• Orvosként voltam régész - Bőrgyógyász a múmiák között 3

    Szerző:
    WEBBeteg

    Dr. Cseplák György: bőrgyógyász, aki régészeti és antropológiai kutatásokat végez, könyveket ír, tudományos közleményeket publikál, előadásokat tart, lektorál és verset fordít.

    A második rész folytatása

    Hányszor húzták meg a harangot búcsúztatásukra

    Ráadásul "személyessé" teszi a testekkel való foglalkozást, hogy mivel anyakönyveiket is megtalálták, név szerint beazonosíthatóak. drámainak nevezi annak a 16 éves Johannának a sorsát, akinek izzadmányos mellhártyagyulladása és még veseköve is volt: kicsi gyerekkorától kezdve kínlódás lehetett az élete.

    Hirdetések

    A megtalált okiratokba még azt is bejegyezték, hogy hány harangot húztak a búcsúztatásukra, és hányszor húzták meg a harangokat; némelyiküknek a végrendeletét is megtalálták, egyes esetekben a család több tagját is ott temették el. A foglalkozások között van pap, tanár, katonatiszt, apáca; vannak magyar és idegen nevűek. A kriptában eltemetettek jómódúak voltak, hiszen a szegények a temetőbe kerültek.

    Tudományos előadások, publikációk


    Három könyvet írt, az említett Árulkodó ujjnyomok mellett a Gyakorlati bőrgyógyászatot és Marosi Irénnel a Bőrbetegségek kórismézése nagyítóval címűt. Százhárom tudományos közleményt publikált, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszéke által kiadott digitális továbbképző könyv egy részét is ő írta; 106 tudományos előadást tartott, lektorált egy paleopatológiai szakkönyvet, és három - könyvnek is megfelelő - pályamunka szerzője.

    A "konzerválódott pillanatképet" vizsgálva az orvostudomány fejlődése is megfogható - hangsúlyozza az orvos.

    - Akkor szembe kellett nézniük a gyógyíthatatlan és óhatatlanul halálos betegségekkel, hiszen nem volt megelőzés.

    Cseplák György körülbelül 50 napot töltött eddig a testekkel, fehér köpenyben, portól védő maszkban, kézi és tükör nagyítóval, és olyan kicsi nagyítóval, amellyel a fogak mögé is be lehet nézni, lámpával, mikroszkóppal. Elemez kristályokat - amelyek esetleg igazolhatnák, hogy a testeket valamivel leöntötték vagy valamibe bemártották -, fejlődési rendellenességet mutató fogakat, zománchibákat, kalcium- D-vitamin-hiányra utaló bemélyedéseket. Közlése szerint például egy férfinak igazolhatóan pipacsutorától nyomódott el a foga.

    Nevezhetem-e régésznek? - kérdezem.

    Határozottan válaszolja, hogy ő bőrgyógyász, de aztán elbizonytalanodik, hogyan is folytassa. Végül kivágja magát. Nyitott bőrgyógyász, aki régészettől kezdve embertanig sok mindennel foglalkozik, de érdekel a földrajz, a történelem. Sok minden érdekel... - feleli.

    Az egészséges életre nevelés nagy híveként különböző témákról ír a Patika magazin felkérésére. Elvégezte és írásba foglalta a kórházi betegkönyvtárak fertőző képességének vizsgálatát. A Magyar Dermatológiai Társulat vezetősége egyhangúlag jelölte tavaly a Jubileumi Astellas-díjra, az Év Orvosa címre, de azt végül nem ő nyerte el.

    Magyarra fordította Johann Wolfgang von Goethe Vándor éji dala című költeményét is. Álljon most itt a fordítás: "Hegyek csúcsain/ már csend ül,/ a fák lomjain,/ nézz körül:/ szellő sem rezdül./Madárkákat rejti az erdő,/ még egy egészen kis idő:/ a te szemedre is álom jő".

    (MTI-Press)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Miért hullik a hajam? - Az orvos válaszol

    Régóta szenvedek a problémától. Tudom, hogy a napi 100 hajszál elvesztése normális, mégis szeretném a lehetséges okokat kideríteni. Vérvizsgálaton voltam, de minden értékem normális volt. Mi okozhatja? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

    Kettős biztonságot ad az új vizsgálat: ismerje meg a teljes testtérképes anyajegyszűrést!

    A rosszindulatú bőrelváltozások esetében a gyógyulás esélyei akkor a legjobbak, ha a kezdetben szabad szemmel sokszor nem is látható jeleket korai stádiumban felismerik. Az Anyajegyszűrő Központban a bőrelváltozások felismerésében tapasztalt bőrgyógyászt a legmodernebb készülék segíti, ami képes rá, hogy az egyes anyajegyek elváltozásait az orvosnak külön is jelezze. (x)

    Erdélyben végeznek egészségügyi szűrést a szolnoki Hetényi kórház szakemberei

    A romániai Kovászna megye döntően magyarlakta kistelepülésein végeznek egészségügyi szűrést hétfőtől négy napon át a szolnoki Hetényi-kórház szakemberei.

    Csodaszerek a világhálón: vége a hajhullásnak és az őszülésnek?

    Terjed a világhálón, mint a vírus. Akárhová lépek, legyen az a közösségi oldal vagy egy hírportál kezdőlapja, mindenütt jelen van a termék reklámszövege. Azt hirdetik, hogy megtalálták a 100 százalékig természetes gyógymódot, ami véget vet a hajhullásnak és revitalizálja a hajgyökereket. Hihetünk az ilyen reklámszövegeknek? Valóban van mindenkinek ajánlható készítmény?

    Orvosként voltam régész - Bőrgyógyász a múmiák között 2

    Dr. Cseplák György: bőrgyógyász, aki régészeti és antropológiai kutatásokat végez, könyveket ír, tudományos közleményeket publikál, előadásokat tart, lektorál és verset fordít.

    Orvosként voltam régész - Bőrgyógyász a múmiák között 1. rész

    Dr. Cseplák György: bőrgyógyász, aki régészeti és antropológiai kutatásokat végez, könyveket ír, tudományos közleményeket publikál, előadásokat tart, lektorál és verset fordít.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA