Karbantartási tippek az otthoni medencéhez

spatrendonline.hu
megjelent:

Egy medence vagy egy jakuzzi a saját otthonunkban komoly odafigyelést igényel. Ezúton szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni illetve információval szolgálni a víz tisztántartásával kapcsolatban.

Kisgyerekek: a második leggyakoribb halálok

Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben a nyári időszak alatt – állítja egy új tanulmány. A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet arra, hogy a szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy ezek a felfújható, hordozható medencék ugyanolyan kockázatot jelentenek a kisgyermekekre, mint a nagy medencék. A tragédiák és balesetek megelőzése érdekében állandó felnőtt felügyelet szükséges! Kisgyerekek: a második leggyakoribb halálok>>

Számos család választja az otthoni kikapcsolódást és pihenést. Egy masszázsmedence vagy egy fürdőmedence fantasztikus élményt tud nyújtani otthonunkban is, hiszen a testünk ellazul, lelkünk megpihen és boldogan merülhetünk el a víz adta örömökben.

Érdemes három szempontot szem előtt tartanunk. A kulcstényezők a következők: Lágy víz, szűrőtisztítás, vízszint.

Mit kell tudni a lágy vízről?

Lágy víz használata esetén a masszázsmedence felülete mindig tökéletesen sima marad, és nem lesz a felületen lerakódás, ennek következtében a szűrők sem tudnak elvízkövesedni, és a szerkezet élettartama is kitolódik. Amennyiben kemény vízzel töltenénk fel a masszázsmedencénket akkor a felületén érdes lerakódás lenne tapasztalható, ami kényelmetlenséget okozhatna használat közben.

Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?

A nyári időszak beköszöntével sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok, télen is nyitva tartó fürdők számának megnövekedése miatt minden évszakban előfordulhatnak. Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?>>

Hogyan tisztítsuk a szűrőt?

A szűrőt/szűrőket a masszázsmedencéből minden héten egyszer érdemes kivenni és vízsugárral vagy megfelelő tisztítószerrel kitakarítani.

Lényegében a szűrő véd meg minket a különböző szennyeződésektől, megakadályozva azt, hogy testünk közvetlenül érintkezzen azokkal használat közben.

Sok különféle szűrő létezik. Hatékonyságuk nagyban függ a típustól és a hatásfoktól. Van olyan szűrő, amely a nap 24 órájában szűr és van olyan, ami csak a napnak bizonyos ciklusaiban végzi dolgát.

Mit kell tudni a vízszintről?

A vízszint a harmadik fontos dolog, amire figyelnünk kell. Az optimális beállítás minden medencénél más és más, annak méretétől függ.

Nyár - Milyen veszélyben vannak a gyerekek?

Ahogy melegszik az idő, a gyermekgyógyászati sürgősségi osztályt is egyre többen keresik fel. A leggyakoribb okok: vágások, törött csontok és fejsérülések. Nyár - Milyen veszélyben vannak a gyerekek?>>

Mi fenyegeti a gyerekeket?>>

Elkerülhető nyári tragédiák>>

Általános „szabályként” megállapítható, hogy az ideális vízszint a legmagasabban elhelyezett masszázsbefúvó fölött minimum 2-3cm-rel van, illetve a szűrőháznál elhelyezett szkimmer ajtó vagy úszó feletti. A medence vize párolog ezért figyelemmel kell kísérnünk ezt a folyamatot, hogy mindig utántöltéssel megtartsuk a megfelelő szintet.

Egyéb tippek az otthoni karbantartáshoz:

A vízcserét négyhavonta célszerű elvégezni. Egy jó minőségű jakuzzi szűrőrendszere képes arra, hogy ennél jóval hosszabb ideig is tisztán tartsa a vizet. Négy hónap alatt a víz elhasználódik, telítődik fertőtlenítő-, és tisztítószerekkel, és lecsökken az ásványi anyag tartalma. Ilyenkor célszerű frissíteni.

Hetente egy alkalommal tisztítsuk a medence szűrőjét. Négyhavonta cseréljünk az ezüst ion patront, illetve cseréljük ki a medence teljes vízmennyiségét. A medencét mindig tiszta, szűrt, lágyított vízzel töltsük fel. Évente egy alkalommal érdemes átnézetni a medence gépészetét, leellenőrizni a komputer működését is.

A 37 fok körüli állandó vízhőmérséklet és a tiszta víz lehetővé teszi azt, hogy a jakuzzit akkor használjuk, amikor kedvünk tartja. Olyan masszázsmedencét válasszunk, amely gazdaságosan fenn tudja tartani a megfelelő vízhőmérsékletet.

Végezetül néhány hasznos tanács, amelyekkel tovább növelhetjük imádott medencénk élettartamát. Kerüljük a testápoló, napolaj, arcfesték és hajzselé használatát és a víz tisztasága érdekében, ha módunk van, rá zuhanyozzunk le az otthoni wellnessezés előtt.

Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri- vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk. Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése>>

(www.spatrendonline.hu)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.