Változnak a lovas turisztikai szolgáltatásokra vonatkozó előírások

MTI
megjelent:

Változnak a lovas turisztikai szolgáltatásokra vonatkozó előírások: a módosítás új szabályozási elemként a lovak alkalmassági vizsgálatára vonatkozó követelményeket és a lovasterápia, illetve a fogyatékos személyek lovagoltatása szolgáltatás személyi feltételeit is tartalmazza - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleménye.

A tájékoztatás szerint a lovas turisztikai szolgáltatások tárgyi és személyi feltételeit 2008 óta a turizmusért felelős miniszter rendelete szabályozza, az elmúlt évek gyakorlati tapasztalatai alapján az előírások egy része módosul. A változások 2013. szeptember 1-jétől lépnek hatályba.
A rendelet szabályozza a lovas turisztikai szolgáltatásokat, közöttük a lovagoltatást, a lovas oktatást, a lovas terápiát, a terep- vagy túralovaglást, a fogathajtást, a fogathajtás-oktatást, a fogatoztatást, a lovas bemutatót, és a létesítmények hatósági nyilvántartásba vételének feltételeit is - írta az NGM.
Lovasterápia: kiknek és miért lehet hasznos?
Régi megfigyelés, hogy az állatokkal való foglalkozás elősegíti egyes betegségek gyógyulását, javulását vagy szinten tartását. Legalkalmasabbnak erre a célra - jelenlegi életmódunkból adódóan - a háziállatok tartása tűnik. Lovasterápia: kiknek és miért lehet hasznos?>>

Közölték: a rendelet módosításába beépült a lovas szakemberek álláspontja, amely szerint a lovas szolgáltatás minőségét alapvetően befolyásolja a vendégek által igénybevett lovak képzettsége, kondíciója, kezelhetősége, kapcsolatteremtési készsége, szolgáltatásra való alkalmassága. A hatályos rendelet nem írt elő a szolgáltatásba bevont lovak kiképzésére vonatkozó elvárásokat, a módosítás viszont tartalmazza új szabályozási elemként a lovak alkalmassági vizsgálatára vonatkozó követelményeket. A vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tenyésztési hatósága a lovas turizmus és lovasterápia országos működési területű szakmai szövetségek szakértői bevonásával végzi majd.

Lovasterápia: kiknek és miért lehet hasznos?

Több mint száz 5 és 9 év közötti értelmileg akadályozott, testi- és érzékszervi fogyatékos, halmozottan sérült, sajátos nevelési igényű gyermek részesült állatasszisztált élményterápiás fejlesztésben az idei tanévben a Csodakutya Alapítvány közreműködésével. A megkérdezett gyógypedagógusok szerint példaértékű fejlődés érhető el a gyerekeknél, ha kutyákat vonnak be a fejlesztésbe. Csodakutyák a sérült gyermekekért>>

A Magyar Lovasterápia Szövetség és Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség által kidolgozott, lovakra vonatkozó minősítési rendszer kötelező lesz, a már működő lovas szolgáltató létesítményekben a lovas szolgáltatásba vont lovak minősítésének határideje 2014. június 30. - közölte az NGM.

A módosított rendelet pontosítja a lovasterápia és a fogyatékos személyeknek nyújtott szolgáltatás személyi feltételeit.
Az NGM közleménye kiemeli, hogy a két szolgáltatást - a lovasterápiát és a fogyatékos személynek nyújtott lovas szolgáltatást - fontos megkülönböztetni. A lovasterápia egy speciális fejlesztő-rehabilitációs szolgáltatás, amely sérült, fogyatékos vagy pszichológiai kezelés alatt álló személy gyógyítására, készségei fejlesztésére, egészségi és pszichés állapotának javítására irányul. A fogyatékos személynek nyújtott lovas szolgáltatás pedig a fogyatékos személy és a ló együttes felkészültségén alapuló, kondíciónövelő, rekreációs, szabadidős tevékenységként végezhető lovas oktatást, lovagoltatást, fogatoztatást, fogathajtás oktatását, lovas parasportot, valamint lovas speciális sportot jelenti - ismerteti a közlemény.
A lovagolni szándékozó vendégek szolgáltató által nem ismert lovaglási tapasztalatából, és a szolgáltatásba vont lóval való együttműködési készségéből adódó lehetséges balesetek megelőzése érdekében új képesítési követelményeket határoztak meg.
A lovasterápia szolgáltatás nyújtásakor jelen kell lennie olyan lovasterapeutának, aki rendelkezik gyógypedagógus, gyógytornász, pszichológus, konduktor, vagy orvos alapdiplomával, vagy ezzel egyenértékű elismert vagy honosított képzettséggel, és megszerezte a felnőttképzés vagy a pedagógiai-továbbképzés keretén belül a lovasterapeuta szakmai végzettséget.
A fogyatékos személyeknek nyújtott lovas szolgáltatásnál jelen kell lennie olyan lovas oktatónak vagy edzőnek, aki rendelkezik a lovas szolgáltatás nyújtásának általános képesítésével, és megszerezte a fogyatékos személyek lovassportja kiegészítő képzettséget vagy ezzel egyenértékű elismert vagy honosított képzettséget.
A képesítés megszerzésének határidejét a megfelelő felkészülés érdekében 2015. december 31-re írja elő a tervezet.
Lovasterápia: kiknek és miért lehet hasznos?
Ön is szereti az állatokat? Ha igen, akkor biztosan tapasztalta már, hogy a kutyák, lovak, macskák és a többi házi vagy szelíd(ített) állat közelsége milyen csodálatos hatással van ránk: nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak vagyunk, ami testi egészségünkre is pozitívan hat. A háziasított állatok az idők során, ahogy napjainkban is, felbecsülhetetlen szolgálatot tettek és tesznek nekünk, embereknek, tiszteljük és becsüljük meg őket! Lássuk, hogyan segítik ma a betegek gyógyulását! Terápiás állatok, házi kedvencek, a lélek gyógyítói>>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.