• Sportos összefogás az egészségért

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kardiológus szakorvos és vízilabdázó olimpiai bajnokok együtt hívták fel a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének fontosságára szombaton a debreceni városi uszodában.

    A Magyar Kardiológusok Társasága, a Semmelweis Egyetem és a Teva Gyógyszergyár összefogásával életre hívott Érte vagy! életmódprogram keretében neves sportolók közreműködésével arra hívják fel a figyelmet, hogy "nemcsak a szívünk van értünk, hanem mi is felelősek vagyunk szívünk és érrendszerünk egészségéért" – hangsúlyozta a program debreceni állomásán Szappanos Péter, a Teva kommunikációs vezetője.

    Hirdetések


    Páll Dénes egyetemi docens, a 2007 óta Európa Kiválósági Központjaként működő debreceni regionális hipertónia-központ vezetője arról beszélt, hogy az átlag magyar emberek 8-9 évvel élnek rövidebb ideig, mint európai társaik, s hazánkban minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg.

    Gyógyszer helyett megelőzés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szakember szerint ami ma Magyarországon ezen a téren történik, az nem megelőzés, hanem tűzoltás. A szakorvosok ugyanis gyakorta akkor találkoznak először a beteggel, amikor az infarktust vagy agyvérzést kapott. "Sokan tudatlanul, boldogan együtt tudnak élni a nem fájó magas vérnyomással" – ecsetelte Páll Dénes a hazai állapotokat.

    Felhívta a figyelmet a megelőzésre, s örömét fejezte ki, hogy az Érte vagy! program nem a betegségek gyógyszeres kezelésére, hanem a mozgásra mint a megelőzés legfontosabb formájára hívja fel a figyelmet.

    Szomorú világelsőség

    Steinmetz Ádám olimpiai bajnok, a Teva-Vasas-Uniqa vízilabdacsapatának kapitánya sajnálatosnak nevezete, hogy nemcsak a vízilabdában vagyunk Európa- és világbajnokok, hanem az érrendszeri betegségekben is. "Föl az ágyból, föl a karosszékből" az egészségünk érdekében – szólított fel mindenkit Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok a városi uszodában.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Szívinfarktus - Megbecsülhető a kockázata

    Ha bárki azzal szembesülne, hogy nagy az esélye annak, hogy a következő öt évben szív- és érrendszeri megbetegedés lépjen fel nála, akkor valószínűleg megpróbálna változtatni az életmódján. A kardiológiai kockázatbecslés egyéni és társadalmi jelentőségéről dr. Ádám Zsófia kardiológus beszélt.

    Miért vagyok mindig fáradt?

    A tartós fáradtság igen komoly probléma, ami nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet. A kimerültség lehetséges okairól dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus és dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta beszélt az Alvás Világnapja kapcsán.

    Idén is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

    A magyar népesség megbetegedési és halálozási viszonyai az elmúlt évtizedben nem mutattak számottevő javulást, sőt bizonyos betegségtípusok előfordulási gyakorisága folyamatosan növekszik, ezért ebben az évben elindították a Megelőzés éve 2018-2019 elnevezésű kampánysorozatot.

    K2-vitamin hatása a csontritkulás kezelésében

    Csontrendszerünk épségének megőrzésében számos biológiai anyag, köztük hormonok, ásványi anyagok vesznek részt. Mindezen bonyolult rendszer működése ellenére az osteoporozis az egyik leggyakoribb oka a főként idősebb korban bekövetkező csonttöréseknek. Mit tehetünk ellene? A K2-vitaminnal megelőzhető a csontritkulás?

    A nátha és az influenza hatékony megelőzése

    Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer, amivel a megfázás teljes bizonyossággal megelőzhető lenne, ám mégis tehetünk a kockázat csökkentése érdekében. Az influenza ellen azonban van védőoltás, amelynek beadatása az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja.

    Mikor aktuálisak a legfontosabb szűrések?

    Az évek múlásával egyre több szűrővizsgálat válik aktuálissá. Ennek ellenére sokan már csak akkor kapnak észbe, amikor baj van, pedig az időben kiszűrt betegségek nagy része gyógyítható lenne. Magunktól csak nagyon ritkán megyünk el ilyen céllal az orvoshoz, ami különösen igaz a férfiakra, a nők ilyen szempontból tudatosabbak. Összegyűjtöttük, milyen életkorban melyek a legfontosabb vizsgálatok.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA