Rákbetegség - A fizikai mozgás segíthet

MTI
megjelent:

Védetté válhatnak a rákos folyamat kiújulásával szemben a rosszindulatú daganatok miatt gyógyszerekkel kezelt betegek a terápia befejezése utáni speciális mozgásprogram segítségével, az immunsejtek aktivizálódása révén - vált ismertté a Testmozgás Integrativ Biológiája elnevezésű konferencia egyik nagy figyelmet keltő előadásából.

A Nebraskai Egyetem munkacsoportja Laura Bilek vezetésével 16 rákbetegséget túlélt pácienst vont be gondosan megtervezett tornaprogramjába. A jól fölépített mozgásrendszer 12 héten keresztül tartott, a hatást pedig részletes laboratóriumi mérésekkel igyekeztek igazolni.

A szervezetünk épségét védő immunrendszer működésének egyik módja a különleges fehérvérsejtek, az úgynevezett T-limfociták mozgósítása. Ezek a T-immunsejtek megtámadják és tönkreteszik a kívülről bejutó baktériumokat vagy a kifejlődő daganatsejteket, különösen akkor, ha azok egy része túléli a rákellenes gyógyszerek hatását. Korábbi vizsgálatok igazolták, hogy az immunsejtek jelentős része megöregszik, és így nehezebben tud megbirkózni a szervezetünket támadó kórokozókkal szemben. Bizonyították azt is, hogy sok T-sejt a daganatellenes kezelés következtében öregedő állapotba kerül, és ezáltal nem tudja védő feladatát megfelelően ellátni.

A fizikai terhelés segíthet!

A fizikai terhelés bizonyos daganatformák kifejlődését gátolja, és a beteg életkilátásait javítja. Az is kiderült, hogy a mozgás csökkenti a daganatsejtek megújulását. A kutatók vizsgálták a betegek vérében az öregedő és a fiatal aktív T-sejtek arányának alakulását a mozgásprogram hatására. A testgyakorlatokat egyénileg, a betegek fizikai képességei szerint építették fel. Azokat a képességeket igyekeztek gyakoroltatni, melyekre az adott betegnek a legnagyobb szüksége volt.

A program végére az aktív fiatal T-sejtek aránya jelentősen növekedett az öregedő sejtekhez képest. "Eredményeink azt jelzik, hogy a fizikai mozgással szervezetünk igyekszik megszabadulni a kiöregedő védősejtektől, és helyet adni a fiatal, aktív sejteknek" - mondta Laura Bilek.

"Meg kell tanulnunk, hogy a mindennapos mozgás alapvető része az egészséges életnek" - hangoztatta.

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.