• Őszi gyümölcsszezon - Mit érdemes fogyasztani?

        Szerző:
        WEBBeteg

        Az őszre beérő gyümölcsök nem csak frissen vagy befőttként fogyaszthatók, számtalan formában felhasználhatjuk őket megannyi ínycsiklandó étel alapanyagaként. A télre készülve nemcsak vitamin- és rostforrásként van jelentőségük, de a borongós szürke napokon a színes gyümölcsök látványa a hangulatunknak is jót tesz.

        A mandarin

        A mandarin egy őszi-téli klasszikus. Sokáig eláll, de 7 ºC alatt nem tárolható, mivel elveszíti édes ízét és aromáját. Konzerv vagy gyümölcslé formájában egész évben fogyasztható. C-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, illóolaja javítja a koncentrálóképességet.

        Vitaminok

        Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezen kívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.

        Vitaminokkal külső-belső szépségünkért

        Tipp: ha szereti a mandarin illatát, télen helyezzen el néhány gyümölcsöt a lakásban, szurkáljon héjukba szegfűszeget. Két hétig eltartható, a szegfűszegtől a kifacsart mandarinlé még zamatosabb lesz.

        Az alma

        A legelterjedtebb fajták a delicsesz, a  jonatan, a jonagold, a golden delicsesz és a Granny Smith. Az alma rendkívül sokféleképpen hasznosítható: nyersen, kompótként, sülve, süteményekben, almaléként stb.. Néhány alkoholos ital készítéséhez is felhasználják, az alma pl. a Calvados egyik alapanyaga.

        Hirdetések

        Azt, hogy mennyire egészséges gyümölcsről is van szó, a régi mondás is jól példázza: Minden nap egy alma az orvost távol tartja. Magas víz-, gyümölcscukor- és szőlőcukor-tartalma miatt könnyen emészthető, C-vitamin-tartalma révén pedig immunerősítő hatású.

        Tipp: Az egymás közelében tárolt almák gyorsabban megromlanak, ennek oka az, hogy a gyümölcs érlelési folyamatot gyorsító anyagokat bocsát ki, ezért pl. az éretlen, kemény kiwiket érdemes egy almával közös zacskóba tenni, így az rövidebb idő alatt válik fogyasztásra alkalmassá.

        Nyomelemek

        Ha a nyomelemekből hiányt szenved szervezetünk, vagy épp ellenkezőleg, túl sokat fogyasztunk belőlük, azt legtöbbször elsőként épp bőrünk, hajunk és körmeink jelzik számunkra!

        A nyomelemek szerepe a szépségápolásban

        A körte

        Több mint 5000 fajtája létezik, de csak néhány igazán elterjedt. Az aromás illatú gyümölcs leszedése után is érik. Ezért ha épp kemény, zöld gyümölcsöt vásároltunk, néhány napig hagyjuk érni, míg fogyasztható nem lesz. A körte kevés savat tartalmaz, de annál több cukrot, magas a vas, kálium és foszfortartalma, jó hatással van az idegrendszerre, a vérszegénységben szenvedőknek és savproblémákkal küzdőknek is jó választás ez a gyümölcs.

        Tipp: a még zöld körték érésének meggyorsítása érdekében helyezzünk melléjük almákat.

        A füge

        A jellegzetes formájú gyümölcsöt nyersen vagy szárítva fogyasztják. Ha a nyers változat mellett dönt, arra kell figyelnie, hogy a gyümölcs puha, ugyanakkor rugalmas legyen. Ha nem akarja, hogy a füge túlérett legyen, maximum öt napig eltartható hűtőszekrényben.

        Nem mindegy!

        Néhány alapvető fontosságú dologról sosem hallunk a szintetikus vitaminok reklámhirdetéseiben, pedig sok embert érdekelne bizonyára az a tény, hogy miközben egészségét óvni akarja, mennyire árthat szervezetének.

        Természetes és szintetikus vitamin

        A friss füge víztartalma igen magas: 80 százalék, ezzel a szemben a szárítotté már csak 18 százalék. A víztartalom csökkenésével a cukortartalom viszont extrém mértékben növekszik. Míg a szárított füge A- és B-vitamin-tartalma sokkal magasabb a friss fügééhez képest, a C-vitaminnak csak  elenyésző hányada marad meg szárítás után. Magas a kálium-, magnézium- és vastartalma, rostanyagokban is gazdag. Érdekesség, hogy a fügelevelek fehér nedvét régen rovarcsípések és szemölcsök kezelésére használták.

        Tipp: A szárított fügét dekorációként is használhatjuk.

        Az áfonya

        Fanyar íze miatt nyersen csak ritkán fogyasztják. Süteményekbe téve, szárítva vagy aszalva gyakrabban hasznosítják, közkedvelt gyümölcslé és lekvár formájában is. Több hónapig eltartható.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Az áfonya a legerősebb antiszeptikus hatással rendelkező gyümölcs. Nátriumban, káliumban, C-vitaminban gazdag. Vese- és húgyúti fertőzések, reumás betegségek, vesekő kezelésében hatásos, csökkenti a vércukorszintet, cukorbetegeknek azonban fogyasztása előtt (teaként fogyasztva is!) ki kell kérniük orvosuk véleményét.

        Tipp: próbálta már a palacsintát áfonyalekvárral?

        A szőlő

        A szőlő felhasználásával kapcsolatban általában először a borok jutnak eszünkbe. Nem véletlenül, ugyanis a szőlőtőkéken termett szőlőnek kb. 80 százalékából készül bor, 15 százalékát fogyasztják el nyersen, és 5 százalékából lesz mazsola.

        A szőlőcukor energiát ad a szervezetnek, ezért a sportolók előszeretettel fogyasztják. A szőlő tartalmaz vasat, káliumot és C-vitamint is.

        Tipp: A cukorbetegek napi 80 g szőlőnél nem fogyaszthatnak többet, mivel magas szőlőcukor-tartalma miatt erősen megemeli a vércukorszintet.

        Forrás: WEBBeteg
        B. M., szakfordító; frauenzimmer.de
        Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Látászavar, szédülés?

        Dr. Kapocsi Judit

        A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

        Gyümölcsök és puffadás

        Dr. Hidvégi Edit

        Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

        Több mint TestŐr előzetes

        Fogyókúra alatt, életmódváltás közben mennyire megengedett a gyümölcs, az egészségtudatos édesség mértékletes fogyasztása? Singh Viki elmondja, ő hogy csinálta.
        Speciális lézerrel eltüntethetők a tetoválások. Hány kezelés szükséges a nemkívánatos emlékek eltüntetéséhez? Kiderítjük!

        Teakockákkal feldobható egy kerti parti

        A bóléba vagy a gyerekek gyümölcslevébe is belerakhatók a színes gyümölcsteákból készített jégkockák. Látványos kiegészítői lehetnek az italoknak, elolvadva pedig fűszerezik azokat.

        Teaötletek

        A gyümölcsökkel bekevert teákat a gyerekek sokkal szívesebben fogyasztják, hiszen a teázás után a gyümölcsdarabok is elfogyaszthatók. De a teából óriás jégkockákat is lehet készíteni, így még különlegesebb lesz az élmény.

        A nátha és az influenza hatékony megelőzése

        Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer, amivel a megfázás teljes bizonyossággal megelőzhető lenne, ám mégis tehetünk a kockázat csökkentése érdekében. Az influenza ellen azonban van védőoltás, amelynek beadatása az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja.

        A fogyókúra alatt is lehet nassolni!

        Ha valaki többletsúlytól szeretne megszabadulni, sokszor felmerülő nehézség az édességtől való megtartóztatás. Pedig olyan finomságokat is lehet készíteni, amit akár fogyókúra közben is lehet fogyasztani. Sovány túróból, gyümölcsből és cukormentes, rostdús kekszből pohárkrém desszertet készítettünk.

        Ehető, iható teák!

        A gyümölcsteák kínálatának, ízvilágának ma már csak a képzelet szab határt. Az egymással kombinált gyümölcsökből, fűszerekből akár egy süteményíz is megidézhető, így a gyerekkel is könnyen megszerettethető ez az egészséges ital. A tea elfogyasztása után a felázott gyümölcsöket is elrágcsálhatják a kicsik, így a rostbevitellel az emésztést is támogatni lehet.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA