Mi állhat a fáradékonyság, feledékenység mögött?

Oxygen Medical
megjelent:

Középkorú, ismert pajzsmirigybeteg nő jelentkezett be dr. Marton Annához, az Oxygen Medical belgyógyász, kardiológusa, diabetológusához, általános, de fokozódó panaszokkal. Történetéből kiderül, hogy nem vehetjük félvállról az olyan gyakori problémákat sem, mint a fáradékonyság és a feledékenység.

Szívprobléma a háttérben?

A páciens pajzsmirigybetegséggel élt, aminek okán időszakonként járt is az illetékes pajzsmirigy szakrendelésre. Dr. Marton Annához általános tünetek miatt fordult, mint a feledékenység, a kisebb fogyás, a nagyfokú fáradékonyság, amelyeknek korábban nem találták a magyarázatát. Ezek a panaszok fokozódtak, már a hétköznapi teendők is egyre nagyobb terhet jelentettek a hölgynek, a feledékenység pedig rányomta a bélyegét az életminőségre. Türelmes természetű lévén viszonylag sokáig jól tűrte a panaszokat, és egyszerűen a munka és az otthoni teendők erős nyomásának tulajdonította a tüneteket. Végül mégis utána szeretett volna járni a dolognak, azért keresett végül kardiológust, mert a szívproblémára gyanakodott.

Romló memória

A fáradékonyság lehetséges okai

A fáradékonyság az egyik leggyakoribb ok, amivel a betegek az orvoshoz fordulnak. Minden ötödik ember szokatlan mértékben érzi magát fáradtnak, és minden tizedik ember szenved krónikus fáradtságban. Bármelyik korosztályt érintheti, bár gyermek- és időskorban kevésbé gyakori. A fáradékonyság lehetséges okai

A memóriapanaszok voltak olyan mértékűek, amelyek miatt a doktornő gyanakodni kezdett, hogy ezek már meghaladják a mindennapi stresszterhelés miatti mértéket. A beteg erősen panaszkodott is erre. Az elfoglalt háziasszonyoknál, dolgozó nőknél előfordulhat, hogy elfelejtik befizetni a csekket, de ez a páciens már az aznap reggel történtekre sem tisztán emlékezett. Mivel ő maga egy precíz, vezető beosztású pénzügyi szakember volt, roppant zavarónak érezte, hogy bármennyire próbál helytállni, a feledékenysége ezt erősen akadályozza. Ezt azonban a korábbi családorvosi, üzemorvosi vizsgálatok a zsúfolt, stresszes életvitelnek tulajdonították. A probléma mélysége azonban csakis a részletes kikérdezés során tárulhat fel, vagyis a betegekre szánt idő döntő jelentőségű. Végül a romló memória, mint markáns tünet vezetett odáig, hogy Marton doktornő vérvizsgálatot rendelt el.

Megnagyobbodott mellékpajzsmirigy

- Az én gondolkodásom középpontjában mindig olyan betegségek állnak, amelyeken tudok változtatni. Olyan vizsgálatoknak nem fogom nekiindítani a beteget, amelyek olyan betegségeket igazolhatnak, amelyeket nem lehet befolyásolni. Ebben az esetben azonban a gyengeség és a feledékenység a mellékpajzsmirigyet tette „gyanússá” – ismerteti dr. Marton Anna, az Oxygen Medical belgyógyász, kardiológus, diabetológusa. - A vérvétel után kiderült, hogy a kalciumszint jóval magasabb, a foszforszint jóval alacsonyabb a megfelelőnél, vagyis a szűrővizsgálatok adekvátak voltak. A további vizsgálatok – így a későbbi CT is - markánsan jelezték, hogy az egyik mellékpajzsmirigy jelentősen megnagyobbodott, a betegnek jóindulatú adenómája van, mely jelentős mellékpajzsmirigy hormon túltermelést eredményezett.

A beteget ezek után – rövid gyógyszeres kezelést követően – megműtötték, és tulajdonképpen látványosan elmúltak a panaszai. Az étvágya visszatért, a súlya rendeződött, a fáradékonyága elmúlt és a memóriája sem okozott többé gondot.

Dr. Marton elmondása szerint fontos tudni, hogy a belgyógyászatban minden mindennel összefügg, így egy alapos orvosi kivizsgáláson gondolni kell a ritkábban elforduló, de létező betegségekre, melyek önmagukban, vagy akár bizonyos megbetegedések egymással társulva gyakrabban előfordulhatnak.

(Oxygen Medical)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.