Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Tévhitek a vízfogyasztásról

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet
megjelent:

A WEBBeteg újságírójának kérésére az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusai a vízfogyasztással kapcsolatot néhány tévhitet megismerve eloszlatták a félreértéseket.

1. "A megfelelő időben fogyasztott víz maximalizálja az emberi test működését: 2 pohár víz rögtön felébredés után segíti a belső szervek működését, 1 pohár víz étkezés előtt 30 perccel elősegíti az emésztést."

Fontos a megfelelő folyadékbevitel, optimális, ha több részre elosztva oldjuk meg a napi bevitelt, azonban nincs "megfelelő" időpont.

2. "1 pohár víz fürdés előtt csökkenti a vérnyomást."

Tudományosan megalapozatlan állítás.

3. "1 pohár víz lefekvés előtt megelőzi az agyvérzést és az alvás közben gyakran előforduló szívrohamot."

Tudományosan megalapozatlan állítás.

Hasznos tudnivalók

Az emberi szervezet 60-70 százaléka víz, amely mennyiség nélkülözhetetlen az egészséges életfunkciók fenntartásához. A test víztartalmának 1 százalékos csökkenése 24 órán belül kompenzálható, azonban folyadékpótlás hiányában vagy további vízvesztés esetén fejfájás, koncentrációs probléma, memóriazavar, és bőrszárazság léphet fel, valamint jelentősen romolhat a fizikai teljesítőképesség, a szervezet hőszabályozása és a vérkeringés. A sötétsárga vizelet ugyancsak vízhiányos állapotra utal.

A szervezet 10 százalékot elérő vagy meghaladó vízvesztesége halálhoz vezethet. A kiszáradás veszélye leginkább a gyermekeknél és időseknél áll fenn, ezért náluk különösen ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre.

A vízszükséglet meghatározásánál figyelembe kell venni az életkort, a fizikai aktivitást és a külső hőmérsékletet. Az ajánlott napi vízbevitel 1-6 hónapos korig 100-190 ml/testtömegkg; 6-12 hónapos korig 0,8-1 l; 1-2 éves korig 1,1-1,2 l; 2-3 éves korig 1,3 l; 4-8 éves korig 1,6 l; 9-13 éves korú fiúknál 2,1 l; 9-13 éves lányoknál 1,9 l; 14 év felett 2-2,5 l.

A napi vízbevitelbe nem csak a folyadékok, hanem a lédús zöldségek, gyümölcsök és az ételek (pl. leves, főzelék) víztartalmát is bele kell számítani. Optimális esetben a vízfogyasztás 70-80%-a folyadékokból (elsősorban vízből), 20-30 százaléka élelmiszerekből, ételekből származik.

Folyadékpótlásra és a szomjúságérzet csillapítására a legalkalmasabb a víz. A koffeintartalmú italok fogyasztását korlátozni kell, mert nagy mennyiségben fokozzák a vizeletürítést. Az alkoholtartalmú italok vizet vonnak el a szervezet sejtjeiből, ezért nem alkalmazhatók a folyadékszükséglet fedezésére. A cukrozott üdítőitalok fogyasztása ugyancsak kerülendő, mert magas energiatartalmuk miatt növelik az elhízás kialakulásának kockázatát. A cukrozott üdítők, gyümölcslevek, tejes italok vízzel való helyettesítése esetén 10-13 százalékkal csökkenthető a napi energia bevitel.

(WEBBeteg - Fazekas Erzsébet; Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.