• Meleg lesz, de még nem indokolt a hőségriadó

    Szerző:
    WEBBeteg

    A következő napokban folytatódik a meleg, de országosan egyelőre nem indokolt a hőségriasztás - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményéből. Ennek ellenére ajánlott, hogy aki teheti, a déli órákban ne menjen a napra, hordjon kalapot, szellős ruhát és igyon sok vizet.

      Orvosmeteorológia

    Aktuális időjárási és orvosmeteorológiai helyzetjenetés, illetve előrejelzés a WEBBetegen

    Jövő keddig az ország legmagasabb hőmérsékleteire a fővárosban, Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon és a nagyobb városokban lehet számítani. Ezeken a helyeken a napi átlaghőmérséklet meghaladhatja a veszélyes 25 fokot. Országosan csütörtökön 17 és 32 fok lesz a minimum és maximum hőmérséklet, pénteken 17-29, szombaton 15-30, vasárnap 13-30, hétfőn 13-33, kedden 15-28 Celsius közötti értékekre lehet számítani.

    Hirdetések

    A hőségriasztásnak több fokozata van, másodfokút akkor rendelnek el, hogyha három napon keresztül meghaladja az átlaghőmérséklet a 25 fokot. Hogyha a 27 fokot is meghaladja az úgynevezett napi középhőmérséklet, akkor már harmadfokú riasztást kell elrendelni. Tavaly először szükség volt erre, 10 napon keresztül. A statisztikák szerint ekkor minden nap átlagosan 20 százalékkal többször hívták a mentőket és több haláleset is történt - számolt be Budai Bernadett kormányszóvivő.

    Vízkorlátozás is elrendelhető

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A másodfokú hőségriasztás már az állami szervezeteknek is ad munkát. Készülniük kell ugyanis például a mentőknek és az egészségügyi intézményeknek az esetlegesen több rosszul létre. Az önkormányzatoknak értesíteniük kell a hozzájuk tartozó óvodákat, napközis táborokat, szükség esetén vízkorlátozást és a közterületeken vízosztást rendelhetnek el.

    Harmadfoknál további szervezetek kapcsolódnak be, így például a munkaügyi ellenőrök, akiknek különösen kell figyelni arra, hogy a szabadban dolgozók kapnak-e megfelelő mennyiségű és minőségű vizet, illetve óránként 5-10 perc pihenőidőt.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Frontérzékenység - Hogyan hatnak szervezetünkre a frontok?

    A frontérzékenység egyénenként különböző formában jelentkezhet. Tudományosan lehetetlen biztosan megjósolni, hogy egy adott egyénnél adott fronthatás milyen panaszokat fog kiváltani.

    A tiszta levegőnek fura szaga van

    Percenként 12-16 alkalommal lélegzünk, ezzel naponta körülbelül 16000 liter levegőt keringetünk át, mintegy 100 négyzetméternyi légzőfelületen. Egyáltalán nem közömbös tehát, hogy milyen is ez a környezet.

    Kánikula idején is figyeljen a gyógyszertárolás körülményeire!

    A rendkívüli hőségben figyelni kell a gyógyszerek tárolására, van néhány alapvető szabály, melyet nem árt ismerni és betartani - figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

    Vasárnap éjfélig meghosszabbították a hőségriadót

    A tartós kánikula miatt vasárnap 24 óráig meghosszabbította a hőségriadót Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

    Keddtől harmadfokú hőségriadó lép érvénybe

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat előjelzései alapján, az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai javaslatát figyelembe véve Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár 2017. augusztus 1. (kedd) 00:00 órától 2017. augusztus 4. (péntek) 24:00 óráig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendel el az ország egész területére vonatkozóan.

    Keddtől harmadfokú hőségriadó lépett érvénybe

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat előjelzései alapján, az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai javaslatát figyelembe véve Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár 2017. augusztus 1. (kedd) 00:00 órától 2017. augusztus 4. (péntek) 24:00 óráig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendelt el az ország egész területére vonatkozóan.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA