Figyeljen gyermeke folyadékfogyasztására!

WEBBeteg
megjelent:

Az utóbbi években egyre több helyről lehet hallani, hogy naponta legalább 2-3 liter folyadékot kellene fogyasztani, de a magyar lakosság folyadékfogyasztási szokásai még mindig alulmúlják ezt az értéket. Ez nemcsak a felnőttek, de a gyerekek esetében is igaz, hiszen ők szüleik példáját követik. (x)

Az elégtelen folyadékbevitelnek komoly következményei lehetnek. A gyermekek, de különösen a csecsemők nagyon könnyen kiszáradhatnak. Testük méretéhez képest nagy a bőrfelszínük, melyen keresztül sokat párologtatnak. Ebben a korban a kicsik immunrendszere még fejletlen, így gyakrabban kapnak el hányással, hasmenéssel járó fertőző betegeségeket, ami szintén nagy folyadékveszteséggel jár. Nagyobb gyerekek a játék hevében észre sem veszik, hogy szomjasak, vagy nem ismerik fel a szomjúság jeleit és ezért nem isznak eleget.

ivóvízA gyerekeknél jelentkező kiszáradás tünetei könnyen felismerhetőek. Nagyobb folyadékvesztés esetén a bőr feszessége csökken, könnyű ráncba emelni. A nyelv lepedékes lesz, a szemek aláárkolttá válnak, az ürített vizelet és széklet mennyisége csökken. A csecsemők esetében a fenti tünetek mellett bágyadtság, aluszékonyság jelentkezhet, kutacsuk beesik és a megszokottnál kevesebb pelenka fogy. A nagyobb gyerekek fáradtságra, fejfájásra, szédülésre panaszkodhatnak.

1 Mivel már a kismértékű folyadékvesztés is panaszokat okozhat, ezért a szülőknek különösen fontos odafigyelni arra, hogy a gyermekük elegendő folyadékot fogyasszon.

Az elveszített folyadék pótlására csecsemőkorban a legjobb az anyatej. Nagyobb gyerekeknél azonban már ennél többre van szükség. A legjobb szomjoltó az egészséges , tiszta ivóvíz.

A természetes forrásból származó ellenőrzött ivóvíz minősége kiváló, tisztasága megbízható. Adalékanyagokat nem tartalmaz, így már egészen kis kortól adható. A normál ivóvíz összetétele az emberi szervezet ionösszetételéhez hasonló, így a szervezet folyadékpótlására alkalmazható.

A természetes ivóvíz minőségét az üvegpalack őrzi meg leginkább és mivel visszaváltható ezért ezzel környezetünk védelméhez is hozzájárulunk.

Dr. Balogh Andrea
gyermekorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.