• A 137-00 az ifjúsági lelkisegély telefonszolgálat új hívószáma

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Gyermek és Ifjúsági Telefonos Lelkisegély Szolgálatok Országos Szövetsége ezentúl a 137-00 ingyenes számon hívható hétfőtől szombatig reggel 9 órától este 9 óráig.

    A 112-es segélyhívó egész Európában hívható

    Bármikor bárki kerülhet vészhelyzetbe, akár külföldön is. Ezért hasznos dolog az eszünkbe vésni, hogy veszély esetén egész Európában hívható az egyezményes segélyhívó szám: a 112. A 112-es segélyhívó egész Európában hívható>>

    Egyelőre csak vezetékes telefonról és 30-as mobilról érhető el, a másik két mobilszolgáltatóval folynak az egyeztetések. Az ország különböző részein működő tagszolgálatok együttesen biztosítják a tizenkét órás elérhetőséget. A késő délutáni, esti órákban megerősített ügyelet van, ha egyik tagszolgálatnál foglalt a vonal, átkapcsol automatikusan egy másik ügyelőhöz, így egyszerre többen vehetik igénybe a segítséget.  A szolgálat elsősorban a fiatalokért van, de a 137-00 szám bárki számára elérhető, aki krízishelyzetbe került, aki szeretne problémái megoldásához azonnali, ingyenes segítséget kapni.

    A telefonszolgálat jellegéből adódóan lelki elsősegély-nyújtásra alkalmas, tehát krízishelyzetben azonnali támaszt, kapaszkodót jelent.

    Olyan gonddal is hívható a 137-00, aminek könnyebb átvészeléséhez már egyetlen beszélgetés is hozzájárulhat. A szolgálat problémát nem tud megoldani senki helyett, de segít más szemszögből is megvizsgálni a helyzetet. Valamikor néhány jó kérdés közös végiggondolása már előrébb vihet. Sokszor csak az is elég, ha a telefon végén ülő figyelmesen, együttérzéssel végighallgatja a hívót, a rossz érzések kimondása önmagában is megkönnyebbülést hozhat.

    Hirdetések

    Világszerte működnek a fejlett országokban telefonos lelkisegély szolgálatok, az első az 1800-as évek végén alakult, Magyarországon az 1970-es években kezdték létrehozni őket. Számos nemzetközi és hazai kutatás igazolja hatékonyságukat a kríziskezelés és az öngyilkosság-megelőzés területén. Sokszor egyetlen, jól vezetett beszélgetés segít az élet mellett dönteni.

    A szolgálatoknál féléves képzésen átesett önkéntes ügyelők veszik fel a telefont, akik fizetés nélkül, szabadidejükből áldoznak arra, hogy bajba jutott embertársaiknak segítsenek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Anonimitásban dolgoznak, nem a kilétük fontos, hanem az a támogató jelenlét, ami a nehéz élethelyzetbe került hívónak segítségére van. A telefonálónak sem kell bemutatkoznia, annyit árul el magáról, amennyit szeretne, így a beszélgetés előítéletek nélkül, a bizalom jegyében zajlik. Alapelv a titoktartás, a szolgálat keretein kívül a hívásokról nem beszélhetnek a munkatársak, így kockázatok nélkül kimondható bármilyen szorongató érzés.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    (Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány Pécsi Ifjúsági Lelkisegély Szolgálata)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Gerincferdülést is okozhat egy rossz iskolatáska

    A gyerekek gerincfejlődésére nagyon vigyázni kell. Egy rosszul kialakított, vagy csak rosszul viselt, megpakolt iskolatáska akár gerincferdülést is okozhat a gyereknél. Az is fontos, hogy a táska állítható hátpárnázatával mindig a gyerekek aktuális magasságához, arányához, ruházatához legyen igazítva a táska, így illeszkedhet a legoptimálisabban, ami nagymértékben hozzájárul a teher megfelelő eloszlásához.

    Megrázott gyermek szindróma - A csecsemő rázásának veszélyei

    Amikor egy újszülött a világra érkezik, még oly parányi és törékeny, hogy a legkisebb trauma is komoly károkat képes okozni szervezetében. Izomzata gyenge, vérerei szakadékonyak, csontrendszere egy felnőttéhez képest jóval kevésbé szilárd. A szülőknek (illetve gyakorlatilag mindenkinek, akinek egy ilyen apróság hosszabb-rövidebb ideig a gondjaira van bízva) érdemes tisztában lenniük azzal, hogy akár minden szándékosság nélkül, egy-egy akaratlan mozdulattal veszélyhelyzetet idézhetnek elő a csecsemő életében.

    Az óvodáskori készségfejlesztés megkönnyíti az iskolakezdést

    Az iskola előtti készségfejlesztés fontosságát ma már nem vitatják. De a megváltozott elvárási rendszer és szint mellett már maga a helyszínváltás is megviseli sokszor a gyereket. Vannak ma már olyan óvodák, ahol egyben iskola is üzemel, sőt sokszor a tanítót is ismerik már az óvodai iskolafelkészítőből. Ilyenkor nemcsak a változás lesz kisebb, de a trauma is, így a picik oldottabban tudnak a tanulásra koncentrálni.

    Amikor válnak a szülők - Veszteség a gyermekek életében

    Téves az a feltételezés, hogy ha a gyermek kicsi, akkor nem érzékeli, és nem fájlalja a veszteségeit. Életkortól függően képes kifejezni és megfogalmazni bánatának okát. Egy rosszul működő kapcsolatban, házasságban, családban, ahol egyre több a bántás, a sértegetés, az ajtócsapkodás, a fájdalom és a harag, ott mindenki sérül.

    A tévénézés hatása - Ez történik a gyerekekkel

    Vitathatatlan, hogy a tévénézés és az iskolai, illetve tanulási eredmények közt szoros összefüggés mutatható ki. Azoknak a gyerekeknek, akiknek a szobájukban van tévékészülék, rosszabb az olvasási-, matematikai- és felfogóképességük, mint kortársaiknak.

    A helytelen életmód a gyermekeket is cukorbetegséggel fenyegeti

    A korábban öregkori jelenségnek gondolt cukorbetegség a helytelen életmód és az elhízás miatt a gyermekek között is egyre gyakoribb, de figyelni kell a liszt- és laktózérzékenységre, illetve a tejfehérje-allergiára is - mondta Miháldy Kinga, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) dietetikusa az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA