Egészséges vagy sem a nyers tojás fogyasztása?

WEBBeteg, DRportal
frissítve:

A tojás leggyakrabban főzve vagy sütve kerül a tányérra, pedig a nyers tojás fogyasztásának számtalan előnye van, kiváló tápanyagforrás. Nem árt azonban az óvatosság, a tojás nyersen még ellenőrzött forrás esetén is okozhat időnként salmonellafertőzést.

Milyen előnyei vannak a nyers tojásnak?

Egy átlagos tojás például 48,6 mcg szelént tartalmaz, melyből a szervezetnek napi 55 mcg-ra van szüksége. Így tehát egyetlen tojás majd az egész napi szükségletünket képes fedezni, a terhesség és szoptatás idejének kivételével, amikor napi 60-70 mcg szükséges. A szelén hozzájárul a megfelelő pajzsmirigy funkció fenntartásához, amellettantioxidáns hatású. Az Obesity szakmai folyóiratban publikált tanulmány, túlsúlyosak számára testmozgás utáni ételként javasolja az oxidatív stressz mértékét csökkentő, szelénben gazdag nyers tojást.

A vörösvérsejtek termelését serkentő B2-vitaminként ismert riboflavin javasolt napi mennyisége 1-1,3 mg, terhesség és laktáció idejére 1,4-1,6 mg. Egy darab nyers tojásból 1 mg riboflavinhoz jutunk.

A nyers tojás proteintartalma 26,4 mg, és egy átlagos, napi 2000 kalóriás étrendben 50-175 g protein az ideális mennyiség. A University of Illinois weboldala megjegyzi, hogy a nyers tojásban lévő, esszenciális aminosavakkal teli protein kiemelkedő minősége teszi lehetővé az izomszövetek erősítését, növelését és reparálását.

Ezen kívül egy nyers tojás 147 mg kolint (a napi ajánott mennyiség 27%-át) tartalmaz. A kolin szerepet játszhat az agyműködésben és a szív egészségében is.

A nyers tojásban magas a lutein és a zeaxantin is. Ezek a fontos antioxidánsok szemvédő hatásúak, és csökkenthetik az életkorral összefüggő szembetegségek kockázatát.

A fentieken felül a tojás tartalmaz más nyomelemeket is: D-vitamint, B7-vitamint (biotin), magnéziumot, kalciumot és foszfort. Ezek többsége főtt vagy sült formában fogyasztva sem vész el, ám a nyers tojás tápanyagtartalma összességében magasabb.

Fontos megjegyezni, hogy ezeknek a tápanyagoknak szinte mindegyike a tojássárgájában koncentrálódik, a tojásfehérje többnyire fehérjékből áll. Míg a tojássárgája jó biotinforrás, a nyers tojásfehérje az avidin nevű fehérjéje megakadályozza annak felszívódását. Ez a hatás csak nyersen fogyasztva jelentkezik, ezért a nyers tojás fogyasztása döntően a tojássárgája vonatkozásában javasolható.

Milyen kockázatai vannak a tojás nyers fogyasztásának?

A nyers tojás fogyasztásának természetesen nagy a rizikója, veszélyes lehet fogyasztása még biztonságos beszerzési forrásokkal is szalmonella, madárinfluenza és egyéb fertőzések átvitele miatt. Tehát a fentiek ellenére fogyasszuk kellő körültekintéssel!

A legjelentősebb rizikót a szalmonellafertőzés jelenti. A tojás kétféle módon is részt vehet a Salmonella baktériumok terjesztésében: vagy közvetlenül a tyúkból kerül át a tojás kialakulása során, vagy közvetve, amikor a Salmonella beszennyezi a tojás külsejét, majd áthatol a tojáshéj membránján. A szalmonella tünetei közé tartozik a görcsös gyomorfájás, a hasmenés, a hányás és a láz.

A tojások hőkezelése (60 fokon 8-9 perc) csökkenti a fertőzöttség esélyét, ugyanakkor nyers marad, és nem vagy kisebb mértékben bomlanak le a tojásban lévő értékes tápanyagok. Semmiképp se együnk meg szemmel láthatóan szennyezett, vagy repedt tojásokat.

Aki jótékony hatásai ellenére sem képes megbarátkozni a nyers tojás ízével, kipróbálhatja turmixitalokban, melyeknek lágy, krémes textúrát biztosít.

(WEBBeteg - Forrás: DRportal, Healthline)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.