B17-vitamin: Mit érdemes tudnunk róla?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

A B17-vitamin (laetril) az egyik legellentmondásosabb vitamin, kémiai szerkezetét tekintve egy amigdalin, amely mérgező vegyület, így nem is tartják számon a vitaminok között. Az amigdalinból a gyomorsav hatására cián-hidrogén szabadul fel.

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala betiltotta, emellett számos országban sem engedélyezik forgalmazását. Magyarországon az OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) nem engedélyezi a készítményt sem gyógyszerként, sem gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményként, ennek ellenére könnyen hozzá lehet jutni tabletta és vénás készítmény formájában.

Miben fordul elő?

Megtalálható az őszibarack, a sárgabarack, a keserű mandula, a szilva, az alma és a cseresznye teljes magvában, ebből lehetséges az előállítása. A többi B-vitaminnal ellentétben a sörélesztőben nem fordul elő.

Egyesek abban látják jótékony hatását, hogy specifikus rákellenes és rákmegelőző tulajdonsága van, a daganatos megbetegedésekben egy alternatív terápia lehet. Annyi elmondható, hogy azok a betegek, akik szedik, általános állapotjavulást, étvágynövekedést tapasztalnak, de ezt megalapozott kutatások, hivatalos publikációk még nem támasztották alá. Éppen ezért e vegyület hosszú időn keresztül történő szedése előre nem látható következményekkel járhat, és akár egészségkárosodáshoz is vezethet.

B-vitamin teszt

Amennyiben B-vitamin hiányban szenved, nagy valószínűséggel ez a teszt rávilágít majd a problémára a vitaminhiány első jelei alapján. B-vitamin teszt kitöltése

(WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész; Bak Marianna, biológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.