• Egészségmegőrző mintaprojekt a sarkadi kistérségben

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mintegy húszezer ember vehet majd igénybe korszerű egészségmegőrző és betegségmegelőző szolgáltatásokat a sarkadi kistérségben az uniós támogatásból megvalósuló mintaprojektnek köszönhetően - tájékoztatta a Sarkad és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás elnöke az MTI-t.

    Bende Róbert elmondta, az Új Széchenyi Terv keretéből nyertek el 124,8 millió forint támogatást a tizenegy települést érintő beruházásra, amely szeptember 1-jén kezdődött és 2015. augusztus 31-én fejeződik be.

    A projekt célja az, hogy úgy bővítsék az ellátórendszert egészségmegőrző programokkal, hogy azok később támogatások nélkül is működőképesek maradjanak.

    Hirdetések

    A szolgáltatások a járóbeteg-szakellátásra alapozva épülnek ki

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Debreczeni Lajos projektmenedzser elmondta, egészségfejlesztési irodát hoznak létre az egészségügyi alapellátás és a járóbeteg-szakellátás közötti kapcsolattartásra. A mintaprojektben lesznek betegségmegelőzési és szűrési programok, és alapítanak életmódváltó klubokat is. Hangsúlyozta, hogy fizikai aktivitásra, mozgásban gazdag életmódra, egészséges táplálkozásra kívánják ösztönözni a lakosságot úgy is, hogy kistérségi szintű sport- és preventív programokat is szerveznek.

    A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének felmérése szerint a sarkadi kistérségben egyre több a cukorbeteg és magas vérnyomásos ember, valamint nő a májbetegségekben szenvedők száma is. Sok a rosszindulatú daganatos megbetegedés, és az egy orvosra eső betegforgalom mutatószáma is kirívóan magas - mondta Debreczeni Lajos.

    (MTI)

    Egészségügyi ellátás


    Magyarországon jelenleg minden állampolgár számára kötelező az egészségbiztosítási rendszerben való részvétel, amely alapján a biztosított személy valamennyi, az egészségügyi törvényben szabályozott ellátásra jogosult. Milyen ellátásra vagyunk jogosultak?>>

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Nehéz a rohanó életvitelt összeegyeztetni az egészséges táplálkozással, de nem lehetetlen

    A nagyvárosi élet velejárója, hogy sokan nem tudnak otthon ebédelni. Ilyenkor nehéz megoldani az egészséges táplálkozást, pedig ez az egészségmegőrzés alapja. De az ételrendelés ma már nem csak a menzaszintű ételeket jelenti, sőt vannak olyan helyek, ahol a szénhidrátcsökkentett diétától a fehérjedús diétán át cukormentes ételek is választhatók.

    Táplálkozási trendek 2018-ban

    A táplálkozástudomány egy folyamatosan fejlődő tudományág, ahol Hérakleitoszt szavaival élve „az egyetlen állandó a változás maga”. Napi rendszerességgel látnak napvilágot új tanulmányok, és jelennek meg a legújabb kutatások eredményei. Az egészségtudatosság is egyre nagyobb teret hódít, számos felmérés (ELEF2014, Nielsen 2016, GFK 2016) szerint a magyar emberek többsége úgy véli, hogy a genetikai, biológiai adottságokon túl az egészség megőrzésének a kulcsa, ha mi magunk is teszünk érte, vagyis az egészségtudatos életmód.

    Szűréssel az egészségért

    Szerencsére egyre többen ismerik fel a szűrővizsgálatok fontosságát. A betegségmegelőzésben ez lenne az egyik legfontosabb elem, hiszen számos betegség csak akkor ad tünetet, ha már nagy a baj.

    Betegséget okoz a túlhajszolt életmód

    A nagyvárosi élet sokszor kéz a kézben jár a stresszes életmóddal. A stressz viszont nem csak az idegeket veszi igénybe. Sejtszinten befolyásolja az egész szervezet működését. Épp ezért nagyon fontos időt szánni a pihenésre, arra, hogy a megszokott környezetből kiszakadva - például egy nyugodt vidéki környezetben - feltöltődjön a test és a szellem. Az egészségmegőrzésben ennek kulcsfontosságú szerepe van.

    A civilizációs betegségek elkerülésére is léteznek praktikák

    Felgyorsult a világ, a rohanó életmóddal se mozogni, se helyesen táplálkozni nincs idejük az embereknek. Pedig sokszor ilyen apró dolgokon múlik az egészség megtartása. Sokan csak a betegség megjelenésekor kapnak észbe, de ilyenkor is fontos, hogy időben szakemberhez forduljunk.

    A civilizációs betegségek elkerülésére is léteznek praktikák

    Felgyorsult a világ, a rohanó életmóddal se mozogni, se helyesen táplálkozni nincs idejük az embereknek. Pedig sokszor ilyen apró dolgokon múlik az egészség megtartása. Sokan csak a betegség megjelenésekor kapnak észbe, de ilyenkor is fontos, hogy időben szakemberhez forduljunk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA