Egészségnap vagy termékbemutató? - Ne hagyjuk magunkat becsapni!

WEBBeteg
megjelent:

A termékbemutatókra általában úgy csalogatják be a résztvevőket, hogy ingyenes állapotfelmérést ígérnek nekik, ám sokszor csak a helyszínen derül ki, hogy a szervezőknek valójában egész más szándékaik vannak.

Kéky Kira, az RTL II. „Forró nyomon” című magazinműsorának riportere részt vett egy "egészségnapon”, ahol rejtett kamerás felvételek is készültek, és amely – ahogy előre sejthető volt – átcsapott termékbemutatóba. A program 3 és fél órája alatt több törvénysértés történt és számtalanszor megtévesztették a vásárlókat. Kéky Kira riportjából kiderül, hogyan.

A Duna-parti szállodában tartott termékbemutatón (nevezzük most már így) körülbelül 20 nyugdíjas vett részt a postán, névre szólóan kiküldött meghívóik leadása után, melyek íriszdiagnosztikára és bőrvizsgálatra szóltak, és azzal kecsegtettek, hogy az egyébként állítólag 18 ezer forintos vizsgálatot most ingyen végzik el rajtuk – de csak akkor, ha végigülik az eseményt, különben kiszámlázzák a bemérő lapokat.

Méregdrága készülék „fillérekért”?

A magát Szegeden praktizáló orvosnak mondó előadó több mint 3 órás beszédében – miközben többször is helytelenül használt orvosi kifejezéseket – azt magyarázta például, hogy a magyarországi cukorbetegek több mint fele nem is cukorbeteg, viszont éppen a velük szedetett gyógyszerektől és inzulintól betegednek meg. A termékbemutatót tartó álorvos meggyőző beszédében azt is állította, hogy az orvosok által felírt gyógyszerekben méreg van és hatásukra hónapokon belül rákos elváltozások alakulnak ki.

Betegjogi képviselők - Mikor fordulhat hozzájuk?

A betegjogi képviselő a betegek - az egészségügyi törvényben meghatározott - jogainak védelmét látja el, valamint feladata az is, hogy segítse őket jogaik megismerésében és érvényesítésében. Betegjogi képviselők - Mikor fordulhat hozzájuk

Az idős emberek itták minden szavát, hiszen komoly kifejezéseket használt, meggyőzően beszélt és megoldást kínált minden betegségükre. A cél pedig az, hogy a hallgatóság megvegye a terméket: egy gyógymatracot.

Videót is mutattak, melyben betegek mesélik el, hogy meggyógyultak, és ennek hatására bizony sokan elhiszik, hogy itt a megoldás minden nyavalyánkra.

Az előadás végén kiderült, hogy a készülék 990.000 forint. Ám ha most azonnal döntünk, akkor mindössze 399.000 forintért miénk lehet a mindent gyógyító készülék. Ám a jelenlévők közül csak hárman vásárolhatnak ezen az áron – mondja az eladó.

Álorvos, átverés és kétségbeesés

Kéky Kira megkérdezte a Szegedi Tudományegyetemet, hogy dolgozik-e náluk ilyen nevű doktor. A válasz nemleges volt.

A termékbemutatón készült rejtett kamerás felvételeket megmutatta dr. Éger Istvánnak, a Magyar Orvosi Kamara elnökének, aki elmondta, hogy létezik egy hiteles nyilvántartás az orvosokról. Ám a termékbemutatót tartó „orvos” a nyilvántartásában nem szerepel.

- Ha valaki orvosnak adja ki magát, miközben ehhez a megfelelő képesítése nincs meg, akkor - bár nem vagyok jogász - de BTK-ba ütköző kuruzslás cselekményét valósítja meg, ami hivatalból üldözendő. - hangsúlyozta Éger István, elnök, majd hozzátette - Azt állítani - orvosnak mondva magát - hogy belátható időn belül daganatos betegséget okoz - ez képtelenség és hajmeresztő!

Éger István elmondta, hogy amiket az álorvos mondott, tudománytalan és szakmailag megalapozatlan, ilyen módon alkalmas arra, hogy a hallgatóságot félrevezessék.

A riporternő a termékbemutatón elhangzottakat a Budapest Főváros Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének is megmutatta, mivel ők rendszeresen járnak álruhában ilyen eseményekre. Amikor végignézték a rejtett kamerás felvételeket, közölték, hogy orvostechnikai eszközt (márpedig a matracot ennek mondták) nem árusíthatnak termékbemutatón.

Selmeci Zsuzsanna osztályvezető elmondta, hogy az egész esemény törvénysértő. Mint ahogy az is, hogy ott, azonnal el kellett volna döntenünk, hogy megvesszük-e a készüléket kedvezménnyel. Ez tehát tiltott nyomásgyakorlás volt. 10-nél is több ok miatt lehetett volna eljárást indítani a cég ellen. Ezek egyike, hogy fizetésre kötelező szerződést írattak alá a vásárolni szándékozókkal, miközben azt állították, hogy az aláírás nem jár semmiféle kötelezettséggel. Ez esetben, ha a vevő meggondolná magát, és elállna a vásárlástól, akkor is ki kell fizetnie a terméket.

A riporter elment a Pest Megyei Békéltető Testülethez is, melytől akkor kaphatnak segítséget a vásárlók, ha az eladóval nem jutottak semmire. A békéltetés a legszerencsésebb esetben úgy zárul, hogy a testület kötelezi a vállalkozást a kár megtérítésére.

Megdöbbentő, de néhány jogszabály változtatásra lenne csupán szükség ahhoz, hogy az összes termékbemutatós átverés megszűnjön Magyarországon, és egyre nagyobb szükség lenne erre a szigorításra, mert csupán tavaly 8 hónap alatt 180 ehhez hasonló termékbemutatót ellenőriztek Magyarországon, és 117 esetben találtak szabálytalanságot.

(WEBBeteg, Forrás: RTL II.)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.