Egészségmegőrző mintaprojekt a sarkadi kistérségben

MTI
megjelent:

Mintegy húszezer ember vehet majd igénybe korszerű egészségmegőrző és betegségmegelőző szolgáltatásokat a sarkadi kistérségben az uniós támogatásból megvalósuló mintaprojektnek köszönhetően - tájékoztatta a Sarkad és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás elnöke az MTI-t.

Bende Róbert elmondta, az Új Széchenyi Terv keretéből nyertek el 124,8 millió forint támogatást a tizenegy települést érintő beruházásra, amely szeptember 1-jén kezdődött és 2015. augusztus 31-én fejeződik be.

A projekt célja az, hogy úgy bővítsék az ellátórendszert egészségmegőrző programokkal, hogy azok később támogatások nélkül is működőképesek maradjanak.

A szolgáltatások a járóbeteg-szakellátásra alapozva épülnek ki

Debreczeni Lajos projektmenedzser elmondta, egészségfejlesztési irodát hoznak létre az egészségügyi alapellátás és a járóbeteg-szakellátás közötti kapcsolattartásra. A mintaprojektben lesznek betegségmegelőzési és szűrési programok, és alapítanak életmódváltó klubokat is. Hangsúlyozta, hogy fizikai aktivitásra, mozgásban gazdag életmódra, egészséges táplálkozásra kívánják ösztönözni a lakosságot úgy is, hogy kistérségi szintű sport- és preventív programokat is szerveznek.

A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének felmérése szerint a sarkadi kistérségben egyre több a cukorbeteg és magas vérnyomásos ember, valamint nő a májbetegségekben szenvedők száma is. Sok a rosszindulatú daganatos megbetegedés, és az egy orvosra eső betegforgalom mutatószáma is kirívóan magas - mondta Debreczeni Lajos.

(MTI)

Egészségügyi ellátás

Magyarországon jelenleg minden állampolgár számára kötelező az egészségbiztosítási rendszerben való részvétel, amely alapján a biztosított személy valamennyi, az egészségügyi törvényben szabályozott ellátásra jogosult. Milyen ellátásra vagyunk jogosultak?

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.