• Emelkedik a levegő ózonkoncentrációja

    Szerző:
    WEBBeteg

    A tartósan sok napsütés következtében az ország több területén meghaladta a köbméterenkénti 120 mikrogrammos egészségügyi határértéket a levegő ózonkoncentrációja, de a 180 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket sehol nem lépte túl - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium szerdán az MTI-vel.

    Az érintett területek között szerepel Budapest, Sopron, Székesfehérvár, Miskolc és Pécs környéke. Mivel a hétvégéig marad a meleg és a tűző napsütés, a szennyezettség tovább növekedhet, és az arra érzékenyeknél - légzőszervi és krónikus, valamint szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, gyermekeknél, időseknél - panaszokat okozhat. Az ózon irritálja a szemet, az orr- és toroknyálkahártyát, köhögést, fejfájást okozhat.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Hogyan csökkenthetjük a veszélyt?

    Az ózon úgynevezett másodlagos szennyezőanyag, amely napfény hatására keletkezik a levegőben az ott található nitrogén-oxidok, illékony szerves vegyületek és szénhidrogének jelenlétében.

    Az ózonszennyezettség általában a kora délutáni időszakban éri el maximumát, érdemes tehát a reggeli, délelőtti órákban szellőztetni, és a szabadban lenni - olvasható a tárca közleményében.

    Szmog: nagyobb eséllyel halunk meg légúti betegségben


    A szmog egyik fő eleme, az ózon jelentősen növeli annak a kockázatát, hogy valaki légúti betegségben haljon meg, állapították meg amerikai tudósok. A légúti betegségek halálos kimenetelének valószínűsége 50 százalékkal nő akkor, ha valaki hosszú időn át nagy koncentrátumú földfelszíni ózonnak van kitéve. Szmog: nagyobb eséllyel halunk meg légúti betegségben>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Levegőminőség lakossági tájékoztató

    A szmogriadó riasztási fokozatát rendelték el Salgótarjánban, emellett több településen veszélyes, egészségtelen, illetve kifogásolt a levegő minősége.

    Magas ózonszint mellett szabad sportolni?

    Ha odakint süt a Nap, nagyobb kedvünk van edzeni. Ám az ilyen ragyogó időnek van árnyoldala is. A fokozódó hőség és az egyre több napsütés hatására nő az ózonszint. Magas ózonterhelés mellett fokozott óvatosság ajánlott, ha a szabadban szeretne sportolni!

    A háztartásban előforduló ózon veszélyei

    Ebben az áttekintésben az otthonunkban előforduló ózongáz lehetséges veszélyeit vesszük sorra.

    Négy településen kifogásolható a levegő minősége

    Négy településen kifogásolható a levegő minősége: Egerben, Szolnokon és Szegeden volt kifogásolt a levegő-egészségügyi helyzet az ózon miatt, Nyíregyházán viszont a szállópor-terhelés (PM10) haladta meg az egészségügyi határértéket - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az Országos Környezetegészségügyi Intézet mérései alapján hétfőn az MTI-vel.

    Nem elég a hőség, itt a nyári szmog is!

    Az elmúlt napokban ijesztően emelkedik a talajközeli ózon koncentrációja, több településen van határérték feletti koncentráció. Budapesten a legrosszabb a helyzet. Bár nem látható, de a hőség mellett már a nyári szmog is próbára teszi szervezetünket.

    Csökkent a levegő szennyezettsége

    Az ország nagy részén szerdára javult a levegő minősége, az ország északkeleti területein viszont továbbra is négy településen veszélyesnek, négy helyen pedig egészségtelennek minősítették a levegőt a szálló por magas koncentrációja miatt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA