Fontos a folyadékpótlás és a könnyű öltözet

MTI
megjelent:

A kánikulában a könnyű, szellős ruházat viselése kiemelten fontos, akárcsak a megfelelő folyadékpótlás, az alkohol fogyasztása azonban fürdőzés közben fulladást okozhat - közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója csütörtökön az MTI-vel.

Győrfi Pál elmondta: a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van.

Fontos a megfelelő folyadékpótlás ásványvízzel vagy teával, a cukros üdítőital nem javallott. A hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy a szabadban tartózkodók fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés az erős UV-sugárzás és a napszúrás veszélye miatt.

Felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe!

Ájulásos rosszullét esetén hűvös, árnyékos helyen le kell fektetni a segítségre szorulót, így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet - ismertette.

A strandolóknak az OMSZ azt javasolja, fokozottan ügyeljenek arra, hogy a bányatavak, a természetes vizek a kiszámíthatatlan vízmélység, az esetleges örvények miatt veszélyt jelenthetnek. Győrfi Pál felhívta a figyelmet arra is, hogy felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe, továbbá arra, hogy a hőség az alkohol hatását felerősíti, így fürdőzés közben fulladásveszélyt okozhat.

Az útra kelők pedig vegyék figyelembe, hogy nagy melegben romlik az autóvezetők koncentrációkészsége, meghosszabbodik a reakcióidő, emiatt nagyobb a balesetveszély - tette hozzá.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.