Már a kisbabák is felismerik az igazságtalanságot

DRportal
megjelent:

Washingtoni kutatók szerint már a 15 hónapos gyermekek is képesek felismerni az egyenlőtlen bánásmódot, sőt, a babák többsége válaszként nagylelkűséggel közelít a méltánytalanság elszenvedője felé.

Az alig egyéves csöppségek nemcsak képesek eldönteni, hogy egyenlően bánnak-e velük, hanem sokszor meglepően altruista módon, akár a saját kárukra is próbálnak segíteni másoknak.

A kutatók 47 bébi reakcióját vizsgálták videofilmek vetítése közben, melyekben az ételt igazságosan, illetve igazságtanul osztották el két szereplő közt. A felmérés során abból a megfigyelésből indultak ki, hogy a bébik általában nagyobb figyelmet szentelnek a számukra meglepő dolgoknak.

A kutatók megfigyelése szerint a kisdedek egy része hosszabb ideig nézte a képernyőt, amikor az egyik résztvevő több ételt kapott a másiknál. A gyermekek az étel egyenlő és igazságos elosztását várták, ezért nagyon meglepődtek, amikor nem ezt látták. A tanulmányt vezető Jessica Sommerville, a University of Washington kutatója elmondta, az eredmények azt bizonyítják, hogy a méltányosság és az önzetlenség normái sokkal hamarabb az emberi viselkedés részévé válnak, mint azt eddig hittük.

Egy másik kísérletben a bébik két játékot kaptak, majd az egyik kutató jelezte, hogy ő is szeretne egyet, mire a gyermekek kétharmada hajlandó volt a kutató javára lemondani az egyik játékról.

A számukra kedvesebb játékot odaadni hajlandó ún. „altruista megosztó” gyermekek közel 92 százaléa az igazságtalan elosztást prezentáló jelenetek láttán is több időt töltött a képernyő előtt, míg a kevésbé preferált játékot odaadó „önző megosztók” 86 százaléka jobban meg volt lepődve, amikor az étel igazságos elosztását látta.

Korábbi tanulmányok szerint, a kétévesek képesek önzetlenül segíteni egymásnak és kb. hat-hét éves korra alakul ki a méltányosság érzése, ám az új kutatás azt jelzi, hogy ez már jóval korábban lehetséges. Az hogy az egyenlőtlen bánásmódot felismerő csemeték kedvenc játékaik megosztásával próbálják kompenzálni társukat a méltánytalansággal szemben, azt sugallja, hogy az altruizmus és az igazságérzet kapcsolatban áll egymással. - összegezte a kutatás eredményét Sommerville.

(DRportal)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.