• Megyejárás a Vöröskeresztnél: célzottabb véradásszervezés, a fiatalok bevonása

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Magyar Vöröskereszt vezetői az év végéig minden megyébe ellátogatnak, hogy felmérjék a rendelkezésre álló belső erőforrásokat és a felmerülő szükségleteket, valamint hogy közelebbről megismerkedjenek a megyei szervezetek munkájával, milyen körülmények között tevékenykednek, hogyan lehet motiválni a tagokat.

    Van mit tanulnunk egymástól - vallotta be a WEBBetegnek Kardos István főigazgató, aki úgy véli: minta lehet egyebek mellett az is, ahogyan az egyik Bács-Kiskun megyei településen szervezik a véradást.

    A korábban budapesti igazgatóként tevékenykedő Kardos István úgy véli: teljesen más egy vidéki és egy fővárosi véradás-szervezés. Vidéken nagyon erős a közösségek szerepe, közelebbről ismerik egymást az emberek. Van egy település Bács-Kiskun Megyében, ahol az utcák versengenek egymással a falunapon, hogy ki hív több ismerőst, ki ad többször vért. Családok tagjai ösztönzik egymást, hogy menjenek el segíteni, ez egy követendő példa, amely Budapesten is megvalósítható.

    Hirdetések

    Kardos István főigazgatóBázisovi és suli

    Kardos István főigazgató kiemelte: a fiatalok bevonása nagyon fontos, hiszen ők lesznek a jövő véradói, a szervezet önkéntesei, akik nyáron, a fesztiválokon és a különböző táborokban érhetőek el, évközben pedig a közel 170 bázisiskola valamelyikében tanulnak. A program lényege, hogy az általános- és középiskolai nevelésben kiemelt szerephez jussanak a Vöröskereszt tevékenységével rokon ismeretek, így az elsősegélynyújtás, az egészséges életmód vagy a segítségnyújtás. A diákok rendszeres véradók, később pedig akár ők is szervezhetnek véradást, ugyanis ezek az iskolák a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tagjainak és önkénteseinek fontos bázisai.

    Elindult a bázisóvoda programjuk is, amelynek kiemelt célja a megfelelő tájékoztatás a szülők és az ovisok körében, az elsősegélynyújtás megismertetése, valamint a gyűjtések szervezése.

    Több kérés, kevesebb adomány

    A gazdasági válság hatására mintegy 60 százalékkal csökkent a Magyar Vöröskereszt állami támogatása - mondta Habsburg György, a szervezet elnöke. A recessziónak azonban van egy másik negatív hozadéka is: egyre több rászoruló fordul segítségért a szervezethez.

     Több mint tíz éve vöröskeresztes
    Kardos István 1974-ben született Kunszentmártonban. A Magyar Vöröskeresztnél önkéntesként tevékenykedett, majd 2004-től az idei évig a fővárosi szervezetnél dolgozott, először elsősegélynyújtó oktatóként, majd fővárosi igazgató lett.

    Kardos István főigazgató legfontosabb feladatának tekinti, hogy a szervezet folyamatosan növekedő tevékenységeihez a források bővítésével és a pályázatokon való aktívabb részvétellel megteremtse a lehetőséget. Úgy gondolom, hogy lehetnek olyan tevékenységek, amelyek bevételt jelentenek a szervezet számára, hiszen később ezek teszik lehetővé olyan programok megvalósítását, amelyekre megvan a társadalmi igény és szükséglet, csak forrás nincs rá – közölte a vezető.

    (WEBBeteg-Tóth András)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Indul a nyaralás! Veszélyek a vízparton és a vízben

    A figyelmeztetések ellenére minden évben történnek vízbe fulladások vagy vízi balesetek, pedig szinte minden esetben ki lehetne védeni a balesetet, a tragédiát.

    Kis odafigyeléssel kivédhetők a fulladásos gyerekbalesetek

    A vízbefulladásos balesetek leginkább két korosztályt, a totyogókat és a tinédzsereket érintik - mondta Dr. Krivácsy Péter. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Osztályának főorvosa a közelgő nyári szünet kapcsán kiemelte, a figyelmeztetések ellenére minden évben történnek vízbe fulladások, pedig szinte minden esetben ki lehetne védeni a tragédiát.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    Elsősegély a munkahelyen: kötelező, fontos, elsajátítható

    A munkahelyi elsősegélynyújtást elsősorban kiképzett munkavállaló vagy középfokú egészségügyi képzettséggel rendelkező személy végezheti. Ezt a szabályt felülírhatja a közvetlen életveszély elhárítása, amely mindenki számára kötelesség a tőle elvárható mértékben.

    Elsősegélytippek háztartási balesetek esetére

    Tudta, hogy a legtöbb baleset az otthonunkban ér minket? Számtalan veszély leselkedhet ránk a saját lakásunkban, amiket a legtöbbször egy kis odafigyeléssel megelőzhetünk. Azonban szinte elkerülhetetlen, hogy néha-néha ne égessük meg magunkat a tűzhelynél, vagy ne vágjuk el az ujjunkat barkácsolás közben. Mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

    Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

    Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA