• Több tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból a tavaszi ellenőrzési akcióban

        Szerző:
        WEBBeteg

        A március elején kezdődött tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés során az ellenőrök mintegy 20 ezer bel- és külföldi tételt vizsgáltak meg.

        A vizsgált mennyiség 3 százalékát, 5,4 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

        Hozzátette: március 4-14. között a szakemberek 2522 ellenőrzést végeztek, 108 alkalommal adtak figyelmeztetést a feltárt szabálytalanságok miatt, 50 esetben bírságot róttak ki. A bírság összege együttesen 7,25 millió forint volt. Az ellenőrzések alapján 79 folyamatban lévő eljárásban további mintegy 9 millió forint bírság kiszabása várható - tette hozzá az államtitkár.

        Hirdetések

        Az államtitkár kitért arra: az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásával a megyei kormányhivatalok irányítása alá tartozó élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságok, illetve a növény és talajvédelmi igazgatóságok szakemberei végzik.

        Az elvégzett ellenőrzések során 384 élelmiszer-előállító helyet és 1996 élelmiszer-forgalmazásban résztvevőt vizsgáltak. Ez utóbbi vizsgálatok során hiper- és szupermarketeket, továbbá vásárokat, piacokat, nagykereskedőket, logisztikai központokat és vendéglátóhelyeket is ellenőriztek. Emellett 142 esetben állatszállítmányokat is megvizsgáltak a szakemberek.

        Magyar élelmiszerbiztonság


        Jelentős hangsúlyt kapott az utóbbi években az élelmiszerlánc védelme, de javítani kell a témához kapcsolódó oktatást, nevelést és a közösségi kommunikációt. Ezenkívül tudatosítani kell a vállalkozói felelősséget, és azt érvényre is kell juttatni az élelmiszer-előállítás folyamatában. Milyen a magyar élelmiszerbiztonság?>>

        Hiányosságok a higiéniától a nyomon követhetőségig

        Kardeván Endre utalt arra, hogy a különböző létesítmények ellenőrzése során a higiéniai hiányosságokat 5,6 százalékos arányban kifogásolták az ellenőrök, míg a dolgozók képzettségével, illetve egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos anomáliák miatt 2,8 százalékos arányban emeltek kifogást. A termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságok aránya 2,3 százalék volt, a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokat 2,3 százalékos arányban kifogásolták.

        Az ellenőrök vizsgáltak takarmány-előállítással és -forgalmazással foglalkozó szervezeteket is, amelynek alkalmával hatvan létesítmény felülvizsgálatára, illetve 8 létesítmény nyilvántartásba vételére került sor.

         Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
        Az ellenőrzések eredményeként 13 esetben kellett intézkedni. Az állatszállítások ellenőrzésekor - ez 67871 darab állat vizsgálatát jelentette - a hatósági állatorvosok hiányosságot nem állapítottak meg.  

        A szakemberek a mostani ellenőrzések során kiemelten vizsgálják a pácolt, füstölt nyers, vagy főtthús-készítményeket, továbbá a tojásokat, az édesipari termékeket, a különféle borokat és szeszes italokat, valamint a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket.  

        Kardeván Endre az MTI kérdésére elmondta: a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés előreláthatólag húsvétig, de nem kizárt, hogy az ünnepet követően is tart.

        (MTI)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Sarcoidosis

        Dr. Lajtos Melinda

        A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

        Kiurgó pulzus

        Kardioközpont

        Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

        Hétköznapi veszélyforrás: a PET palack

        Sajnos hazánkban a visszaváltható palackok és üvegek alkalmazása nem olyan népszerű, mint tőlünk nyugatabbra, és egyre jobban elterjednek a kényelmesebb, ám több veszélyt hordozó eldobható PET (polietilén-tereftalát) palackok.

        Nem mindegy, hogy mi van a ruha alatt - A női higiénia alapjai

        Nem mindegy, hogy mi van a ruha alatt, hiszen a személyi higiénia hiányában a különféle betegségek is könnyebben kialakulnak. A tisztálkodás alapjait már gyermekkorban elsajátítjuk, érdemes azonban ezen felül is néhány dologra odafigyelni.

        Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

        A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

        Hová kerül az ürülék a hajóról, a repülőről és a vonatról?

        Ahová a király is gyalog jár. Kevés szó esik az illemhelyekről, illetve azok tartalmáról. Egy-egy hosszabb utazás során akár kellemetlen élménnyé is válhat a vécézés, amennyiben nem higiénikus a mellékhelyiség. Megkérdeztük többek között a MÁV-ot, hová kerül az utasok ürüléke. Utánajártunk annak is, okozhat-e problémát a nem megfelelő helyen hagyott fekália.

        5+1 dolog, ami irritálja a bőrünket

        Bőrirritációt a hétköznapokban gyakran használt, a legtöbb háztartásban megtalálható készítmények is okozhatnak. Kiütések, bőrpír, bőrszárazság kialakulhat krémektől, szappantól, tisztítószerektől, sőt bizonyos ruhaneműktől is.

        Hogyan kellene kezet mosnunk?

        A kézhigiénia, a helyes kézmosás munkahelyen, intézményekben, beleértve a kórházakat is, és otthon egyaránt kiemelten fontos.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA