• A jövő segítsége: gyógyszeradagoló tapasz

    Szerző:
    WEBBeteg

    A jövőben az orvosok nem gyógyszereket írnak majd fel, hanem olyan testre helyezhető eszközt (és hozzá tartozó szoftvert), amivel könnyebben követhető és kezelhető a betegek állapota.

    A tapasz jellegű eszköz segítségével pontosabb kórkép tárul az orvos elé, mintha csak a beteg érzéseire, benyomásaira, elmondásaira hagyatkozna. Az eszköz segítségével akár a túl gyakori kontrollvizsgálatok is kiválthatóak lesznek.   

    A tapasz egy nagyon vékony, rugalmas anyag, ami nyomon követi az olyan mozgászavarokat, mint az epilepszia vagy a Parkinson-kór: felismeri a remegést, és kis adagokban elkezdi a gyógyszeradagolást, miközben rögzíti is az adatokat, ami később akár az orvos segítségére lehet.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ez a platform legyőzi a hordozható eszközök korlátait, és lehetőség nyílik általa a jelenlegi klinikai eljárások adatfeldolgozásának hatékonyabbá tételére és fejlesztésére - írják a Nature Nanotechnology folyóiratban.

    A tapasz érzékeli a mozgást, és egy pár fokos melegedés mellett szabadítja fel az eszközben lévő hatóanyagot, ami majd a bőrön keresztül szívódik fel.

    Jelenleg egy prototípus van belőle, amit még csak laboratóriumi környezetben teszteltek, és egy külső számítógéphez kell csatlakoztatni az eszközt a megfelelő működéshez. A távlati cél viszont az, hogy egy tapasz többféle mérésre (pl.: pulzus és véroxigénszint) és gyógyszeradagolásra is képes legyen – mondták a koreai kutatók.

    (WEBBeteg - Forrás: fastcoexist.com - Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Sok betegségnél lehet segítség a plazmaadás

    A vérplazmaadás olyan gyógyszerek előállítását teszi lehetővé, amik a vérzékenységben szenvedő vagy az immunhiánnyal született betegek életét segítik. A plazmaadás során a vér alakos elemeit visszaadják a donornak, és a saját plazmát 72 óra alatt pótolja a szervezet.

    Milyen hibalehetőséget rejt magában a gyógyszerlista hiánya, ha a beteg eszméletlen?

    Rendszerint egy hétköznapi orvosi vizsgálat során is értékes percek telnek el azzal, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, betege milyen típusú gyógyszereket, milyen gyakran és mekkora dózisban szed. Még inkább értékessé válik az idő, ha ez a feladat vészhelyzetben, elsősegélynyújtás közben hárul az orvosra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA