• Évente több százezer embernek segít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

    Szerző:
    WEBBeteg

    Évente több százezer embernek nyújt segítséget az idén huszonöt éves fennállását ünneplő Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Máltai Lovagrend magyarországi segélyszervezete.

    A Magyar Máltai Szeretetszolgálat - amelynek alapító elnöke Kozma Imre atya - több mint kétszáz intézményi szolgáltatást tart fenn. A hajléktalan ellátó intézmények közül csupán a nappali melegedőkben évente több mint tizenhétezren fordulnak meg. Az utcai gondozószolgálatok munkatársai ezerszámra látnak el tereken, aluljárókban, vagy a városok határában rejtőzködve élő embereket. Az idősotthonok és a napközi otthonok naponta 750 embert fogadnak, a különböző családi- és gyermekintézmények pedig több mint ezer gyermekről gondoskodnak - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

    A szeretetszolgálat életében kulcsszerepet töltenek be az önkéntesek, akik részt vesznek az adományok összegyűjtésében és célba juttatásában, illetve a különböző karitatív programok megvalósításában. Téli estéken önkéntesek etetik és öltöztetik a hajléktalan embereket, teljesítenek szolgálatot a máltai mentőautón és gondoskodnak a nyári táborba érkező kerekesszékes fiatalokról.

    A szervezet tevékenységei között szerepel a nyomortelepeken, elzárt területeken élő emberek felemelése, integrálása a társadalomba. "A máltai szemléletmód szerint segíteni csak jól szabad. Jól segíteni pedig csak úgy lehet, ha azt adjuk, amire a másiknak ténylegesen szüksége van" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

    Hirdetések

    Ennek köszönhető, hogy Magyarországon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat csináltatott először szemüveget hajléktalan embereknek, indította útjára a jelzőrendszeres házigondozást, szervezte meg az európai hírűvé vált befogadó falu programot. A szeretetszolgálat a Máltai Lovagrend jelmondata, a "Tuitio fidei et obsequium pauperum - A hit védelme és a szegények szolgálata" szellemében végzi tevékenységét.

    Történelmi szerepvállalások a rászorulók megsegítésére

    Mobil szűrés


    Új szűrőbusz váltotta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat korábbi mobil állomását, amellyel a szervezet a hajléktalanok vizsgálatát végezte. A korábbi jármű mostanra elöregedett, az orvosi műszerek elhasználódtak az évente csaknem 10 ezer szűrés során.
    A szervezet 1995 óta végez hasonló szűréseket, a korábbi mobil állomás azonban elöregedett. Ezzel egyébként évente csaknem 10 ezer embert vizsgáltak meg. Új járművel folytatódhat a hajléktalanok mobil szűrése.>>

    A karitatív szervezetre már megalakulása után, a kelet-európai politikai változások miatt történelmi feladat hárult: német testvérszervezete támogatásával gondoskodott 1989 nyarán a Magyarország nyugati határának megnyitásában reménykedő, táborokba zsúfolódott keletnémetek tízezreinek ellátásáról. Az 1989 decemberi romániai forradalom kitörése után segélyszállítmányok sokaságát juttatta el Romániába.

    A kilencvenes évek elején, a szétbomló Jugoszlávia háborúi idején önálló menekülttábort hozott létre, és próbálta elviselhetőbbé tenni a más táborokban elhelyezett csaknem hatvanezer magyar, horvát, bosnyák életét. Segítséget nyújtottak többek között a Szovjetunióból emigráló, hazánkon átutazó zsidóknak, a lengyelországi vagy a kárpátaljai árvíz károsultjainak is.

    A szolgálat az 1990-es évek közepére építette ki országos szervezetét, 1993 óta mentőszolgálatot tart fenn. A budapesti országos központ mellett hét regionális szervezetben, 150 helyi csoportban, mintegy nyolcezer önkéntessel végzik munkájukat.

    Hitvallásuk szerint  világnézetre, nemzetiségre és felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül segítik a rászorulókat: hajléktalanokat, időseket, betegeket, fogyatékosokat. Természetbeni és pénzadományokkal, lelki vigasz nyújtással, tanácsadással, egészségügyi és szociális szolgáltatásokkal csoportra, illetve személyre szabottan nyújtanak támogatást.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Elindul a 2017-es balatoni elsősegélynyújtó szolgálat

    Pénteken indul a 2017-es balatoni elsősegélynyújtó szolgálat - jelentette be a Magyar Vöröskereszt főigazgatója egy budapesti sajtótájékoztatón.

    Egy éve gyógyítanak a mesedoktorok

    Számtalan beteg gyermeknek okozott boldog, fájdalommentes perceket az a 7200 meseolvasó, aki az elmúlt egy évben ellátogatott az ország gyermek-egészségügyi intézményeibe, és elvarázsolta meséivel a kis hallgatókat. A program résztvevői ráadásul az idő- és távolságbeli akadályokat átlépve mesevideókkal is szórakoztatják a kicsiket.

    Gördülékenyebben adományozhatnak

    Megnyílt a vöröskeresztes adománykezelő hely Debrecenben, a Cegléd utca 6. szám alatt. A területi szervezet itt veszi át az adományokat, és fogadja a segítséget kérőket nyitva tartási időben vagy telefonos egyeztetéssel.

    Eddig öt helyszínt jelölt meg a főváros az ételosztásra

    Öt helyszínt jelölt meg a fővárosi önkormányzat, ahol a karitatív szervezetek díjmentesen használhatják a közterületet ételosztásra. A helyszínek bővítését vizsgálják - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester.

    Több helyszínen gyűjt adományokat a debreceni MikulásGyár

    Beköszöntöttek a hideg napok, és egymásnak adják a kilincset a segítséget kérők a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének irodájában.

    Nyerni is lehet és adományozni is? Igen, mindkettőt!

    A sok kicsi jótékonysági akció lényege, hogy nagyon kicsi összeggel, akár már 1000 Ft-tal is támogathatunk, ráadásul úgy, hogy közben magunk is kapunk valamit, mert a pénzünk virtuális sorsjegyre váltódik, amivel nyerhetünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA