• Milyen az egészséges kenyér?

        Szerző:
        WEBBeteg

        Napi 20 dekagramm - átlagosan ennyit eszünk belőle. Ön figyel az asztalára kerülő kenyér minőségére, tápanyag-összetételére, vagy csak az ár dönt?

        Októberben ünnepeljük a Kenyér Világnapját. A jeles nap célja, hogy ráirányítsák az emberek figyelmét az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó energiaforrás, a kenyér jelentőségére. Hazánkban közel 24 ezer helyen lehet vásárolni különböző sütőipari termékeket.

        Hirdetések

        Átlagosan 20 dekagramm, durván 2-3 szelet kenyeret fogyasztunk naponta. A mennyiség természetesen függ attól, hogy ki mennyit sportol, milyen a fizikai aktivitása. Györki Niké dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja a WEBBeteg kérdésére elmondta: ez a mennyiség megfelelő, kérdés viszont, hogy milyen a kenyér minősége.

        Mi micsoda?

        • Fehér kenyér: 100 % a búzaliszt aránya.
        • Félbarna kenyér: 85 % a búzaliszt, 15% a rozsliszt aránya.
        • Rozsos kenyér: 60 és 85 % közötti a búzaliszt, 15 és 40 % közötti a rozsliszt aránya.
        • Rozskenyér: 60 % alatti a búzaliszt, 40 % feletti a rozsliszt aránya.
        • Teljes kiőrlésű rozskenyér: 80 százalék feletti a rozsliszt aránya, a sikértartalom nagyobb, ezért „nehezebb”, tömörebb a kenyér.
        Forrás: MDOSZ

        A barna, a félbarna vagy éppen a rozsból készült kenyér szénhidráttartalma nem sokban különbözik egymástól, értékük 45 és 55 gramm közötti, a rosttartalom tekintetében viszont meglepő dolgokra eszmélhetünk.

        B-vitaminok, ásványi anyagok

        A magasabb élelmi rosttartalmú (teljes kiőrlésű, magvakkal dúsított, nagyobb rozsliszttartalmú) kenyérféleségek több vitamint, főként B1-, B2- és B6-vitamint tartalmaznak, mint a fehérek. Az ásványi anyagok közül benne van a szelén, a cink, a magnézium és a kálium. Nem feltétlenül csak a rozslisztből tudunk hozzájutni ezekhez az ásványi anyagokhoz, de fontos forrásnak tekinthető.

        Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre a magas rosttartalmú kenyerek fogyasztásakor, ugyanis a vízben oldódó rostok így fejtik ki jótékony hatásukat - figyelmeztet a dietetikus. A vízben nem oldódó élelmi rostok - így a hemicellulóz, a cellulóz - elősegítik a vastagbél megfelelő működését.

        Figyeljen arra, hogy ne sózza túl a szendvicset, a zsíros kenyeret.

        Nem kell megválni a félbarnától!

        Fő a változatosság – hangsúlyozza Györki Niké. Úgy véli: ha nem szeretnénk, nem kötelező mindennap teljes kiőrlésű rozskenyeret ennünk, lehet váltogatni, a cél, hogy nagyobb részt teljes kiőrlésű, rozs és rozsos kenyeret együnk, és utána jöhet a sorban a félbarna és a fehér kenyér.

        Kinek, milyen kenyér ajánlott?

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Megtalálhatóak a boltok polcain a különböző betegségek diétájához illeszkedő speciális kenyerek is, így egyebek mellett gluténmentes kenyér a lisztérzékenyeknek, diabetikus a cukorbetegeknek, fehérjeszegény a krónikus vesebetegeknek, valamint nátriumszegény kenyér a magas vérnyomásban szenvedők részére.

        Mindennapi kenyerünk - házilag

        Nagyanyáink, anyáink mesélték, hogy a házi kenyérhez nem kellett más, mint liszt, víz, só és élesztő. Hetente kétszer sütöttek akkora kenyeret, hogy elegendő volt a családnak 2-3 napra is.

        A kenyérféleségek megoszlása

        1. Fehér, félbarna kenyér: 60-62%
        2. Házi jellegű kenyér: 17-18%
        3. Egyéb kenyér: 17-20% (ebből rozsos, rozskenyér: 6%, tartós kenyér: 4%)

        Forrás: Magyar Pékszövetség

        Szánjunk egy kis időt és energiát a saját és családunk egészségére. Házilag már 25 perc alatt elkészíthető egy dagasztás nélküli kenyér - mondja Somogyi Zoltán „Max” gasztroblogger. Többféle kenyér süthető, nagyon sokféle, jó minőségű lisztből, könnyen elsajátítható eljárásokkal. Van például élesztő nélküli, dagasztás nélküli kenyér.

        Kérdés, drágább-e az otthon sütött pékáru? Egy kilogramm kovászolt kenyérhez kb. 70 dkg búzaliszt kell. Nagyobb forgalmú üzletbe menjünk vásárolni, mert ott nem tárolják sokáig, nem lesz dohos a liszt. Ehhez jön élesztő, só és víz. Ennyi az egész.

        A gyári kenyér térfogatilag mindig nagyobb, mint az otthon sütött. Egy kilós házi vekni elfér egy tálban, a bolti sokkal nagyobb, pedig az is egy kilós – avat be a részletekbe Max, aki ha nem süt, kézműves pékségben vásárol kenyeret. A jó termékeknek pillanatok alatt híre megy – teszi hozzá a gasztroblogger.

        Tóth András, újságíróForrás: WEBBeteg
        Szerzőnk: Tóth András, újságíró

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Colitis ulcerosa

        Dr. Zsuga Judit

        Figyeljen a tünetekre, és szükség esetén forduljon orvoshoz!

        Gyermekkori ágybavizelés

        Dr. Lesznyák Judit

        Sokan szégyellik, igyekeznek titkolni, emiatt halogatják a segítségkérést. (x)

        C-vitamin - Előnyök és ártalmak

        Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet a mellékvesében, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont....

        Gyorséttermi ebéd - Amit a dietetikus is...

        Nem tiltja a dietetikus a gyorséttermi menüt, de hangsúlyozza: csak alkalomadtán, havonta néhány alkalommal ebédeljünk a kedvenc...

        Az ereket (is) védő újdonság: kenyér...

        A magas vérnyomás kialakulásának egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sófogyasztás. Minden életkorban, mindkét nemnél...

        A szoptatás segíthet az alak...

        Sok nő esik abba a hibába, hogy már terhessége alatt is "kettő helyett eszik". Természetesen erre a szoptatás időszakában sincs szükség...

        A Korsakoff-szindróma tünetei, okai és a...

        A Korsakoff-szindróma az emlékezőképesség zavarainak (amnézia) egy formája. A betegnek komoly nehézséget jelent a frissen átélt...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA