• Az Európai Bizottság tanácsokkal segíti a nyaralni indulókat

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Európai Bizottság a nyaralási szezon kezdete előtt listát állított össze olyan tanácsokból, amelyekkel segíteni akar a több millió útra kelő európai polgárnak.

    Egészségügyi ellátások határokon túl

    Október 25-e után lehetőség nyílik arra, hogy magyar biztosítottak is kezeltethessék magukat külföldön közfinanszírozott egészségügyi ellátás keretében. Az egyenlő bánásmód elve alapján az Európai Gazdasági Térség bármely tagállamából Magyarországra érkező beteget is el kell látni a határokon átnyúló egészségügyi ellátásról szóló uniós irányelv értelmében. Bővül az egészségügyi ellátások igénybevétele a határokon túl.>>

    A bizottság magyarországi képviselete által az MTI-hez kedden eljutatott listából egyebek mellett kiderül, hogy az uniós tagállamok állampolgárai uniós polgárnak minősülnek, így az EU területén kívül konzuli segítségnyújtásra jogosultak abban az esetben is, ha saját országuknak nincs ott képviselete.

    Bármely más uniós tagállam konzulátusát vagy nagykövetségét felkereshetik, illetve segítséget kérhetnek, ha például letartóztatják őket, balesetet szenvednek, vagy fontos iratokat veszítenek el. Krízishelyzetekben az uniós tagállamok kötelessége, hogy szükség esetén saját állampolgáraikhoz hasonlóan az uniós polgárokat is kimenekítsék.

    Utazók jogai, utazásszervezők kötelezettségei

    Az utasjogokra vonatkozó uniós szabályoknak köszönhetően ha az uniós polgár járata több órát késik vagy utazása hosszú késéssel kezdődik, a közlekedési társaság, amellyel utazik, köteles méltányos kompenzációt fizetni. Ha utazását törölték, és az éjszakát célállomásától távol, szállodában kell töltenie, akkor a légi vagy a vasúttársaságnak ki kell fizetnie ennek költségeit.

    A szervezett utazásokat szabályozó irányelv védi a nyaralni induló európaiak érdekeit. Az irányelv a katalógusokban közölt információkra, a szankció nélküli útlemondásra, a szolgáltatásokért viselt felelősségre és az utazásszervező vagy a légitársaság csődje esetén szükséges védelemre terjed ki. Az Európai Bizottság javaslatai alapján - amelyeket az Európai Parlament is támogat - a jövőben ezt a védelmet azokra is ki fogják terjeszteni, akik az interneten foglalnak le szervezett utakat.

    Hirdetések

    Az EU idén nyárra tovább csökkentette a telefonköltségeket. A mobiltelefon külföldi használatával kapcsolatban ez az eddigi legnagyobb árcsökkenés: megabájtonként 45 eurócentről 20 eurócentre csökkent a roaming ára. Ezen túlmenően július 1-jétől néhány európai mobilszolgáltató lehetővé teszi, hogy utazásuk előtt a polgárok külön szerződést kössenek, és egy helyi szolgáltatót válasszanak abban az országban, amelyikbe ellátogatnak. Így össze tudják hasonlítani az ajánlatokat, és kihasználhatják a vonzóbb ajánlatok és a kedvezőbb árak nyújtotta lehetőségeket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Európai egészségbiztosítási kártya

    Ha egy uniós polgár megbetegszik vagy baleset éri valamelyik uniós tagállamban, illetve Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban, joga van a sürgősségi ellátáshoz. Ehhez az európai egészségbiztosítási kártyára van szüksége. A kártya felmutatásával ugyanolyan feltételekkel és ugyanolyan áron kap ellátást, mint az adott ország biztosítottjai. A kártya kiállítása ingyenes.

    Az unión belül utazó polgárok háziállatukat magukkal vihetik, ha betartanak néhány szabályt: kutya, macska vagy vadászgörény esetén gondoskodni kell arról, hogy a háziállat veszettség elleni védőoltást kapjon, és ezt az állatútlevélbe is bejegyezzék.

    Írországba, Máltára vagy Nagy-Britanniába szervezett utazás esetén a háziállatnak parazitaellenes kezelésen is át kell esnie. Ha a kutya vagy macska három hónapnál fiatalabb, vagy valamilyen más háziállatról van szó, országspecifikus szabályok lehetnek érvényben.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Mire való az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

    A legtöbben nem vagyunk tisztában külföldre utazásunk során azzal, hogy mely esetekben milyen egészségügyi szolgáltatásokat vehetünk igénybe térítésmentesen, magyar társadalombiztosítással rendelkezve. Talán sokak számára meglepő, de az Európai Unió tagállamaiba utazva az Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában ugyanazokra az ellátásokra vagyunk jogosultak, mint a helyi állampolgárok.

    A búvárkodáshoz nem elég kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát

    Több ezer magyar turista próbálja ki nyaranta a búvárkodást, közülük sokan azt hiszik, ehhez elegendő az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK) kiváltani, pedig az extrém sportolás közben elszenvedett balesetekre nem terjed ki a védelme - hívja fel a figyelmet a Magyar Búvár Szakszövetség.

    Szigorúbb szabályozást sürget az Európai Bizottság

    Módosítaná az orvostechnikai eszközökre és egyes diagnosztikai eszközökre vonatkozó előírásokat az Európai Bizottság - tudatta az uniós végrehajtó-javaslattevő testület szerdán közleményben.

    Új kutatási projekttel válaszol az EU a váratlan járványokra

    Tizenkét millió euróval többet fordít az Európai Bizottság az uniós kutatási keretből egy, az E.coli járványhoz hasonló váratlan fenyegetések hatékony kezelését célzó projektre - olvasható a Bizottság keddi közleményében.

    Szigorú uniós fellépés a gyógyszerbiztonság érdekében

    Az Európai Parlament február 16-án elfogadott irányelve határozottabb uniós intézkedéseket sürget a hamisított gyógyszerek gyártói és terjesztői ellen. Az illegális gyógyszerforgalmazás, az internet közvetítésével, évi 15%-kal nő, ezért az EP a tagállamok módosításait várja, hogy mielőbb megszülethessen a hatályos EU-s törvény.

    EB-jelentés a gyógyszercégekről

    Az Európai Bizottság előzetes jelentést adott ki pénteken a gyógyszeripari ágazatban folyó versenyre irányuló vizsgálatáról, amely megállapítja, hogy az ágazatban a verseny nem érvényesül a szükséges mértékben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA