Figyeljen gyermeke folyadékfogyasztására!

WEBBeteg
megjelent:

Az utóbbi években egyre több helyről lehet hallani, hogy naponta legalább 2-3 liter folyadékot kellene fogyasztani, de a magyar lakosság folyadékfogyasztási szokásai még mindig alulmúlják ezt az értéket. Ez nemcsak a felnőttek, de a gyerekek esetében is igaz, hiszen ők szüleik példáját követik. (x)

Az elégtelen folyadékbevitelnek komoly következményei lehetnek. A gyermekek, de különösen a csecsemők nagyon könnyen kiszáradhatnak. Testük méretéhez képest nagy a bőrfelszínük, melyen keresztül sokat párologtatnak. Ebben a korban a kicsik immunrendszere még fejletlen, így gyakrabban kapnak el hányással, hasmenéssel járó fertőző betegeségeket, ami szintén nagy folyadékveszteséggel jár. Nagyobb gyerekek a játék hevében észre sem veszik, hogy szomjasak, vagy nem ismerik fel a szomjúság jeleit és ezért nem isznak eleget.

ivóvízA gyerekeknél jelentkező kiszáradás tünetei könnyen felismerhetőek. Nagyobb folyadékvesztés esetén a bőr feszessége csökken, könnyű ráncba emelni. A nyelv lepedékes lesz, a szemek aláárkolttá válnak, az ürített vizelet és széklet mennyisége csökken. A csecsemők esetében a fenti tünetek mellett bágyadtság, aluszékonyság jelentkezhet, kutacsuk beesik és a megszokottnál kevesebb pelenka fogy. A nagyobb gyerekek fáradtságra, fejfájásra, szédülésre panaszkodhatnak.

1 Mivel már a kismértékű folyadékvesztés is panaszokat okozhat, ezért a szülőknek különösen fontos odafigyelni arra, hogy a gyermekük elegendő folyadékot fogyasszon.

Az elveszített folyadék pótlására csecsemőkorban a legjobb az anyatej. Nagyobb gyerekeknél azonban már ennél többre van szükség. A legjobb szomjoltó az egészséges , tiszta ivóvíz.

A természetes forrásból származó ellenőrzött ivóvíz minősége kiváló, tisztasága megbízható. Adalékanyagokat nem tartalmaz, így már egészen kis kortól adható. A normál ivóvíz összetétele az emberi szervezet ionösszetételéhez hasonló, így a szervezet folyadékpótlására alkalmazható.

A természetes ivóvíz minőségét az üvegpalack őrzi meg leginkább és mivel visszaváltható ezért ezzel környezetünk védelméhez is hozzájárulunk.

Dr. Balogh Andrea
gyermekorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.