Hetedik alkalommal találtak gazdára az Astellas-díjak

Astellas-díj
megjelent:

A budapesti Larus Rendezvényközpontban tartott díjátadó ünnepségen az Astellas-díj - Az év orvosa, valamint a Média az orvosokért pályázatok idei legjobbjai vehették át elismeréseiket.

A rendezvényen a fődíjak nyerteseinek névsora mellett arra is fény derült, hogy mely szervezetek vehetik át az idei Astellas-különdíjat. Az eseményen az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében beszédet mondott Dr. Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A 2013-as Astellas-díj – Az év orvosa pályázatközönségjelöltjei közül a korábbi díjazottakból álló zsűri által felállított rangsor és az internetes közönségszavazás összesített eredménye alapján a legmagasabb pontszámot Dr. Kelemen Edit kecskeméti csecsemő- és gyermekgyógyász, neonatológus, a Bács-Kiskun Megyei Kórház részlegvezető főorvosa érte el, így ő vehette át az idei Astellas-közönségdíjat. Őt a rangsorban Dr. Simonka Zsolt szegedi sebész szakorvos, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának egyetemi tanársegéde követte, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Dr. Szegedi István debreceni gyermekonkológus és -hematológus, a Debreceni Egyetem Gyermekklinikájának egyetemi docense léphetett fel.

Az Astellas-díj – Az év orvosa pályázat szakmai jelöltjeiről a hazai orvosi szakma kiválóságaiból álló szakmai zsűri az ünnepséget megelőző órákban döntött, a szakmai Astellas-díjak idén öt kategóriában találtak gazdára. Az orvosi diagnosztikai szakterületekdöntősei közül a zsűri ítélete alapján Prof. Dr. Sápi Zoltán patológus, a Semmelweis Egyetem I. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének egyetemi tanára bizonyult a legjobbnak. A sebészeti jellegű szakterületek döntőseinek nemes versengéséből ebben az esztendőbenDr. Turcsányi István ortopéd sebész, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főorvosa került ki győztesen. Konzervatív orvosi szakterületek kategóriában az első helyre Prof. Dr. Rókusz László belgyógyász-infektológus, a Honvédkórház főorvosa, címzetes egyetemi tanára került. A rehabilitációs és krónikus ellátás szakterületen idén Dr. Benyó Gábor gyermekonkológus és –hematológus főorvos, a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice Ház orvos igazgatója vehette át az Astelleas-díjat, míg az idei pályázat újdonságaként bevezetett klinikai csecsemő- és gyermekgyógyászat szakterület nyertese Prof. Dr. Reusz György gyermek nefrológus, a Semmelweis Egyetem I. Gyermekgyógyászati Klinika részlegvezető egyetemi tanára lett.

Astellas-díj

A díjátadó ünnepségen immár hagyományosan a hazai egészségügyben tapasztalható kivételes kezdeményezések elismerésére életre hívott Astellas-különdíj átadására is sor került. Dr. Markovich György, az Astellas-díj egyik alapítója beszédében bejelentette, hogy a rendkívüli, hetedik alkalomra való tekintettel idén két kezdeményezés is átveheti a különleges elismerést.

A Bátor Tábor Alapítvány vezetői a nagybeteg gyermekek és családjaik részére szervezett élményterápiás táborok szervezésével kifejtett áldozatos munkájukért, a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice Ház képviselői pedig a krónikus gyermekbetegek ellátása, valamint a gyermekhospice és -palliatív munka széleskörű szakmai és társadalmi megismertetése terén megtapasztalt áldozatvállalásukért és úttörő szerepükért vehették át a különdíjat.

Az Astellas Díjátadó Gála zárásaként a Média az orvosokért pályázat díjátadására is sor került. Az idei megmérettetésre az online és nyomtatott sajtó, illetve a televíziós és rádiós újságírás területéről beérkezett 41 nevezést a pályázat öttagú szakmai zsűrije értékelte és döntött a díjazottak személyéről.

Astellas-díj

Az első helyezettnek járó Astellas-médiadíjat a „Csontvelő-transzplantáció gyerekszemmel” című riportjáért Talum Fruzsina, a HírTelevízió GyógyHír című egészségügyi magazinjának szerkesztő-riportere vehette át. A második helyen Dr. Molnár Csaba, a Magyar Nemzet újságírója végzett, „Ezernégyszáz gramm” című írásával. A harmadik helyre a zsűri Fazekas Erzsébet szabadúszó újságíró „Ajándék, adomány, életesély: gazdát váltó szervek” című írását sorolta. Az eredményhirdetésen egy különleges elismerés átadására is sor került: Bodolai Gyöngyi, a marosvásárhelyi Népújság munkatársának „Mindig készenlétben” című cikkét a WEBBeteg.hu portál különdíjjal ismerte el. Valamennyi díjazottnak szívből gratulálunk!

(Astellas-díj)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.