• Dió - Az egyik legértékesebb gyümölcsünk

        Szerző:
        WEBBeteg

        A dióbél nemcsak ízletes, hanem bizony egészséges is. A WEBBeteg.hu sorozatában most e sokrétű csonthéjas gyümölcs tulajdonságaira hívja fel a figyelmet.

        Legértékesebb gyümölcseink egyike a dió, a termése legfontosabb része a dióbél, de a héját is felhasználják, félig éretten pedig magát a diószemet teszik el befőttnek. Igen sokoldalú gyümölcsünk.

        1. Vitaminbomba a dió!

        A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van a dióban, így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. A diófa levele frissen, jelentős mennyiségű C-vitamint rejt, a gyógyászatban is használják. Készíthető belőle tea, amely javasolt egyebek mellett bőrproblémákra (akne, sömör).

        2. Gazdag növényi rostokban és ásványi anyagokban!

        Sok benne a magnézium és a kálium, megtalálható benne a csontképző fluor, valamint a mangán és a réz, amely a vérképzésben segít. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, nem beszélve immunerősítő szerepéről. Lábadozó betegeknek kiváló a dióval gazdagított étrend.

        3. Gazdag omega-3-zsírsavakban!

        A magvakban, így a dióbélben található, többszörösen telítetlen zsírok, így az omega-3-zsírsavak - az alfa-linolénsav – kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárul az erek állapotának javulásához.

        Hirdetések

        4. Jobb koncentráció!

        Szintén a többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a dió támogatja az agyműködést, növeli a koncentrációképességet.

        5. Nem hizlal a dió?

        Igaz, hogy a benne lévő omega-3-zsírsavak miatt jótékony hatású a diófogyasztás, azonban a magas kalóriatartalma miatt korlátokat kell szabnunk a bevitelének. 10 dkg dió több mint 600 kalóriát tartalmaz, nagyjából annyit, mint 10 dkg, azaz egy tábla csokoládé - figyelmeztet Györki Niké dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja. A koleszterinszint csökkentésében leginkább a rostok (zöldségek, korpafélék) vannak nagy segítségünkre.

        Cukrozott dió: helyettesíthető?

        Cukor helyett akár meg lehet próbálni az eritritolt is, kalóriaértéke nagyon alacsony, sütésálló és nincs kellemetlen mellékíze, szénhidráttartalma pedig 1gramm 10 dkg termékben – sorolja Györki Niké dietetikus. Nagyjából ugyanolyan mennyiségben kell adagolni, mint a répacukrot. Érdemes még glükonont használni, ennek viszont ugyanannyi a kalória- és szénhidráttartalma, mint a cukornak, viszont lassabban szívódik fel.

        Reform bejglit is készíthetünk egy kevés teljes kiőrlésű lisztet a sima liszthez keverve, még jobban lassítva a szénhidrátok felszívódását.

        6. Emésztési problémákra is?

        A diófalevél nagyon gazdag cserzőanyagokban, teája hatásos gyomorhurut, hasmenés ellen. Magát a diót a népi gyógyászatban vérszegénység, sápadtság kezelésére is használták. Különösen a dióhéjból készült tea jó emésztési bajokra. Komolyabb probléma esetén azonban forduljunk orvoshoz.

        7. A diófogyasztás csökkentheti az emlőrák kockázatát!

        Az Amerikai Rákkutató-társaság (AACR) konferenciáján arról számoltak be, hogy a dió lényegesen csökkentette az emlőrák gyakoriságát, a tumoros mirigyek számát és a daganatok méretét. A Marshall Orvosegyetem kutatói egérkísérleteken győződtek meg a feltételezésről.

        8. A dió olaja a vérszegénység ellen?

        A dió értékes olaja jótékony hatású lehet vérszegénység és sápadtság esetén.

        9. Hajhullás ellen is hatásos?

        Segíthet az erős hajhullás megállításában a diófa levele, amelyből teát készítenek, így erősíthetjük a hajhagymákat, gombaölő hatása is ismert a népi gyógyászatban. Súlyosabb probléma esetén érdemes szakorvoshoz fordulni. A hajhullás hátterében állhat ugyanis például pajzsmirigy betegség is.

        10. Dióval a prosztatarák ellen?

        A dió prosztatára gyakorolt jótékony hatása valószínűleg azon alapul, hogy képes lebontani az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) néven ismert fehérjét. Ha a vérben nagy ennek a fehérjének az aránya, az a prosztatarák fokozott kockázatára utal.

        11. Mennyi diót fogyasszunk?

        Napi 3-5 dió bele ajánlott, ez a mennyiség már hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Sajttal nagyon finom, így sajttálak díszítésére is kitűnő - ajánlja a dietetikus.

        A dió világos színű olaja kiváló salátákhoz, gyökérzöldségekhez, desszertekhez. Érdemes a hűtőben tárolni, ha felbontottuk, így jobban megőrzi illatát és ízét.

        12. Ételallergiásoknak óvatosan a dióval!

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A valódi ételallergiában az immunrendszer egyes élelmiszerek bizonyos alkotóit, "tévedésből" káros anyagnak tartja, és védekezik ellenük. Ezekkel szemben termelődhetnek E típusú antitestek (IgE), de antitestet nem termelő immunsejtek is működhetnek célszerűtlenül. Ha az IgE antitestek találkoznak az allergiát kiváltó anyaggal, hozzájuk kötődnek, és ez a komplex más immunrendszeri sejtekből (hízósejtek) hisztamin kibocsátását váltja ki. A dió mellett más olajos magvakra is allergiás lehet, ilyen például a kesudió és a földimogyoró.


        Forrás: WEBBeteg
        T. A., újságíró

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Adatvédelmi szabályzat

        WEBBeteg

        Az Európai Unió adatvédelmi előírásaival összhangban módosítottuk szabályzatunkat.

        Az év praxisa pályázat

        www.evpraxisa.hu

        Ki nyeri meg a versenyt határon innen és határon túl? Segítsen meghozni a döntést!

        Milyen betegségek esetén hatásos a dió?...

        A dióról régóta gyanítják a kutatók, hogy fogyasztása számos betegség megelőzésére alkalmas lehet. Magas telítetlenzsírsav-tartalma...

        A csontritkulás okai és rizikófaktorai

        Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól...

        Vitaminbevitel a tavasz közeledtével:...

        Nem lehet általánosítani, amikor azt szeretnénk kideríteni, mekkora vitaminpótlásra van szükségünk télen és tavasszal, mert más...

        Diéta vesekövesség esetén

        A vesekő kialakulhat minden olyan tényezőtől, amely befolyásolja a vizeletürítést, például a táplálék és ivóvíz összetétele...

        Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról...

        Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak...

        Orvosok vonóval: május 28-án koncertezik...

        A négy belgyógyász orvosból álló Semmelweis Vonósnégyes tagjai többféle hangszeren is játszanak, munka után összejárnak és...

        Miért nem eszik a gyerek? Az...

        Gyermekeknél különböző okok vezethetnek étvágytalansághoz. Van, akinél rövidebb ideig tart, míg más gyerekeknél elhúzódó jellegű a...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA