• Az agy belső kábítószere

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az agykéregben működő egyik finomszabályozó rendszer egy gátló és egy serkentő átvivő anyag felszabadulását akadályozva, központi szerepet játszik a tanulási-, a memória-folyamatok szabályozásában, a szorongásos és epilepsziás kórképek kialakulásában, és a drogfüggőséghez vezető idegi plaszticitási jelenségben.

    „Ne alapkutatásról, hanem felfedező kutatásról beszéljünk” – kezdte Freund Tamás akadémikus a Szentágothai János-emlékév programjai közé illeszkedő előadását. Ebben nagy elődje, tanítómestere, a magyar tudomány száz éve született, nemzetközileg is elismert alakja, az iskolateremtő agykutató élete és tudományos munkássága előtt tisztelgett hallgatósága tájékoztatásának finomhangolásával is november 6.-án, az MTA dísztermében, a Magyar Tudomány Ünnepe első nyilvános előadásán.

    Hirdetések

    Freund Tamás, Agy-díjas idegtudós egy évszázadokkal ezelőtti kutatói vélekedésére alapozva szögezte le, „nem alapkutatás létezik, hanem felfedezések vannak, amelyeket a többi kutatóműhelyben is alkalmaznak”. Majd napjainkra utalva bővítette tovább a gondolatot: „az eredmények végül társadalmilag is hasznosulnak, mert új felfedezés nélkül nincs kis-, nincs középvállalkozás, nem fejlődik a gazdaság, nem javul az életminőség.”

    Olyan kérdésekről van szó, amelyek bemutatásával nem közvetlenül a tudós-szakma, hanem a közvélemény számára is meg lehet világítani a valamennyiünket érintő folyamatokat, véli az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) vezetője, az emberi agy kutatásában élen járó magyar felfedezések legújabb eredményeit ismertetve.

    Milyen anyag segítségével kommunikálnak egymással az agyi idegsejtek? Hogyan csökkenthető az agy „belső kábítószerével” a szorongás? Milyen új eredményekkel büszkélkedhetnek a világhírű magyar agykutatók? – e kérdésekre adott választ az ábrák, grafikonok segítségével az akadémikus, az endokannabinoidoknak a tanulásban, emlékezésben, a szorongás és az epilepszia kórfolyamataiban betöltött szerepéről szólva.

    Az új felfedezések jelentősége

    Agyrázkódás, traumás agyi sérülések


    Traumás agykárosodást leggyakrabban hirtelen, erőteljes ütés okoz (agyrázkódás). Egy ilyen ütés során az agy nekiütődik a csontos koponyának. A koponya gyakran még erőteljes külső behatások esetén sem törik el, így a zárt koponyasérülés alakulhat ki. Agyrázkódás, traumás agyi sérülések>>

    „Az orvostudomány ugrásszerű fejlődésének hátterében elsősorban olyan felfedezések állnak, amelyek eredeti célja nem feltétlenül új gyógyszerek kifejlesztése vagy egyes betegségek lefolyásának feltárása, hanem ’csak’ a szervezet alapvető élettani folyamatainak megismerése volt”. Ezen élettani és kórélettani folyamatok igazolása, jellemzése azonban mind elméleti, mind gyógyszerfejlesztési szempontból jelentős lehet. Az endokannabinoidok szintézisét, illetve lebontását végző enzimek befolyásolásával például lehetővé válik a térben és időben szelektíven felszabaduló endokannabinoidok hatásának meghosszabbítása, vagy lerövidítése, ennek nyomán pedig az egyes kórképek esetén mód nyílik a kórosan megváltozott transzmitter felszabadulás (elsősorban is a GABA és a glutamát) normalizálására.

    Alig több mint egy évtizede fedezték fel az idegsejtek közötti kommunikációnak azon egyik új típusát, amelyben az agy által termelt kannabiszszerű anyagok játszanak központi szerepet. Ezek az úgynevezett endokannabinoidok az idegsejtek közötti kapcsolatért felelős szinapszisokban egy visszajelentő mechanizmust működtetnek, amelynek során az impulzust fogadó (posztszinaptikus) sejtek aktivitásfüggő módon képesek az impulzust továbbító (preszinaptikus) idegvégződésekből az ingerületátvivő anyag felszabadulását gátolni. Részben laboratóriumi eredmények alapján tudják ma már a KOKI kutatói, hogy ez a finomszabályozó rendszer, amely az agykéregben elsősorban egy gátló (gamma-aminovajsav, azaz GABA) és egy serkentő (glutamát) transzmitter anyag felszabadulását akadályozza meg, központi szerepet játszik a tanulási és memóriafolyamatok szabályozásában, a szorongásos és epilepsziás kórképek kialakulásában, valamint a drogfüggőséghez vezető idegi plaszticitási folyamatokban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A KOKI kutatócsoportjának legfontosabb célkitűzése olyan új jelpályák azonosítása, amelyek kulcsszerepet játszanak a szinaptikus ingerületátvitel és plaszticitás különböző lépéseinek szabályozásában. A koncepció alapja, hogy ezen alapkutatási eredmények nélkülözhetetlenek az egyes jelmolekulák idegrendszeri betegségekben játszott szerepének megértéséhez. Úgy vélik, a jelpályák felépítő elemeinek meghatározása lehetőséget teremt új molekuláris támadáspontokon ható gyógyszermolekulák tervezésére – utalt a jövő várható eredményeire Freund Tamás agykutató a Magyar Tudomány Ünnepén tartott előadásában.

    (WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Szelénpótlás, de hogyan?

    Mára a szelén egyike lett a leginkább tanulmányozott mikroelemeknek, mivel számos élettani folyamatban bizonyították fontos szerepét. Közvetlen vagy közvetett módon, de a szelénhiány számos betegség kialakulásában vagy kórképének súlyosbodásában játszik szerepet. De hogyan pótolhatjuk?

    A túl sok telített zsírsav fogyasztása károsíthatja az agyműködést!

    Az agyban lévő őssejtek a telített zsírsavaktól károsodhatnak, ami később pszichés tüneteket is eredményezhet. Figyelemzavart, reflexlassulást, de akár depressziót is okozhat.

    Az agy egészsége az egész test épségére és szépségére is hatással van!

    A bőr szépségét vagy öregedését és az agy működését is a nukleáris faktor befolyásolja. Ha ez túl van aktiválva, akkor gyulladás keletkezik az agyban, ezenkívül közel 1200 gén aktiválódását indítja be, amik többek között a bőr öregedéséért is felelnek.

    A szépséghez az agyműködés is hozzájárul!

    A vonzó megjelenéshez egy sziporkázó, eszes, vicces elme is hozzátesz. De mitől lesz valaki okos és szellemes? Egyfelől a genetika és környezeti hatások felelnek érte, természetesen az évekig tartó tanulás is befolyásolja. De a táplálkozásnak is nagy szerepe van az agy működésében. A dió mindennapi fogyasztása például nagy segítség az agyban található idegsejtek megfelelő működéséhez.

    A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

    Egy új brit tanulmány eredménye szerint az elhúzódó munkavégzés nemcsak kimerítő, hanem egy gyakori és potenciálisan veszélyes betegség kockázatát is növeli.

    Hogyan hat a ginzeng az immunrendszerre? A tudományos vizsgálatok eredményei

    A ginzeng kedvező hatásáról gyakran hallani manapság. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy melyik növény is ez pontosan, mit érdemes tudni róla, és mikor érdemes alkalmazni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA