A jó zene növelheti a sportteljesítményt

sportpszicho.blog.hu
megjelent:

Gyakran ajánlják a sportolóknak, hogy hallgassanak zenét a verseny előtt. Ha kérdezik, miért, sokféle választ kapunk.

Legtöbbször a következőkkel indokolhatjuk a zenehallgatást:

  • Jobban tudjuk szabályozni a figyelmüket
  • Általa javulhat a teljesítményünk
  • Megnő a koncentráció szintje
  • A hangulatunkra jó hatással van (pozitív állapotot teremt)
  • A csoportösszetartozást is erősítheti (sose becsüljük le a csapatok indulójának jelentőségét!)

De pontosan hogyan is néz ki ez az egész? Elég egy olyan zenét kiválasztani a sportolónak, amit szeret? A válasz természetesen nem, semmi sem lehet ilyen egyszerű.

Verseny előtt, alatt, után

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

A készenléti állapotra (verseny előtt): érdemesebb olyan muzsikát választani, ami egy kicsit felpörgeti az embert. Tehát legyen vidám, lüktető, gyors tempójú (és kapcsolódjon hozzá valami pozitív emlék, legalább annyi, hogy az adott sportoló kedveli ezt a számot), ami megadja a kezdő löketet. Használata közvetlenül a verseny előtt ajánlott.

A verseny reggelére is kell valami. Az adott napot nem érdemes valami zúzóssal kezdeni, mert onnantól kezdve lesz az aktivitási szintünk a toppon ez csak abban az esetben jó, ha az ágyból rögtök a versenyre megyünk (de tényleg rögtön).

Ha túl sokáig tartjuk azt a magas aktivitást az egekbe, akkor elfáradunk és nem lesz túl sok energiánk magára a versenyre, tehát reggelre érdemes valami lassabbal kezdeni, ami szívünk ritmusát egy kicsit lejjebb veszi. Ne bőgtetőset, vagy andalítót, hanem valami kellemes nyugtatót. Ilyenkor még lehet egy picit relaxálni és a komfort megléte is ajánlott.

Ha verseny után vagy, akkor érdemes az aktivitási állapotot lecsökkenteni. Ilyenkor is ajánlott valami relaxcsomag, természetesen egyénre szabva.

Rá kell hangolódni

Fejben dől el a verseny – Sportpszichológia

"Fejben dől el a verseny" - mondja a sportpszichológus, és hogy nyomatékot adjon a megállapításnak, azonnal hozzáteszi, hogy rövidesen ezzel a címmel jelenik meg az a szakmai könyv is, amely részleteiben alátámasztja, megmagyarázza az állítást. A sportpszichológiáról, helyzetéről, elfogadottságáról beszélgetünk Lénárt Ágota ismert sportlövésszel, a SE Testnevelési és Sporttudományi Kar Pszichológia Tanszékének vezetőjével. Magyarországon öt éve van intézményesen sportpszichológusi képzés. Fejben dől el a verseny - Sportpszichológia

Aztán itt a fókusz kérdése. Verseny előtt nem hátrányos, ha rákészülünk a feladatra, tehát ilyenkor ki kell zárni a zavaró tényezőket, és szigorúan a célra orientálódni, mentális képek segítségével. Tehát, ha sportolóként van olyan zenénk, aminek segítségével el tudjuk érni, hogy csak a versenyre koncentráljunk és kizárjunk minden zavaró tényezőt, akkor az jó, hallgassuk!

Ha nincs, akkor se keseredjünk el. Válasszunk egy szívünknek kedves zenét (aminek ritmusa megegyezik az adott sportág ritmusához) és ahányszor hallgatjuk, képzeljük el a versenyt pozitív kimenetellel, vagy emlékezzünk vissza eddigi legszebb pillanatainkra.

Természetesen használhatjuk edzések során is, de nagyon fontos, hogy a zenéhez ne kapcsolódjon semmilyen negatív élmény.

A zene összeköt

Végül itt a csapat kérdése. Segít megteremteni a csapategységet, ha olyan számot választotok, amit tényleg mindenki kedvel. Érdemes kettőt is választani: egyet, amit az öltözőben hallgatunk meg (erről nem kell tudniuk a többieknek…, így az a szám legyen tényleg olyan, mint maga a csapat) és egyet, amit a pályán hallgatunk meg.

(a sportpszicho.blog.hu cikke)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.