• Rizikófaktor a gyenge izomerő

    Szerző:
    WEBBeteg

    Több mint egymillió tizenéves besorozott fiút követtek nyomon 24 éven át svéd kutatók, akik úgy találták, hogy a gyenge kar- és lábizomzatú, gyenge szorítású tizenévesek között gyakoribb volt a későbbiekben a korai halálozás.

    A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban közétett tanulmány szerzői úgy vélik, hogy az izomerő az általános testi fittséget jelzi a férfiaknál, ez magyarázhatja az eredményt. Szakértők hangsúlyozták, hogy megállapításaik nem azt jelentik, hogy az izmok építése emeli a várható élettartamot.

    Hirdetések

    A követett csoport tagjainál a gyenge izomerő későbbi hatása hasonló volt az elhízás és a magas vérnyomás hatásához, amelyek a korai halálozás már igazolt kockázati tényezői. Amikor az ismert rizikófaktorokat számításba vették a kutatók, a gyenge izomerő és a korai halálozás közti kapcsolat még mindig érvényes maradt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tanulmány teljes időtartama alatt 26145 férfi halt meg, ez a teljes követett csoport 2,3 százaléka. A halálesetek leggyakoribb oka a sérülés volt, ezt követte az öngyilkosság, a rák, a szívbetegség és a szélütés.

    Az izomerőt mérő teszteken legjobban teljesítő tizenéveseknek a későbbiekben 20-35 százalékkal kisebbnek bizonyult a kockázata a bármely okból bekövetkezett, valamint a szív- és érrendszeri betegségek miatti korai halálra. 20-30 százalékkal kisebb volt a kockázata náluk az öngyilkosság miatti halálozásnak, és akár 65 százalékkal kisebb volt körükben egyes pszichiátriai betegségek (például szkizofrénia vagy depresszió) diagnózisa.

    A svéd hadseregbe besorozott fiúkkal 16 és 19 éves koruk között végezték el a felméréseket - olvasható a BBC online hírszolgálatában.

    Stephen Evans, a London School of Hygiene and Tropical Medicine professzora a tanulmányt kommentálva elmondta, hogy bár a testmozgás bizonyítottan hasznos az egészség szempontjából, az eredmény nem azt mutatja, hogy a több edzés feltétlenül meghosszabbítaná az életet. (http://www.bbc.co.uk/news/health-20406742)

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

    Gyorséttermi ebéd - Amit a dietetikus is megengedne

    Nem tiltja a dietetikus a gyorséttermi menüt, de hangsúlyozza: csak alkalomadtán, havonta néhány alkalommal ebédeljünk a kedvenc éttermünkben. Választhatunk sült krumplit és szendvicset, azonban a salátáról sem feledkezzünk meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA