• Dió - Az egyik legértékesebb gyümölcsünk

        Szerző:
        WEBBeteg

        A dióbél nemcsak ízletes, hanem bizony egészséges is. A WEBBeteg.hu sorozatában most e sokrétű csonthéjas gyümölcs tulajdonságaira hívja fel a figyelmet.

        Legértékesebb gyümölcseink egyike a dió, a termése legfontosabb része a dióbél, de a héját is felhasználják, félig éretten pedig magát a diószemet teszik el befőttnek. Igen sokoldalú gyümölcsünk.

        1. Vitaminbomba a dió!

        A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van a dióban, így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. A diófa levele frissen, jelentős mennyiségű C-vitamint rejt, a gyógyászatban is használják. Készíthető belőle tea, amely javasolt egyebek mellett bőrproblémákra (akne, sömör).

        2. Gazdag növényi rostokban és ásványi anyagokban!

        Sok benne a magnézium és a kálium, megtalálható benne a csontképző fluor, valamint a mangán és a réz, amely a vérképzésben segít. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, nem beszélve immunerősítő szerepéről. Lábadozó betegeknek kiváló a dióval gazdagított étrend.

        3. Gazdag omega-3-zsírsavakban!

        A magvakban, így a dióbélben található, többszörösen telítetlen zsírok, így az omega-3-zsírsavak - az alfa-linolénsav – kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárul az erek állapotának javulásához.

        Hirdetések

        4. Jobb koncentráció!

        Szintén a többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a dió támogatja az agyműködést, növeli a koncentrációképességet.

        5. Nem hizlal a dió?

        Igaz, hogy a benne lévő omega-3-zsírsavak miatt jótékony hatású a diófogyasztás, azonban a magas kalóriatartalma miatt korlátokat kell szabnunk a bevitelének. 10 dkg dió több mint 600 kalóriát tartalmaz, nagyjából annyit, mint 10 dkg, azaz egy tábla csokoládé - figyelmeztet Györki Niké dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja. A koleszterinszint csökkentésében leginkább a rostok (zöldségek, korpafélék) vannak nagy segítségünkre.

        Cukrozott dió: helyettesíthető?

        Cukor helyett akár meg lehet próbálni az eritritolt is, kalóriaértéke nagyon alacsony, sütésálló és nincs kellemetlen mellékíze, szénhidráttartalma pedig 1gramm 10 dkg termékben – sorolja Györki Niké dietetikus. Nagyjából ugyanolyan mennyiségben kell adagolni, mint a répacukrot. Érdemes még glükonont használni, ennek viszont ugyanannyi a kalória- és szénhidráttartalma, mint a cukornak, viszont lassabban szívódik fel.

        Reform bejglit is készíthetünk egy kevés teljes kiőrlésű lisztet a sima liszthez keverve, még jobban lassítva a szénhidrátok felszívódását.

        6. Emésztési problémákra is?

        A diófalevél nagyon gazdag cserzőanyagokban, teája hatásos gyomorhurut, hasmenés ellen. Magát a diót a népi gyógyászatban vérszegénység, sápadtság kezelésére is használták. Különösen a dióhéjból készült tea jó emésztési bajokra. Komolyabb probléma esetén azonban forduljunk orvoshoz.

        7. A diófogyasztás csökkentheti az emlőrák kockázatát!

        Az Amerikai Rákkutató-társaság (AACR) konferenciáján arról számoltak be, hogy a dió lényegesen csökkentette az emlőrák gyakoriságát, a tumoros mirigyek számát és a daganatok méretét. A Marshall Orvosegyetem kutatói egérkísérleteken győződtek meg a feltételezésről.

        8. A dió olaja a vérszegénység ellen?

        A dió értékes olaja jótékony hatású lehet vérszegénység és sápadtság esetén.

        9. Hajhullás ellen is hatásos?

        Segíthet az erős hajhullás megállításában a diófa levele, amelyből teát készítenek, így erősíthetjük a hajhagymákat, gombaölő hatása is ismert a népi gyógyászatban. Súlyosabb probléma esetén érdemes szakorvoshoz fordulni. A hajhullás hátterében állhat ugyanis például pajzsmirigy betegség is.

        10. Dióval a prosztatarák ellen?

        A dió prosztatára gyakorolt jótékony hatása valószínűleg azon alapul, hogy képes lebontani az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) néven ismert fehérjét. Ha a vérben nagy ennek a fehérjének az aránya, az a prosztatarák fokozott kockázatára utal.

        11. Mennyi diót fogyasszunk?

        Napi 3-5 dió bele ajánlott, ez a mennyiség már hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Sajttal nagyon finom, így sajttálak díszítésére is kitűnő - ajánlja a dietetikus.

        A dió világos színű olaja kiváló salátákhoz, gyökérzöldségekhez, desszertekhez. Érdemes a hűtőben tárolni, ha felbontottuk, így jobban megőrzi illatát és ízét.

        12. Ételallergiásoknak óvatosan a dióval!

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A valódi ételallergiában az immunrendszer egyes élelmiszerek bizonyos alkotóit, "tévedésből" káros anyagnak tartja, és védekezik ellenük. Ezekkel szemben termelődhetnek E típusú antitestek (IgE), de antitestet nem termelő immunsejtek is működhetnek célszerűtlenül. Ha az IgE antitestek találkoznak az allergiát kiváltó anyaggal, hozzájuk kötődnek, és ez a komplex más immunrendszeri sejtekből (hízósejtek) hisztamin kibocsátását váltja ki. A dió mellett más olajos magvakra is allergiás lehet, ilyen például a kesudió és a földimogyoró.


        Forrás: WEBBeteg
        T. A., újságíró

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Kiurgó pulzus

        Kardioközpont

        Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

        Diabétesz, inkontinencia

        B. M., szakfordító

        Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

        Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

        Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

        Mennyi káliumra van szükségünk, és miért?

        A kálium olyan ásványi anyag, amely segíti a sejtek megfelelő működését. Elengedhetetlenül fontos az idegek, az izmok és a szív megfelelő működése szempontjából.

        Daganatmegelőző hatású ételek

        A dió nemcsak az agyműködésre van jó hatással, de a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében is segíthet. Ezenkívül a káposztának, a karfiolnak, a brokkolinak, de a gránátalmának is daganatmegelőző hatása van.

        A csontritkulás okai és rizikófaktorai

        Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

        Tavaszi feltöltődés vitaminokkal

        Szervezetünk megfelelő működéséhez és jó közérzetünkhöz többek között a megfelelő vitaminszint is hozzájárul. Cikkünkből megtudhatja, milyen tünetekkel jár az egyes vitaminok hiánya, és mik a természetes vitaminforrások.

        Vitaminbevitel a tavasz közeledtével: mennyi az annyi?

        Nem lehet általánosítani, amikor azt szeretnénk kideríteni, mekkora vitaminpótlásra van szükségünk télen és tavasszal, mert más vitaminigénye van egy egészséges és egy beteg gyermeknek, illetve felnőttnek, várandós nőnek, idős embernek, vagy éppen sportolónak. Egy biztos, indok nélkül felesleges a megadózis rendszeres bevitele.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA