A nyár leghizlalóbb ételei

DRportal
megjelent:

A nyár a grill-partyk, a hűsítő koktélok, a sportesemények, a fagylalt, a hot-dog, a gyorsételek és a sör szezonja.

Bár a nyár élvezetes, mégis vigyáznunk kell, ilyenkor sok nem kívánt kilót felszedhetünk. Ugyan a legtöbben sokat mozognak a nyár folyamán, gyakran ez sem elég, hogy elégessük a felesleges kalóriákat.

A grillezés zsíros húsai

A rossz hír, hogy a grillhúsoktól nagyot nőhet a derékbőségünk. Egy fél kilós steak akár 1600 kalóriát és 130 gramm zsírt tartalmazhat. Egy átlagos sajtburgerben nagyjából 750 kalória és 45 gramm zsír van. A sertés és a marhaborda pedig az állat talán legzsírosabb része. A jó hír, hogy nyugodtan ehetünk szűzpecsenyét, csirkemellet (bőr nélkül), vagy sovány, darált marhahúst.

Kalóriák és sportesemények

A hot-dogok, kolbászok, sokunk kedvenc nyári ételei, a legtöbben különféle meccseken, rendezvényeken fogyasztják őket. A kalóriákkal még nem is lenne igazán probléma, mivel ezeknek az ételeknek zsírszegény változatait is árulják, a gondot az ilyen ételek magas nátriumtartalma rejti. Egy tipikus hot-dogban 280 kalória van, 15 gramm zsír és 1250 milligramm nátrium.

Majonéz-alapú saláták

Egy pohárnyi (2 dl) krumplisalátában 180 kalória és 12 gramm zsír van. Ugyanennyi káposztasalátában 150 kalória és 8 gramm zsír van. Hogy kevesebb legyen a kalória a salátánkban, használjunk hozzá light majonézt, vagy keverjük el zsírszegény joghurttal, tejföllel. Kipróbálhatjuk a német krumplisalátát is úgy, hogy több legyen benne az ecet, mint az olaj. Figyeljünk arra, hogy minél több zöldség legyen a salátáinkban, így a salátában több lesz a rost és a tápanyag is.

Hideg koktélok

Az édes, gyümölcsös, alkoholos italok (amiket legtöbbször kis esernyővel szolgálnak fel), bár kellemesek, rengeteg kalóriát tartalmaznak. Egy pina colada 250-500 kalóriát tartalmaz, egy daiquiri 300-800 kalóriát, egy Long Island iced tea pedig több mint 520 kalóriát. A cukros koktélok helyett inkább fogyasszunk bort, vagy keverjünk szódához egy kevéske száz százalékos gyümölcslevet.

Különféle italok a szomjúság ellen

A nyár folyamán nagyon fontos, hogy hidratáltak maradjunk, de óvatosan kell kiválasztanunk, hogy mivel próbáljuk egyensúlyban tartani vízháztartásunkat. Ha cukrozott teát, szörpöt, energiaitalokat, gyümölcsleveket, vagy sört iszunk, az poharanként 150 kalóriát is jelenthet. A turmixok, shake-ek, jegeskávék sokkal több kalóriát is tartalmazhatnak ennél. Figyeljünk oda vízháztartásunkra, de ha lehet, igyunk vizet, vagy kedvenc üdítőink cukormentes változatát.

Jeges finomságok

Egy pohárnyi jégkrémben 380 kalória van és 22 gramm zsír. A tejes shake-ekben még több a kalória. Nem kell végleg szakítanunk a hideg élvezetekkel, csak kerüljük a túl nagy adagokat és az édes feltéteket. Válasszunk alacsonyabb kalóriatartalmú finomságokat, mint a sorbet, vagy a fagyasztott gyümölcsök.

Gyorsételek séta közben

A karneválokon, a parkokban a sétálóutcákon árult gyors ételek legtöbbje zsíros, kalóriában gazdag. Kerüljük az ilyen árusok sültjeit, vagy ha mégis vásárlunk, osszuk meg az adagunkat egy ismerősünkkel, hogy elkerüljük a túlzott kalóriabevitelt.

Salátafeltétek

A saláták kellemes nyári ételek, könnyedek és frissítőek. Vigyáznunk kell viszont a feltétek kiválasztásával, mert ha zsíros húsokat teszünk a salátába, az egészséges étel könnyen válhat hizlaló, nehéz vacsorává. Ilyen feltét a sült csirke, a szalonna, a sajt, és a kruton. Ezek helyett inkább sovány húsokkal vagy tojással tegyük ízletesebbé salátánkat és az öntet is legyen lehetőleg kalóriaszegény.

Nassolás

Egy kevés ropogtatnivaló senkinek sem árthat, de ha túl sokat eszünk ezekből a finomságokból, az nem tesz jót a vonalainknak. Minden dekagramm chips vagy sajtos pufi nagyjából 60 kalóriát tartalmaz. Egy dekagramm sajtos nachosban pedig 250 kalória, 14 gramm zsír és 580 milligramm nátrium van. Egy doboz pattogatott kukoricában 550 kalória és 31 gramm zsír van. Próbáljunk meg inkább zöldségeket, gyümölcsöket nassolni.

Az ínycsiklandó sült csirke

A sült csirke egyszerű módja, hogy páran jól lakjunk, de amellett, hogy hizlal, az artériáinknak is árt. Együnk inkább bőr nélküli grillezett csirkét, abban jóval kevesebb a kalória, mint egy rántott sült csirkében.

(DRportal - Forrás: www.webmd.com)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.