• Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

    Szerző:
    WEBBeteg

    Magyarország átfogó egészségvédelmi programja keretében idén is folytatódik az országjárás; egy szűrőkamion segítségével kétszáz helyszínen lehet majd részt venni a szűrővizsgálatokon.

    Az MTI-hez eljuttatott sajtóanyag szerint az elmúlt három évben több mint ötszáz helyszínen másfél milliónál is több vizsgálatot végeztek a szűrőállomáson megjelent 65 ezer embernél.

    Hirdetések

    Az eddigi vizsgálatok a résztvevők 9 százalékánál találtak eltérést a szív- és érrendszeri paramétereknél, 22 százaléknál mértek a normálisnál magasabb vérnyomást. A bővített vizsgálatokon átesett emberek csaknem 7 százalékának volt magasabb a vércukorszintje az elfogadhatónál, a koleszterinszint tekintetében a résztvevők 30 százalékánál mutatott a megfelelő értéktől eltérőt a mérés.

    A kérdőíves felmérés eredményei

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kérdőíves felmérésnek köszönhetően kiderült az is, hogy a résztvevők 97 százaléka fogyaszt rendszeresen zöldséget és gyümölcsöt, a válaszadók 90 százaléka pedig úgy gondolja, hogy a túlzott sófogyasztás betegséget okoz.

    Ismertté vált az is, hogy a résztvevők 56 százaléka nem sportol napi szinten. Az általánosan jellemző mozgáshiány, valamint a nem megfelelő táplálkozás a testtömeg-index értékekben is megmutatkozott, a vizsgálatokon résztvevők 45 százalékánál mértek eltérést az ideális értékhez képest. A testzsírtömegre és a hasi zsírterületre vonatkozó adatok is elkeserítőek: előbbi az érdeklődők 62 százalékánál, utóbbi a résztvevők 45 százalékánál volt nagyobb a megengedettnél.

    A szűrőprogram elmúlt három évében megkérdezettek 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a családban volt már szívinfarktus, a stroke előfordulására 13 százalékuk válaszolt igennel, a daganatos megbetegedésre pedig 37 százalékuknál volt példa.

    (MTI)

    Mobil szűrés


    Új szűrőbusz váltotta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat korábbi mobil állomását, amellyel a szervezet a hajléktalanok vizsgálatát végezte. A korábbi jármű mostanra elöregedett, az orvosi műszerek elhasználódtak az évente csaknem 10 ezer szűrés során. Új járművel folytatódhat a hajléktalanok mobil szűrése>>

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Hogyan csökkentsük a rossz- és növeljük a jó koleszterin szintjét?

    Sokan tisztában vannak azzal, hogy vérünkben megkülönböztethetünk rossz és jó koleszterineket. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta és Szarka Dorottya dietetikus arról beszélt, hogyan javíthatjuk ezek arányát.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

    Irány a természet

    Kimutatott tény, hogy a természet látványa sokaknál vérnyomáscsökkentő hatású, ezenkívül a stresszt és a gyulladást is csökkenti a szervezetben.

    Hasznos tippek a koleszterinszint csökkentéséért

    A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában. Ezek az első lépések nemcsak a megelőzésben, de a kezelés során is. A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek nem helyettesítik az egészséges életmódot és táplálkozást, sem az egészséges életmód és táplálkozás nem helyettesíti az orvos által elrendelt gyógyszeres kezelést.

    A stressz is vezethet cukorbetegséghez

    Mára már bizonyított tény, hogy stressz hatására idő előtt megjelenhet a cukorbetegség. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy minden stresszel élő ember előbb-utóbb diabéteszes lesz, csupán azt, hogy ha megvan a genetikai hajlam és esetleg más kockázati tényezők is jelen vannak az életünkben, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA