• Szmogveszély Budapesten és országszerte

    Szerző:
    WEBBeteg

    Budapest több mérőállomásán is a szmogriadó riasztási fokozatát megközelítő vagy azt meghaladó a szálló por koncentrációja, de a többi településen is igen rossz a levegő minősége.

    A legszennyezes.hu adatai szerint a legtöbb hazai településen gyors ütemben romlik a levegő minősége. Budapesten a pesthidegkúti állomáson tegnap már a riasztási fokozatot is meghaladta a szálló por koncentrációja (103 mikrogram/köbméter). Hasonlóan rossz volt a helyzet Csepelen (90) és a XV. kerületben (92) is.

    Szmog és szállópor


    2008. októberében az Európai Unióban egyedüliként, Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik. Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell.>>
     

    De nem csak Budapesten rossz a levegő minősége. A Sajó-völgyben már vasárnap átlépte a levegő szennyezettsége az egészségügyi határértékeket (50), hétfőn pedig már a szmogriadó tájékoztatási fokozatát is (75).

    Miskolcon a Búza téri állomáson hétfőn 96 mikrogramm/köbméter volt a levegő szálló por koncentrációja, ami már közel van a szmogriadó riasztási fokozatához (100) is.

    A többi hazai településen vasárnap még határérték alatt volt a levegő szennyezettsége, azonban hétfőn már egyre több településen emelkedett a határérték fölé.

    Dunaújvárosban 64 mikrogram/köbmétert, Szegeden 66, míg Pécsett 60 mikrogrammos értéket regisztráltak tegnap a műszerek, amelyek szintén az egészségügyi határérték (50) feletti értékek.

    Ennél is rosszabb a helyzet Nyíregyházán, ahol a szálló por koncentrációja (94) megközelítette tegnap a riasztási fokozatot.

    Hirdetések

    Miért magas a levegő szennyezettsége?

    A hétvégi mediterrán ciklon nyomán igen hideg levegő árasztotta el a Kárpát-medencét. A magasban azonban kevésbé volt erőteljes a lehűlés, így talajközelben most hidegebb van, mint 1500 méter magasan. Ez a fordított légrétegződés meggátolja, a függőleges légcserét, így a légszennyező anyagok nem tudnak eltávozni a kibocsátási helyükről. Amíg ez a hidegpárna jelenség megmarad, addig a levegő minősége is igen kedvezőtlen marad.

    Az esotanc.hu előrejelzése szerint holnap egy időjárási front éri el hazánkat, és a magasban csütörtöktől további melegedés indul meg, illetve a délkeleti szél is megélénkül. A hajnali órákban némileg enyhülnek a hajnali fagyok, de továbbra is marad a fordított légrétegződés, és így a levegő minőségében sem várható jelentős javulás.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szálló por hatása

    A szálló por káros rövidtávú hatása mellett fontos megemlíteni, hogy nincs olyan alacsony érték, ami alatt ne kellene káros hatással számolni. Hosszú távon növeli a szív- és keringési, valamint a légzőszervi halálozások arányát is. Egy friss tudományos publikáció szerint a Sajó-völgyben évente mintegy 250 ember idő előtti halálát okozza ez a szennyezőanyag.

    Javasoljuk, hogy a légszennyezettségre érzékenyebb csoportok, így az idősek, a gyermeke, a várandós anyukák, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, valamint a légzőszervi problémákkal küszködők, lehetőleg kerüljék a forgalmasabb csomópontokat, és rövidítsék meg a kint tartózkodást különösen a késő délután-esti órákban.

    (legszennyezes.hu)
     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Reuma vagy köszvény?

    B. M., szakfordító

    A reumát és a köszvényt gyakran összekeverik, érdemes odafigyelni a különbségekre.

    A császármetszésről

    Dr. Csősz György

    Sokan azt gondolják, hogy a szülés könnyebb változata, azonban ez nem így van.

    Amit a szmogról és a szálló porról...

    2008 októberében az Európai Unióban egyedüliként, Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi...

    A szmog olyan, mint a dohányzás

    A szmog a tél velejárója, bár egyáltalán nem olyan természetes dolog, mint a hóesés. A hóval ellentétben pedig számos egészségügyi...

    A zöldségek enyhítik a COPD tüneteit

    A COPD sokak életét megkeserítő betegség, mely gyakori kiváltó oka a dohányzás, ám a nagyvárosok légszennyezettsége miatt bárkinél...

    Kóros és káros - Mihez vezethet az...

    Egy átlagos felnőtt szervezet napi energiaigénye 2000-3000 kcal körül mozog kortól, nemtől, fizikai aktivitástól függően. Ha ezt a...

    Ön is kávéfüggő?

    A koffein a világ két legelterjedtebben használt pszichoaktív drogjának egyike a másik az alkohol. Az, hogy pszichoaktív, azt jelenti, hogy...

    Fogamzásgátlás változókorban

    A változó kori védekezés örök probléma. Több olyan védekezési módszer is van, amely ebben az életszakaszban ideális a nők számára. De...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA