeljenek a visszérbetegek a melegben?

    A meleg időjárás jó hatással van a kedélyünkre, de rontja a visszérbetegek állapotát. Dr. Sepa György, sebész, érsebész arra hívta fel a figyelmet, hogy a visszeresség nemcsak esztétikai hátrányt jelent, de súlyos szövődményei is lehetnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA