Több mint kétmillió baba életét mentette meg

WEBBeteg
megjelent:

James Harrison az elmúlt 54 év alatt több mint kétmillió baba életét mentette meg. A 74 éves férfi ugyanis speciális vércsoporttal rendelkezik - olyan antitestek találhatók a vérében, melyekkel kezelhető a súlyos vérszegénységgel járó, úgynevezett Rhesus-betegség.

James Harrison már több mint ezer véradáson van túl, ugyanis 18 éves kora óta néhány hetente rendszeresen látogatja - még nyaralása alatt is - a véradó központokat.

„Soha nem gondoltam arra, hogy abbahagyom. Soha.” – mondta James Harrison, aki 14 éves korában egy mellkasi műtéten esett át, amikor 13 liter vérre volt szüksége. "Három hónapig voltam kórházban. A vér, amit kaptam megmentette az életem, ekkor tettem egy fogadalmat: amint betöltöm a 18-at jelentkezek véradónak. Megígértem édesapámnak, hogy véradó leszek, amilyen hamar csak lehet, és hű maradtam a szavamhoz."

Egy véradás alkalmával fedezték fel a különleges antitestet a vérében, aminek a segítségével kifejlesztették a Rhesus-betegség elleni Anti-D vakcinát is, melyet kismamák milliói kaptak meg, köztük a saját lánya, Tracey is.

Hogyan zajlik a véradás?

Mit vigyen magával?

A véradás előtt a véradót fényképes igazolvány alapján azonosítják, és szükség van a TAJ kártya felmutatására is. A véradónak különböző papírokat kell kitöltenie, amelyek életmódjára vonatkoznak, illetve arra kérdeznek rá, hogy hozzájárul-e ahhoz, hogy a Magyar Vöröskereszt donornyilvántartásba vegye.

Véradás előtt az alkalmasságot orvosi vizsgálattal állapítják meg. A vizsgálat során természetesen a vér egyes jellemzőinek meghatározására is sor kerül, legfontosabb ezek közül a vér hemoglobintartalma. Olyan személyek esetében, akik első alkalommal adnak vért életük során, a vércsoport előzetes meghatározása is megtörténik.

Az orvosi vizsgálat a részletes anamnézis felvételéből és egy tájékozódó jellegű fizikális vizsgálatból áll, mely során az orvos meghallgatja a szív- és tüdőhangokat, megtapintja a nyirokcsomókat, megvizsgálja a látható nyálkahártyákat (az esetleges vérszegénységről nyerhető így kiegészítő információ), és a vérnyomásmérés sem maradhat el.

Amennyiben a vizsgálatok során eltérések fedezhetők fel, a vizsgáló orvos mérlegeli, hogy a véradót átmenetileg vagy véglegesen kizárja-e a véradásból. A kizárás sokféle betegség, vagy kóros állapot miatt szükséges lehet, a vér alacsony hemoglobintartalmától kezdve a banális torokgyulladáson át a potenciálisan halálos veszélyt magában rejtő hepatitis fertőzésekig.

Ki lehet véradó?
  • Véradó az lehet, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, testsúlya pedig meghaladja az 50 kg-ot.
  • A nők évente háromszor-négyszer, a férfiak évente ötször adhatnak vért.
  • Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.
  • Maximum 45 percet vesz igénybe a vérvétel, az adatfelvétellel és a laboratóriumi és egyéb kivizsgálással együtt.
  • Az adatnyilvántartás után egy tesztet kell kitölteni, amelyben az egészségügyi állapotunkról kérdezősködnek.
  • A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (ez egy egységnek felel meg), valamint a vizsgálathoz is levesznek egy kisebb adagot.
  • A vérvétel után fontos a pihenés, illetve az étkezés, mert megterhelő lehet a szervezet számára a vérveszteség.

Ha véradó lehet…

A tényleges véradás során a véradó kényelmesen elhelyezkedik egy megfelelő ágyon vagy karosszékben, és ott tartózkodik a véradás teljes időtartama alatt. Egy-egy alkalommal kb. 450 ml vért vesznek le, mintegy 5-10 perc leforgása alatt. Maga a véradás egész folyamata pedig fél óra alatt lezajlik. A tű eltávolítása után pár perc pihenés szükséges, illetve nagyon fontos a folyadékfogyasztás: fél liter a javasolt mennyiség.

Mire figyeljen véradás előtt?

  • Nagyon fontos a véradás előtti folyadékbevitel, ez segít a levett plazma pótlásában. Ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben, az erek teltebbek, a véna jobban látható, gyorsabb a vérvétel. Ezért szoktak adni a véradás előtt folyadékot - teát vagy vizet - a jelentkezőnek.
  • Véradásra célszerű étkezést követően menni. Minden esetben megkérdezik a jelentkezőt, hogy mikor evett és mennyit.
  • Ügyeljünk azonban arra, hogy a véradás előtt ne fogyasszunk túl zsíros ételeket, mert a levett vér magas zsírsavtartalma előnytelen lehet a feldolgozás szempontjából.
Véradási helyszínek

Szeretne vért adni, de nem tudja, hogy hol és mikor teheti meg? Összegyűjtöttük az országos véradóhelyeket, és egy listát készítettünk belőle! Nézze meg az Országos véradóhelyek listáját!

(Forrás: WEBBeteg, odditycentral.com)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.