• TAJ-kártya - Érdemes ezekkel tisztában lenni

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szeretné tudni, milyen procedúra előzi meg a TAJ-kártya kiváltását? Mi történik, ha elveszíti vagy ellopják? Mikor kell fizetni érte? Most minden kérdésére választ adunk.

    A Társadalombiztosítási Azonosító Jel (TAJ) egy személyi azonosító, amelyet a magyar állampolgár születésekor kap, és normál esetben végigkíséri egész élete során. Ezt a kódot használjuk az egészségügyi, a szociális és az egészségbiztosítási, illetve a magánnyugdíj rendszerrel kapcsolatos nyilvántartások alkalmával. A TAJ-kártya egy bankkártya méretű hatósági igazolvány, amely tartalmazza a tulajdonosának családi és utónevét, születési idejét, valamint a kiállító szerv bélyegzőjét és a kiállító aláírását is.

    Hirdetések

    Kinek jár, hogyan, mikor? 

    Hogyan igényelhető?

    A Magyarországon született, magyar állampolgárságú újszülöttek részére a TAJ-kártya kiállítása hivatalból történik, arra vonatkozóan külön kérelmet nem kell benyújtani.
    Az újszülött személyi adat- és lakcímnyilvántartás szerinti adatait a nyilvántartó az anyakönyvezést követően átadja az egészségbiztosítási nyilvántartást vezető Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő részére.

    A Magyarországon született, de nem magyar állampolgárságú gyermeket születése után az állampolgársága szerinti államban kell anyakönyvezni, és az okmányokkal való ellátását, illetve a magyarországi lakóhely létesítését követően igényelhető a kártya.

    A külföldön születettek esetén szükséges a magyarországi anyakönyvezési eljárás lefolytatása, amelynek lezárását követően a magyarországi lakcímkártya birtokában igényelhető az újszülött részére a TAJ-kártya bármely kormányhivatalnál igényelhető.
    Amennyiben az anya Magyarországon biztosított, az újszülött az anya TAJ-kártyájának használatával jogosult egészségügyi szolgáltatásra a születést követő második hónap utolsó napjáig.

    Forrás: NEAK

    Aki nem rendelkezik TAJ-számmal, azonban jogosulttá válik társadalombiztosítási, munkanélküli vagy szociális ellátásra, a kormányhivatalokban igényelheti. A kártyával kapcsolatos ügyintézést személyesen és postai úton lehet kezdeményezni, postán benyújtott igény esetén a kártyát kikézbesítik.

    Az ún. E-kártya típusú, TAJ-t tároló elemmel rendelkező személyazonosító igazolvány bár alkalmas a TAJ igazolására, azt nem az egészségbiztosítási szervek állítják ki.

    A kártya igénylése vagy pótlása

    Az igényléshez a személyazonosításra alkalmas igazolvány, azaz személyazonosító igazolvány vagy ideiglenes személyi igazolvány vagy érvényes útlevél, kártyaformátumú vezetői engedély szükséges. Ezen kívül vigyen magával lakcímkártyát is.

    Amennyiben nem az ön kártyájáról van szó, akkor magánokiratba foglalt vagy közjegyző által hitelesített meghatalmazás, illetve kiskorú esetén a törvényes képviselő jár el, jogosultságát személyazonosságot igazoló okmányának és a kiskorú születési anyakönyvi kivonatának másolatával kell igazolnia.

    Külföldi állampolgár?

    Ha ön külföldi kérelmező, akkor a magyar egészségbiztosításra való jogosultságot igazoló dokumentum legyen magánál. EGT állampolgároknak, ha a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja, és itt bejelentett lakóhellyel rendelkezik, akkor magyarországi regisztrációs kártyát vagy tartózkodási engedélyt vigyen magával.

    Bevándorolt, letelepedett személy esetén bevándorlási vagy letelepedési engedély, menekült státusszal rendelkezőknél annak elismeréséről rendelkező határozatra lesz szükség.

    Az EGT tagállamban, Svájcban, illetve nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó államban biztosított személy esetén a TAJ-igénylést közvetlenül megelőző biztosítás helye szerinti tagállam biztosítója által a biztosítási időszakról kiadott formanyomtatvány vagy hatósági igazolás szükséges.

    Az Ön kártyája érvényes?

    A TAJ-szám érvényesség ellenőrzéséhez regisztráció szükséges az Ügyfélkapun, bárki megnézheti, mi a helyzet a saját TAJ-kártyájával, egyáltalán „érvényes-e” még. Itt betekinthet a betegéletútba is.

    Ügyfélkapu

    Ingyenes a kártya igénylése:

    • az első TAJ-kártya esetén,
    • a név és adatváltozás miatt,
    • az okmány eltulajdonításakor.

    Amennyiben a kártyát kiállító járási hivatal tudomást szerez annak eltulajdonításáról, külön kérelem nélkül intézkedik a kártya pótlásáról. Rendőrségi feljelentés esetén a rendőrség a kártya eltulajdonításáról minden esetben értesíti az egészségbiztosítót.

    Mikor kell fizetni érte?

    Amennyiben a TAJ-kártya kiállítására azért van szükség, mert a korábbi kártya elveszett, megsemmisült vagy megrongálódott, akkor az újabb kiállításáért igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni, ennek összege 3.000 forint. Illetékbélyeggel nem fizethető meg az igazgatási szolgáltatási díj.

    Mennyi időn belül készül el?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kérelem, beleértve az elveszett, ellopott, megrongálódott TAJ-kártya igénylés iránti beadványt is, a kormányhivatalhoz történő megérkezését követő 21 napon belül készül el a kártya. Amennyiben a kérelemhez az összes szükséges dokumentum hiánytalanul került benyújtásra, akkor azonnal, de legfeljebb nyolc napon belül kiállítják.

    A Magyarországon született, magyar állampolgárságú újszülöttek TAJ-kártyája esetén a Belügyminisztérium adatszolgáltatását követően a kormányhivatal soron kívül, legkésőbb 8 napon belül kiállítja azt, és a gyermek lakóhelyére vagy a szülő külön kérelmében meghatározott címre postai úton megküldi az újszülött TAJ-kártyáját.

    Ha módosul az adatunk...

    Fontos, hogy a TAJ-kártyán szereplő személyazonosító adatok összhangban legyenek a többi személyazonosító adataival. Amennyiben megváltozik családi- vagy utóneve, az ország egész területén bármely kormányhivatalnál kell igényelni az új kártyát.

    Megtaláltam más elveszett kártyáját

    A kártyát adja át az ország területén bármelyik kormányhivatalnál vagy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél. Amennyiben erre nincsen lehetősége, a megtalálás helye szerint illetékes jegyzőnek 8 napon belül vigye el.

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Tóth András, újságíró
    Forrás: NEAK, Ügyfélkapu

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Tényleg tovább élnek a nők, mint a férfiak?

    A nő a család egészségőre. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a nők jobban odafigyelnek saját maguk és családjuk életmódjára, egészségére, a rendszeres szűrővizsgálatok meglétére. Többek között ez is közrejátszhat abban, hogy jóval hosszabb életre számíthatnak, mint a férfiak. (x)

    Mikor aktuálisak a legfontosabb szűrések?

    Az évek múlásával egyre több szűrővizsgálat válik aktuálissá. Ennek ellenére sokan már csak akkor kapnak észbe, amikor baj van, pedig az időben kiszűrt betegségek nagy része gyógyítható lenne. Magunktól csak nagyon ritkán megyünk el ilyen céllal az orvoshoz, ami különösen igaz a férfiakra, a nők ilyen szempontból tudatosabbak. Összegyűjtöttük, milyen életkorban melyek a legfontosabb vizsgálatok.

    Egy egészséges megoldás az Ön nyugalmáért: mire jó az egészségpénztár?

    Az egészségpénztár egy olyan megtakarítási lehetőség, melynek segítségével idejében felkészülhet a nem várt egészségügyi kiadásokra, valamint olyan szolgáltatásokat is igénybe vehet, melyek extra költsége az egészségpénztári megtakarítások nélkül túl nagy terhet róna a családi kasszára.

    Az egészségbiztosítás nem luxus: összegyűjtöttük az előnyeit

    Annak ellenére, hogy a legtöbben félünk a betegségek esetleges szövődményeitől, mégis az emberek többsége sokszor csak akkor keresi fel orvosát, mikor már komoly panaszai vannak. A helyzetet súlyosbíthatja az egyes vizsgálatok, műtétek hosszú várólistája. Az egészségbiztosítást érdemes már akkor megkötni, amikor egészségesek vagyunk, hiszen egy hirtelen betegség vagy baleset esetén is azonnal segítséghez jutunk, és orvosilag indokolt esetben a fix havidíjért a legtöbb esetben korlátlan számú szolgáltatást vehetünk igénybe. (x)

    Az anyatejhez és a tápszerhez is kapható tb-támogatás

    Fontos, hogy minden csecsemő hozzájuthasson a számára leginkább megfelelő természetes táplálékhoz, az anyatejhez, amely az egészségbiztosítás természetbeni ellátásaként kapható. Hazánkban ma még csak minden második gyermeknek adódik lehetősége arra, hogy féléves koráig anyatejjel táplálják.

    Külföldön él, de itthon jár orvoshoz? - Bírságot kaphat

    Sokan elfelejtkeznek róla, pedig 10 000-től 100 000 Ft-ig terjedő bírságot is kaphat, aki külföldön él, dolgozik, mégsem jelentkezik ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA