• A klímaberendezés helyes használata, a klímareuma tünetei

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nem megfelelően beállított hőmérséklet, a túl nagy hőingadozás, a megspórolt karbantartás és tisztítás, valamint a nem megfelelő védekezés mind-mind hatással lehet szervezetünkre. Többszörösen összetett problémáról beszélünk, ezért jártuk körbe a témát.

    A klímaberendezés zárt rendszere kedvez a baktériumok, vírusok és gombák szaporodásának. Igen ritka, de annál veszélyesebb lehet a legionellosis gombafertőzés, a korokozók a levegőbe jutva okozhatnak megbetegedést, akár halált is. Főként az idősekre, a dohányzókra jelent kockázatot.

    Hirdetések

    A gombafertőzés már gyakoribb, sokszor egyszerre több faj okozza a problémát. A gombák spórája a légutakba jutva, főleg alsólégúti megbetegedéshez és tüdőgyulladáshoz vezetnek. Ezen kívül jól megfázhatunk a túl hűvös szobában vagy irodában, ezért egy külső 35 fokos hőmérsékletnél ajánlatos 25-28 fokra beállítani a berendezést. És még van tovább is. A száraz levegőtől kiszáradhat a szemünk, megfájdulhat a fejünk, kimerültek leszünk, ezek a problémák pedig befolyásolják a munka minőségét.

    Klímareuma - van ilyen!

    Klíma

    Dr. Major Zoltán reumatológus főorvos a WEBBeteg kérdésére elmondta: amennyiben a hideg levegő közvetlenül éri például a vállunkat, a nyakunkat, akkor ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak. Ehhez elegendő egyetlen nap, azaz például hat vagy nyolc órás intenzív, hűtőt szobában eltöltött műszak, különösen azoknál alakulhatnak ki ilyen rövid időn belül mozgásszervi panaszok, akik erre érzékenyek.

    Ezeknél a megbetegedéseknél fontos szerepet játszik a hideghatás, az időjárás-változás és a stressz. Elsősorban nyaki, vállövi izomfájdalomról, merevségről beszélhetünk.

    A klímareumát két módon kerülhetjük el - teszi hozzá a főorvos. Fontos a megfelelő berendezés karbantartása, valamint az egészséges életmód, amely a megelőzésre koncentrál. Egy fárasztó nap után ne sajnáljuk magunktól az aroma vagy infraszaunát, amelyek izomlazító hatásuk mellett erősítik az immunrendszerünket.

    A már kialakult klímareumás tünetek hatékonyan kezelhetők például a Hévízen sikeresen alkalmazott balneo- és fizioterápiával. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ilyen kúra hónapokra tünetmentessé teszi a panaszokat - összegezte dr. Major Zoltán.

    Műszaki állapot és az egészség

    Egyrészt fontos a félévente, évente végrehajtott karbantartás a berendezés hatékonyságának megőrzése miatt, másrészt a beltéri egység tisztítása a betegségek megelőzésének érdekében - mondta kérdésünkre Ábrahám Imre, az Alfa-Klíma ügyvezetője. Sokan nem gondolnak a kültéri tisztítására, ezért szépen lassan leromlik a klímaberendezés hatékonysága, ennek eredménye pedig az igen magas villanyszámla.

     A Legionella fertőzés tünetei


    A betegség az esetek döntő többségében enyhe lefolyású, észre sem vehető. Enyhe változata, amely lázzal, fejfájással és végtagfájdalommal jár, spontán rendeződik. Súlyosabb esetben a tüdőgyulladás mellé hasmenés is társul, a beteg aluszékony lesz, száraz köhögés gyötri. A betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák.

    A beltéri egység fertőtlenítése azért fontos, mert működés közben a belső szerkezetek a párakicsapódás következtében nedvesek lesznek. A hőcserélőn a ventilátor óránként több száz köbméter levegőt szív át, megtalálhatóak benne baktériumok, penészgombák, allergének. Ezek rátapadnak a nedves felületekre, majd onnan kikerülve belélegezzük. A penészedést a kellemetlen dohos szag jelzi, ami a berendezésből árad.

    Vannak tisztító funkciói a légkondicionálók zömének, erre találták ki az önszárítást, amely kikapcsolásakor a ventilátor segítségével kiszárítja a beltéri egység nedves szerkezeteit. Más berendezések ózonizálják a levegőt a készüléken belül, ez a funkció is hasznos, de nem helyettesíti a fizikai takarítást, amit bízzunk szakemberre, aki speciális tisztító vegyszereket használ - tette hozzá Ábrahám Imre.

    Mire figyeljünk még?

    • A száraz levegő a bőrünkre is szárító hatással van, használjunk hidratáló krémeket.
    • A szemünket is megviselheti, kiszáríthatja a klímaberendezés, használjunk műkönnyet.
    • A klímaberendezés ugyanazt a levegőt forgatja, hűti és szűri, ami a helységben van, ezért rendszeres szellőztessünk.

     (WEBBeteg/Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Terjed az influenza

    EMMI

    2018. február 12-18. között 69 150 fő kereste fel orvosát. Ismerje meg a részleteket!

    A szív és a diabétesz

    WEBBeteg

    Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között?

    A penészgomba-allergia kezelése és...

    Miért jelent komoly veszélyt a penészgomba-allergia? Miért elengedhetetlen a penészmentesítés és a megfelelő orvosi kezelés? Mit tehet a...

    Többet ésszel, mint penésszel

    Az emberek egy része az élelmiszerekben esetlegesen előforduló kórokozóktól, vegyi anyagoktól (növényvédőszer-, állatgyógyszer...

    A penészgomba-allergia okai és tünetei

    Penészgomba-allergia esetén a tüneteket kiváltó tulajdonképpeni allergének ezeknek a gombáknak a szaporító sejtjei, vagyis a spórái. Az...

    Mit kell tudni a monitorszemüvegről?

    Mára életünk részévé váltak a számítógépek. Szinte nincs olyan életterület, ahol ne találkoznánk velük. Sokan - munkájukból...

    K-vitamin - Mikor fogyasszuk és mikor ne?

    A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ám jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj...

    Mikor forduljon orvoshoz az aknéval?

    Ha az akne vagy az akne talaján kialakuló hegesedés befolyásolja társas kapcsolatait vagy önértékelését, kérdezze meg bőrgyógyászát a...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA