• Egységes betegellátó rendszert kezdeményeznek Debrecenben

    Szerző:
    WEBBeteg

    Debrecen és a helyi egyetem egységes betegellátó-rendszer létrehozását kezdeményezi az emberi erőforrások miniszterénél. Az erről szóló levelet Kósa Lajos, a város polgármestere és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora sajtótájékoztatón írta alá pénteken.

    Kósa Lajos elmondta: azt kérik Balogh Zoltántól, hogy a debreceni Kenézy kórház fenntartói jogát január elsejétől a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettől (GYEMSZI) tegye át a DE rektorához, és adjon fél évet arra, hogy a klinika vezetésével megvalósítsák a teljes szervezeti-szakmai integrációt.

    Az egységes debreceni betegellátó rendszerrel az ország legnagyobb egészségügyi intézménye jön létre, 42,5 milliárd forintos évi OEP-finanszírozással - tette hozzá a polgármester.

    Most jött el az ideje annak a többéves törekvésnek, hogy a betegek érdekében egyetlen szervezetbe tömörítsék a város járó- és fekvőbeteg-ellátását: korábban a Kenézy kórházzal egy egységbe szervezték a városi járóbeteg-szakrendelőket, most pedig a klinika égisze alatt megvalósulhat az országosan is egyedülálló teljes egészségügyi integráció Debrecenben - magyarázta Kósa Lajos.

    Hirdetések

    Megemlítette, hogy már korábban is tettek kis lépéseket az egységes ellátás érdekében: így működik évek óta a kardiológiai, a traumatológiai és a gyermekgyógyászati ellátás a városban.

    E kiváló tapasztalatokra alapozva dolgozzák ki a teljes egészségügyi ellátórendszer szakmai és szervezeti integrációját jövő év június 30-ig - jegyezte meg Kósa Lajos.

    A kormánypárti politikus az MTI tudósítójának érdeklődésére hozzátette: a tervezett, később országos modellként is kezelhető integrációról előzetesen egyeztetett Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel és az egészségügyi államtitkársággal.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Szilvássy Zoltán rektor elmondta: az előzetes számítások szerint az integrációval együtt járó párhuzamosságok megszüntetésével mintegy 1,5 milliárd forintot takaríthatnak meg.

    A korábbi évek együttműködései alapján a bizalom megvan a két intézmény között, a betegek pedig az "egyablakos rendszer" bevezetésével a jelenleginél gyorsabban, egyszerűbben juthatnak a megfelelő ellátáshoz - fűzte hozzá.

    Szilvássy Zoltán néhány nappal korábban jelentette be, hogy törvényi változások miatt január elsejétől megszűnnek a korábbi integrációval 2000-ben létrejött egyetemi centrumok: az orvostudományi centrum, az agrárcentrum és a tudományegyetemi karok centruma.

    Ezzel valamennyi kar közvetlen rektori irányítás alá kerül a Debreceni Egyetemen.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Megújult a Nébih debreceni laboratóriuma

    Megújult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni laboratóriuma, a labor új, fokozott biológiai biztonságot is kielégítő, molekuláris biológiai részlegét mintegy 110 millió forintból alakították ki - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán a helyszínen.

    Hazamentek a debreceni négyes ikrek

    Hazamehettek a debreceni négyes ikrek hétfőn a helyi szülészeti klinikáról: az 1600-1800 gramm közötti súllyal született babák világra jöttük óta egy-egy kilogrammal gyarapodtak - tájékoztatott Balla György professzor, neonatológus, a gyermekgyógyászati intézet igazgatója a babákat búcsúztató sajtóeseményen.

    Több ezer ember lett egészségtudatosabb Debrecenben

    Az EFI 11 klubfoglalkozás és tanácsadás keretében több mint 1500 főt vont be, egyéb programjaival, kiadványaival pedig több tízezer főt ért el.

    Gördülékenyebben adományozhatnak

    Megnyílt a vöröskeresztes adománykezelő hely Debrecenben, a Cegléd utca 6. szám alatt. A területi szervezet itt veszi át az adományokat, és fogadja a segítséget kérőket nyitva tartási időben vagy telefonos egyeztetéssel.

    Rehabilitációs részlegek fejlesztése a debreceni Kenézy kórházban

    A debreceni Kenézy kórházban csaknem egymilliárd forintos fejlesztés kezdődött: 287,5 millióból megújul a gyermekrehabilitációs járóbetegrészleg, 621 millió forintból pedig a kórház rehabilitációs osztálya - közölte Lampé Zsolt főigazgató sajtótájékoztatón.

    MRI-beruházás a debreceni Kenézy-kórházban

    A legmodernebb vizsgálatokra is alkalmas mágneses rezonanciás (MRI) berendezést helyeztek üzembe kedden a debreceni Kenézy Gyula Kórházban. Az épülettel együtt több mint 300 millió forintba kerülő fejlesztés az Európai Unió támogatásával valósult meg - jelentette be a város fideszes polgármestere az átadási ünnepségen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA